INTERNATIONAL  »  LIGA CAMPIONILOR  »  INTERVIU

EXCLUSIV Marcel Răducanu, despre calificarea-surpriză a lui Dortmund, Lucescu la Rapid și titlul câștigat de FCSB

163 de meciuri a jucat Marcel Răducanu la Borussia Dortmund, pentru care a marcat de 31 de ori
163 de meciuri a jucat Marcel Răducanu la Borussia Dortmund, pentru care a marcat de 31 de ori

Articol de - Publicat miercuri, 08 mai 2024 10:51 / Actualizat miercuri, 08 mai 2024 12:46

Fostul internațional român Marcel Răducanu, 69 de ani, vorbește pentru Gazeta Sporturilor despre calificarea Borussiei Dortmund, fosta sa echipă, în finala Ligii, despre titlul luat de FCSB, dar și de o posibilă întoarcere a lui Mircea Lucescu în fotbalul românesc.

Ca unul care a îmbrăcat tricoul Borussiei Dortmund vreme de 6 ani, între 1982 și 1988, Marcel Răducanu le-a ținut pumnii galben-negrilor, marți seară, în returul semifinalei cu Paris SG. Fostul internațional român, astăzi în vârstă de 69 de ani, este stabilit la Dortmund, unde are și o școală de fotbal.

Mihai Stoica se teme: „Ar fi o lovitură colosală pentru fotbalul românesc!” » Mutarea care îl pune pe gânduri
FCSB
Mihai Stoica se teme: „Ar fi o lovitură colosală pentru fotbalul românesc!” » Mutarea care îl pune pe gânduri

Marcel Răducanu: „Borussia a avut și noroc, dar norocul face parte din fotbal”

- Cum ați trăit meciul?
- L-am văzut acasă, alături de soție, care-i și ea fan Borussia. De fapt, toți în familie suntem suporteri Borussia. Am avut emoții mari, vă dați seama! Echipa a avut și noroc, la barele francezilor, dar și norocul ăsta face parte din fotbal. Per ansamblu a fost ok, i-a pus probleme PSG-ului și, cel mai important, a înscris. La final am deschis o șampanie!

- A ieșit lumea-n stradă, la Dortmund? S-a sărbătorit în vreun fel?
- Sigur că au ieșit suporterii. Cu miile. Au făcut cortegiu de mașini, până-n Borsigplatz. Asta este o piață în nordul Dortmundului, unde fanii sărăbătoresc toate trofeele câștigate. Acolo s-au adunat și aseară (n.r. - marți). Au cântat, au dansat, au scandat, s-a dat cu artificii. A fost foarte frumos.

Marcel Răducanu despre calificarea-surpriză a Borussiei Dortmund: „Știți cum e cu nemții...”

- Cum explicați calificarea-surpriză a Borussiei în finală? E totuși pe 5 în Bundesliga!
- În competițiile astea europene contează mai puțin locul în ierarhia internă. Îmi aduc aminte că la început, după tragerea la sorți a grupelor, nimeni nu le dădea vreo șansă. Dar pe măsură ce au înaintat în competiție, cu rezultate bune, jucătorii au văzut că se poate, au prins tot mai multă încredere și s-au mobilizat așa cum numai echipele germane știu să o facă. Știți vorba aia, că pe nemți nu ești sigur că i-ai bătut până nu-i vezi în autocar...

- Unde s-a decis calificarea?
- Acum, la Paris, mie foarte important mi s-a părut faptul că au reușit să-l țină în frâu pe Mbappe, nu i-au lăsat spații ca să-și facă jocul obișnuit. Dar eu zic că decisivă a fost prima manșă, de la Dortmund, atunci când Sancho a prins o zi extraordinară și au câștigat. Una e să începi returul de la 1-0 și alta e să pleci de la 2-2, cum e cazul lui Bayern cu Real Madrid.

Marcel Răducanu nu merge pe mâna lui Bayern

- Cum vedeți returul celeilalte semifinale, Real Madrid - Bayern?
- Nu-mi vine să cred că se califică Bayern. Realul, mai ales acasă, e periculoasă. Și nu cred că va lăsa să i se ia untul de pe pâine, cum spun nemții. Manchester City a fost trei clase peste, în „sferturi”, și până la urmă tot Madridul s-a calificat. Are și noroc Ancelotti, dar, cum spuneam, și norocul face parte din fotbal. Mai sunt și spiridușii ăia în față, Rodrygo și mai ales Vinicius, în stare să înscrie oricând....

