OPINII  »  EDITORIAL

Alibec, un dezastru în ghete

Adrian Duță
Adrian Duță

Articol de - Publicat miercuri, 27 martie 2024 16:14 / Actualizat miercuri, 27 martie 2024 16:36

România a pierdut împotriva Columbiei, 2-3, în al doilea amical din martie. Deși adversarul are un stil de joc diferit față de ce vom întâlni la EURO 2024, am tras 5 concluzii la finalul partidei de pe Metropolitano:

1. Alibec, dezastru în ghete

Prima, și cea mai importantă, Denis Alibec nu are ce să caute în echipa de start la EURO 2024. În niciuna dintre partide, nici măcar în ultima dacă aceasta va fi fără miză.

Probabil va fi în lot, pentru că Edi Iordănescu nu are alte soluții, iar Alibec a fost important în preliminarii. Doar că Denis nu mai e același jucător din preliminarii. E cu o clasă sub ce a arătat și sub ce poate, asta din cauza nivelului la care joacă etapă de etapă, în Qatar, la necunoscuții de la Muaither.

Lipsa de ritm a lui Alibec s-a văzut limpede împotriva Columbiei, când a dat de niște adversari care nu l-au lăsat să respire. Iar când a avut mingea la picior, aproape de fiecare dată a ținut-o prea mult și a pierdut-o, deși avea variante de pasă. Boala jucătorului român.

Pe Metropolitano, Alibec a părut un jucător retras, care a venit la un meci de old-boys. Lent, foarte greoi, a fost cel mai slab de pe teren. Un dezastru în ghete.

L-am înfruntat direct pe Ciprian Marica la Cupa Presei, recent. Iar fostul atacant al naționalei, retras deja de câțiva ani, a fost mai rapid decât Alibec împotriva Columbiei.

2. Dennis Man, titular incontestabil la EURO 2024

Să luăm și un lucru bun după meciurile amicale cu Irlanda de Nord și Columbia. Dennis Man a arătat și la națională ce arată în fiecare săptămână la echipa de club, și anume că e cu o clasă peste toți coechipierii, un lider prin modul în care joacă, în primul rând.

Man nu are rival în banda dreaptă a atacului, nici Ianis Hagi și nici Moruțan nu sunt la nivelul lui. Și nici nu au cum, pentru că Dennis e un alt tip de jucător. E tipul de jucător modern, care are tehnică bună în regim de viteză, nu pe loc.

Cu Irlanda de Nord a fost de departe omul meciului, iar pe Metropolitano a intrat foarte bine de pe bancă. Din 3 goluri marcate de România în cele două meciuri, Man a contribuit la două. A înscris cu nord-irlandezii, i-a pasat decisiv lui Florin Tănase, după ce reușise o preluare excepțională pe poziție viitoare.

3. Ianis Hagi și-a câștigat locul la EURO

Dacă nu era clar sută la sută că Ianis Hagi va prinde lotul la EURO, acum e limpede. Nu are cum să lipsească, după ce a arătat împotriva Columbiei. Nu e nici pe departe jucătorul care crede tatăl lui că e, dar are calități care nu pot fi contestate.

Poate oricând să destabilizeze apărarea adversă cu o pasă filtrantă, sau poate inventa oricând o execuție, cum a fost cu Israel. Nu cred că are loc în echipa de start, dar e prima variantă de pe bancă.

4. Știm 7 titulari la EURO

Meciurile amicale au mai arătat ceva. Edi Iordănescu are creionată, în mare, echipa de start la EURO. Dacă vor fi cu toții sănătoși, atunci Horațiu Moldovan, Drăgușin, Burcă, Bancu, Stanciu, Răzvan Marin și Man nu au cum să lipsească din primul 11.

Moldovan s-a descurcat bine împotriva Columbiei, nu s-a văzut că nu a jucat două luni înainte de acest meci. Cred că și-a câștigat locul de titular la EURO. Apoi, Drăgușin, Burcă, Răzvan Marin și Stanciu sunt singurii jucători care au fost titulari în ambele amicale, cu Irlanda de Nord și Columbia.

Bancu e singura variantă viabilă de fundaș stânga, iar Man e cel mai bun jucător român al momentului, nu poate lipsi din primul 11.

5. Drăguș ar trebui să fie „vârf” la EURO

O altă concluzie, Denis Drăguș ar trebui să fie folosit atacant central la EURO.

În primul rând, pentru că e peste Alibec și Pușcaș. Nu doar calitativ, dar și constanța lui din acest sezon, folosit „vârf” la Gaziantep, ne arată că echipa România trebuie să îl aibă pe el vârf de lance.

În al doilea rând, banda stângă a atacului, acolo unde mai e folosit Drăguș la națională, e suprapopulată. Nu are rost să îl folosești doar pe unul dintre Mihăilă, Coman și Drăguș și să joci, practic, fără „vârf”, pentru că Alibec și Pușcaș sunt invizibili.

Astfel, lași banda stângă în mâinile lui Mihăilă și Coman, oricare dintre ei poate fi titular. Și oricare poate schimba soarta unui meci intrând de pe bancă în locul celuilalt.


Comentarii (29)
mega2005
mega2005  •  01 Aprilie 2024, 19:47

***, i-a verificat potentialul lui Alibec precum si celor care freaca aproape etapa de etapa banca de rezerve pe la echipele de club. Unde are solutii nu va apela, probabil, la serviciile celor in cauza, cu exceptia lui Hagi jr. care s-a ajutat singur marcand cu Columbia si si-a cam asigurat locul in lot, in ciuda parerilor care nu-l vad la nationala. Ca nu va fi in primul 11, este alta poveste...zic si eu. Or mai fi si alte exceptii de jucatori care au dus preliminariile si care acum au probleme de forma sportiva dar mai sunt zile bune pana cand selectionerul si federatia vor comunica lotul participant la Euro in integralitate.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

IonutBla
IonutBla  •  31 Martie 2024, 08:41

M-am oprit când am citit că Moldovan s-a descurcat bine pe Metropolitano.

bozo76
bozo76  •  30 Martie 2024, 05:36

S-au scris chestiilecastea deja de 5 ori

Vezi toate comentariile (29)
Comentează