OPINII  »  EDITORIAL

Crucea celtică, mai gravă decât Putin

Articol de - Publicat miercuri, 17 august 2022 13:36 / Actualizat miercuri, 17 august 2022 13:40

FCSB-Viking se va disputa cu capacitatea Arenei Naționale redusă la jumătate. Extrem de atentă la simboluri, UEFA trece însă cam ușor peste lucrurile evidente, cum ar fi numele liderului rus scandat de fanii lui Fenerbahce

Prin închiderea completă a peluzelor la meciul de joi, se vor pierde 24.000 de potențiali spectatori. Raportul observatorului meciului FCSB-Dunajska Streda spune că în peluză s-a afișat "timp de 18 minute" un simbol de netolerat în peisajul zilelor noastre. Capul acela cu cagulă, inserat pe o cruce cu brațe egale, ducând cumva către crucea celtică. Despre care se spune că ar fi fost preluată ca însemn de organizații fasciste, neonaziste, de cete de rași în cap și folosită ca atare.

Un bosniac vigilent

Așadar, un simbol milenar nu mai poate fi folosit, pentru că în cea mai recentă zecime a existenței sale varianta prelucrată a simbolului a fost folosită în anumite scopuri. În viziunea lui Rusmir Mrkovic, observatorul bosniac al celor 18 minute de delict planetar din meciul cu slovacii, lucrurile nu puteau rămâne așa. Reacție vigilentă, raport amănunțit, tot tacâmul.

Erudiții de la UEFA

Cunoscători neîntrecuți ai istoriei Europei din cele mai vechi timpuri până în prezent, rafinați deslușitori ai simbolurilor, esteți ai heraldicii universale, erudiți, culți ca nimeni alții, funcționarii slim fit de la UEFA își pun harul enciclopedic în slujba impecabilei perieri a tribunelor de tot ce înseamnă o cât de vagă trimitere la orice moleculă de mesaj care ar putea să nu fie "politically correct". Lăudabil efort, îndreptat către cel mai nobil țel cu putință. Chiar dacă nu mai e nevoie să se îngenuncheze fizic înaintea meciurilor, se îngenunchează moral în fața unui altar al îndobitocirii universale, în numele unui bine ale cărui sensuri multora dintre noi ne scapă, făcându-ne nedemni de luminosul mileniu în care trăim.

Scandările de la Istanbul

Cum sancțiunea s-a dat deja și e inapelabilă, nu-i rămâne FCSB-ului decât s-o respecte și să fie cu băgare de seamă ca nu cumva acea pânză cu cagula crucificată să apară și la meciul cu Viking. Dar nouă ne rămân reflecțiile și comparațiile. Nu demult, supărați că favoriii lor erau eliminați de Dinamo Kiev, fanii lui Fenerbahce nu s-au limitat să-l măscărească pe bătrânul ghiaur Mircea de pe banca ucraineană (tizul rivalului de clasament, acum multe veacuri, al idolului lor, Baiazid), ci au strigat din toți rărunchii, minute întregi, numele lui Putin.

Ce e mai grav?

Au venit, firește, și sancțiunile. 50.000 de euro amendă pentru clubul turc (FCSB plătește și ea 30.000 pentru crucea celtică) și 5.000 de locuri goale pe stadion la următorul meci international. Amenda Fenerului e puțin mai mare, dar diferența de 20.000 de euro nu înseamnă nimic în bugetele unor cluburi de acest nivel. Atât că pentru crucea celtică românii lasă de aproape cinci ori mai multe locuri goale decât turcii pentru scandarea numelui criminalului contemporaneității. În clasamentul gravității, crucea celtică e un factor de risc mult mai mare decât războiul din Ucraina, ce nu e clar?!

Crucea celtică, mai gravă decât Putin

Morala și discriminarea

Așa cum toate pe lumea asta au o morală, cea care ne privește sună cam așa: aveți grijă ce pictați pe pânzele pe care le fluturați în tribune, că UEFA nu se joacă! Bine ar fi să nu afișați nimic, sau dacă tot afișați ceva, să fie ceva pozitiv, eventual vreun pasaj doct din Ceferin, dacă așa ceva totuși există. Și, tot ca o morală a fabulei, încercați să înțelegeți odată pentru totdeauna că UEFA luptă pentru combaterea discriminării discriminând. Tratând scandarea numelui lui Putin cu aproximativ aceeași unitate de măsură cu pânza aceea ale cărei ascunzișuri semantice sunt floare la ureche pentru erudiții de la Nyon.

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Comentarii (50)
Trandafir
Trandafir  •  19 August 2022, 11:10
Postat de aqualung02 pe 18 August 2022, 13:14

Și dacă nu i se ia caprei la timp apărarea, ea nu mai apucă să spună nicio poveste. Vrem să auzim și povestea caprei, nu numai a lupului „supraviețuitor”.

Foarte corect. *** trebuie amplificata pe toate continentele.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Trandafir
Trandafir  •  19 August 2022, 10:26
Postat de cpt.ahab pe 17 August 2022, 22:41

"Lupul va fi întotdeauna personajul negativ dacă lăsăm capra să spună povestea" G. B. Shaw.

Adevaruri mereu actuale !

luigi_nb
luigi_nb  •  19 August 2022, 00:27

Buzarin e doar un boomer obosit, ca toti cei care se plang de "corectitudinea politica". Galeriile sunt pline de *** de extrema dreapta, mai bine constientizam situatia decat sa dam vina pe UEFA.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (50)
Comentează