- Dumneavoastră pe cine v-ați dori în finală?
- Pentru Borussia mi-aș dori Bayern, evident. Cred că determinarea și ambiția de a câștiga ar fi și mai mari. Și-ar putea lua revanșa pentru finala pierdută acum 11 ani, tot pe Wembley, dar și pentru campionatul trecut, când Dortmund a pierdut titlul în fața lui Bayern în ultima etapă.

Marcel Răducanu: „Puiu Iordănescu mi-a zis  «Băi, Marcele, când aduci și tu doi jucători așa, ca tine, la națională?»”

- La fotbalul nostru vă mai uitați?
- Foarte puțin, în ultima vreme. Am mai vorbit, așa, cu Bernd Storck, care mi-a fost coechipier la Dortmund în anii 80. Îmi spunea că se simte foarte bine la Sepsi și s-ar bucura să mai rămână, chiar dacă e un club mic și nu-și propune obiective importante.

Iar pe Puiu Iordănescu l-am sunat să-i urez „La Mulți Ani”, de ziua lui, și mi-a zis  «Băi, Marcele, când aduci și tu doi jucători așa, ca tine, la națională?».

Marcel Răducanu: „Mircea Lucescu ar avea numai de pierdut dacă nu reușește la Rapid”

- FCSB a luat din nou titlul, după 9 ani...
- Da, era destul de clar că va câștiga campionatul, de mai multă vreme. Am și spus la un moment că dacă nu acum, atunci când?! Dar pentru grupele Ligii Campionilor, cum vrea Gigi Becali, mai trebuie băgați bani, e nevoie de întăriri. Nu știu care mai e situația lui Florinel Coman, am văzut că nu-i clar dacă pleacă în Qatar. Pentru FCSB, el e un jucător esențial.

- Rapid trage de Mircea Lucescu să-l readucă în fotbalul românesc. Crezi că ar fi bine să se întoarcă?
- Așa, un Mircea Lucescu ar face bine oricând fotbalului românesc. Dar e plecat de foarte mult timp și, ca o părere, cred că ar avea numai de pierdut dacă nu reușește. La Rapid este nevoie de minuni, de investiții masive. E foarte complicat.

VIDEO. Jucătorii Borussiei Dortmund sărbătoresc calificarea în finala Ligii Campionilor pe melodia „Someone like you” a lui Adele

Mai puteți citi:

New-entry INCREDIBIL pe lista de antrenori a lui Șucu: „Au fost 40 de variante, au rămas 3” » Rapid îl anunță după derby-ul cu FCSB

Dacă Dinamo retrogradează, Politic rămâne în Superliga! » Un club cu pretenții i-a făcut contractul + alte 3 transferuri pregătite

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (3)
Georgegeorge2022
Georgegeorge2022  •  08 Mai 2024, 15:20

Chiar daca Real-Bayern va fi abia peste cateva ore, rezultatele din acest an ale echipelor germane (ma refer si la "nationala", ciuca batailor in cele mai multe partide de pregatire, dar invingatoare asupra vicecampioanei mondiale chiar la Paris!) nu erau prin nimic anuntate! Leverkusen (o campioana merituoasa, dar intr-un sezon in care Bayern, in Bundesliga, a fost departe de valoarea care i se atribuie) justifica vocabula referitoare la echipele din aceasta tara, obtinand rezultate egale sau calificari (ambele chiar in fata modestei Qarabag) in minutele aditionale!

sandiego
sandiego  •  08 Mai 2024, 13:43

cele 6 bare norocoase se vor "razbuna" in finala, indiferent cu cine vor juca; PSG a pierdut pentru ca fotbalul francez la nivel de club nu are spirit; daca nici cu messi si neymar nu au reusit, era greu sa o faca acum; probabil ca nu ajungeau nici aici fara covaci; cat despre " lucescu in iarba" sau antrenor peste antrenor, astea sunt copilarii la care vad ca marseaza si cei maturi; lucescu la 80 de ani, a spus ce avea de spus, acum doar o functie onorifica; nici lui petrescu, mult mai tanar, nu o sa-i mai fie ca inainte, pentru ca s-au schimbat niste conditii; bergodi, mandorlini, bulgarul ala de la craiova si altii care populeaza superliga sunt antrenori mediocri pentru jucatori mediocri; avem nevoie de antrenori capabili, dar care costa si de jucatori pe masura daca dorim fotbal de calitate; ori la noi, patronii, care sunt si ei pe masura celor mentionati mai de sus, sunt multumiti daca reusesc in negoturile marunte de jucatori; cum apare un jucator mai rasarit, cum il scot la produs.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  08 Mai 2024, 13:21

Marcel Raducanu cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor ...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează