INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  VALENCIA - REAL MADRID 1-0

Scandal uriaș în Spania. Vinicius, făcut „maimuță” pe Mestalla, acuză: „E o țară rasistă”. A amenințat că iese de pe teren!

Vinicius a fost abuzat rasial în timpul meciului Valencia - Real Madrid.
Sursă foto: Getty Images +22   FOTO
Vinicius a fost abuzat rasial în timpul meciului Valencia - Real Madrid. Sursă foto: Getty Images

Articol de - Publicat luni, 22 mai 2023 13:26 / Actualizat luni, 22 mai 2023 13:26

Încă un atac rasist în Spania împotriva brazilianului Vinicius. „Campionatul care le aparținea cândva lui Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano și Messi este astăzi terenul rasiștilor", a comentat atacantul lui Real, după 0-1 cu Valencia.

Aproape că nu mai e meci al lui Real în Spania în care Vinicius să nu fie insultat. La Valencia, pe Mestalla, brazilianul s-a certat cu arbitrul Ricardo de Burgos încă de la pauză duminică, spunându-i că a auzit în repetate rânduri strigându-i-se „mono", maimuță, și scandările rasiste au continuat împotriva lui și în repriza a doua.

Începe curățenia la FCSB! Numele importante care pleacă SIGUR după ratarea titlului
FCSB
Începe curățenia la FCSB! Numele importante care pleacă SIGUR după ratarea titlului

Vinicius, după ce a fost abuzat rasial în timpul meciului cu Valencia: „Refuz să mai joc!”. A fost eliminat!

Spre sfârșit, i-a arătat „centralului" exact persoanele care-l jigneau din peluză, chiar în spatele porții. „Dacă nu ei nu se opresc, mă opresc eu. Refuz să mai joc", i-ar fi zis atacantul, potrivit Marca. 

Valencia - Real Madrid / foto: Guliver/Getty Images
Valencia - Real Madrid / foto: Guliver/Getty Images
Valencia - Real Madrid / foto: Guliver/Getty Images
Valencia - Real Madrid / foto: Guliver/Getty Images
Valencia - Real Madrid / foto: Guliver/Getty Images
+18 FOTO

Până la urmă, a fost tocmai Vini eliminat în al 7-lea minut de prelungire. Fusese prins de gât din spate de Hugo Duro, el s-a zbătut să scape și l-a lovit cu palma peste față pe Duro. Și arbitrul, și VAR au văzut doar reacția sud-americanului.

Carlo Ancelotti, antrenor Real Madrid: „Vinicius e victima, nu problema"

Carlo Ancelotti s-a revoltat pe margine, protestând vehement. „E o problemă cu rasismul în acest campionat, nu-l poți face «maimuță» pe Vinicius. Dacă un stadion întreg îi strigă unui jucător «maimuță», atunci partida nu mai poate continua. 

Stop! I-am spus acest lucru arbitrului. Vreți să vorbesc despre fotbal? Eu nu mai vreau", a răbufnit antrenorul Madridului la conferință. Nu a acceptat ce a încercat să-i explice un jurnalist spaniol, că spectatorii urlau „tonto". Adică „prostule". Nu l-a crezut.

Italianul a fost convins că a auzit „mono". „Să mă gândesc să scot un jucător din cauza rasismului, asta nu mi s-a mai întâmplat. Am mai văzut rasism la meciurile noastre, dar nu de această manieră. E inacceptabil. 

Liga spaniolă are o problemă gravă cu rasismul. Iar problema nu este Vinicius. Vinicius e victima". A dezvăluit că „l-am întrebat dacă vrea să rămână pe teren, el mi-a zis da. Arbitrul mi-a spus, la fel, că trebuie să continue și că va aplica protocolul dacă insultele se vor repeta. 

S-au repetat, pentru că, după ce a fost eliminat, întreaga arenă scanda «maimuță, maimuță». Sunt foarte trist".

Vinicius: „Au câștigat rasiștii. Acesta nu e fotbal, e LaLiga"

Vini, 22 de ani, a părăsit furios terenul. Duminică noapte, extrema carioca a postat un mesaj pe InstaStory: „Ceea ce au câștigat rasiștii, eliminarea mea. Acesta nu e fotbal, e LaLiga". O ironie la motto-ul ligii iberice. 

A revenit și mai furibund, pe Instagram. „Nu e prima oară, nici a doua, nici a treia. Rasismul e normal în LaLiga. Liga spaniolă crede că e normal, federația, la fel, iar adversarii încurajează rasismul. Regret mult. Campionatul care le aparținea cândva lui Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano și Messi este astăzi terenul rasiștilor", a comentat brazilianul.

Nu era sfârșitul postării sale: „O națiune frumoasă, care m-a primit și pe care o iubesc, dar care a acceptat să exporte imaginea unei țări rasiste în lumea întreagă. Îmi pare rău pentru spaniolii care nu sunt de acord cu mine, însă azi, în Brazilia, Spania e cunoscută ca o țară de rasiști. 

Și, din păcate, cu tot ce se petrece în fiecare săptămână, nici nu pot să o apăr. Totuși, eu sunt puternic și voi merge până la capăt contra rasiștilor. Chiar dacă voi fi departe de acest loc".

Rio Ferdinand: „Văd durere, dezgust. Cine îl protejează pe Vinicius?"

Vinicius e apărat de lumea fotbalului pe social media. „Sunt alături de tine", i-a transmis Neymar, coechipierul de la națională. Kylian Mbappe, un mesaj similar: „Nu ești singur. Noi toți te susținem". 

Rio Ferdinand, ex-Man. United, a fost mult mai dur: „De câte ori trebuie să-l vedem pe acest tânăr trecând prin acest rahat? Cine îl protejează pe Vinicius în Spania? Văd durere, dezgust, îl văd având nevoie de ajutor, iar autoritățile nu fac nimic. Nimeni nu merită așa ceva și autoritățile permit. 

Trebuie să ne unim într-un atac comun împotriva rasismului, altfel totul va fi ascuns sub preș. Încă o dată".

Lula Da Silva, președintele Braziliei, după ce Vinicius a fost molestat de fanii Valenciei: „Cel mai bun e insultat pe toate arenele"

Subiectul se discută și la Hiroshima, la reuniunea G7. Lula da Silva, președintele Braziliei, a protestat într-o conferință de presă. „Vinicius a fost atacat. Îl numesc maimuță și nu e posibil, în plin secol XXI, să avem prejudecăți rasiste atât de puternice pe stadioanele de fotbal", a afirmat Lula. „E nedrept ca un băiat sărac care a reușit în viață, care ar putea deveni cel mai bun jucător din lume, este deja la Real, să fie insultat pe toate arenele pe care joacă". 

„Dacă Vini ar fi zis «eu ies de pe teren», aș fi plecat cu el. Rasismul nu poate fi tolerat. Am auzit încă din minutul 20 cum strigau împotriva lui. Unii vin la stadion doar să insulte” 

- Thibaut Courtois, portar Real Madrid

„Oamenii nu-l respectă pe Vinicius și această situație continuă pe toate stadioanele din Spania” 

- Dani Ceballos, mijlocaș Real Madrid

Nouă meciuri din Spania în care Vinicius a fost victima rasismului 

Președintele ligii spaniole, Javier Tebas, a susținut că „am reacționat mereu la toate incidentele rasiste contra lui Vinicius". Dezvăluind că a făcut de nouă ori plângere la Comisia de Disciplină și la Comisia împotriva violenței, rasismului, xenofobiei și intoleranței în sport. 

Printre meciurile prezentate de LaLiga, în care brazilianul a fost insultat, se numără două Clasico Barcelona - Real, un dublu Mallorca - Real și un derby madrilen Atletico - Real. „Au fost făcute plângeri, dar ce s-a întâmplat după aceste plângeri? Nimic. Unica soluție, să oprim meciul", a spus Ancelotti. 

Fanii care l-au agresat pe Vincius, suspendați pe viață?

Duminică seară, în timpul incidentelor de pe Mestalla, când Vinicius era în spatele porții și arăta clar cine a strigat împotriva lui, polițiștii au pătruns în peluză pentru a-i reține pe vinovați. Valencia a anunțat că au fost arestați doi fani și clubul alb-negru vrea să le aplice pedeapsa maximă, suspendându-i pe viață, potrivit Marca. 

VIDEO. Rezumat: Valencia - Real Madrid 1-0

Citește și: 

Augsburg - Dortmund 0-3 » „Dubla” lui Haller o aduce pe Borussia la o victorie distanță de titlu în Bundesliga!

Manchester City - Chelsea 1-0 » „Cetățenii” lui Guardiola au sărbătorit titlul pe „Etihad”. Imagini spectaculoase de la decernarea trofeului

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (1)
anti_fcsb_bayern_real_juve
anti_fcsb_bayern_real_juve  •  22 Mai 2023, 14:52

Doamne cit se mai vaicareste. Nu se intreaba nimeni de ce ceilalti jucatori de culoare ai Madridului precum Militao sau Rodrygo nu sunt niciodata luati la rost de fanii adversi? Toate lumea are ceva cu Vinicius pentru ca este un trisor arogant care nu stie decit sa se victimizeze.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează