OPINII  »  EDITORIAL OVIDIU IOANIȚOAIA

Era Ianis de convocat?

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat luni, 04 septembrie 2023 15:22 / Actualizat luni, 04 septembrie 2023 17:32

Evident că întâlnirile cu Israel și Kosovo trebuie tratate cu seriozitate maximă, deoarece două victorii aproape le-ar asigura "tricolorilor" prezența la Euro 2024. "În proporție de 80 la sută", a apreciat corect selecționerul. Cum ambele meciuri se vor disputa pe Arena Națională, victoriile sunt pe deplin posibile.

N-ar surprinde și pentru că, element mai nou, naționala noastră a încetat să mai fie, precum la acțiunile precedente, una de Serie B. Cu 8-9 jucători aduși din ligile secunde din Italia și Spania. Ea a ajuns să cuprindă, motiv suplimentar de optimism, 3 fotbaliști din Serie A și 2 din LaLiga, întrucât Drăgușin și Pușcaș au promovat cu Genoa și i s-au alăturat lui R. Marin (Empoli), iar A. Rațiu (ex-Huesca) și I. Hagi (împrumutat de Rangers) evoluează în Primera Division. La Rayo Vallecano, respectiv la Deportivo Alaves.

S-ar putea trage concluzia, nu?, că suntem mai tari ca până acum. Mai stăpâni pe situație și mai încrezători. Și datorită faptului că, și ei selecționați, Cicâldău și Moruțan au făcut un pas înainte prin aceea că s-au întors în campionatul Turciei, socotit mai puternic, mai competitiv. Cicâldău de la anonima Ittihad Kalba din Emiratele Arabe la Konyaspor, Moruțan de la Pisa (Serie B) la Ankaragucu.

Personal, nu m-aș declara chiar încântat de aceste mutări, aparent binevenite. Întrucât, exceptându-l pe Drăgușin, integralist în cele 4 meciuri susținute de Genoa în actualul sezon (Serie A și Cupă), ceilalți n-au prea jucat ori n-au jucat deloc la noile lor formații! Pușcaș și Rațiu n-au prins nici măcar un minut, în timp ce Ianis a debutat la Alaves, 1-0 cu Valencia, dar a intrat abia în 87 și a stat pe teren numai 9 minute, dintre care 6 de prelungiri.

Era Ianis de convocat?
Ianis Hagi a debutat la națională în 2018

Apoi, nu mi-o luați în nume de rău, nici trecerea lui Moruțan de la Pisa la ocupanta locului 17 din Superlig, căci Ankaragucu a strâns doar două puncte din 12 posibile, nu pare un progres. Nu-i o greșeală să ne facem curaj singuri. Dar să ne amăgim, da! Să ne îmbătăm cu apă rece.

În context, e discutabilă, ca atare și contestată vocal de unii, chemarea la lot a lui Ianis Hagi, cu puține meciuri în picioare, inclusiv la Rangers, după operația la genunchi (ligamente încrucișate) suferită în ianuarie 2022. Deși nu-i de crezut că, aflat încă în recuperare, Ianis va putea fi folositor naționalei cât ar vrea el și cât ar fi necesar, omenește e de înțeles de ce Edi Iordănescu l-a chemat la lot. Pentru psihicul jucătorului, acesta să simtă că nu-i uitat, că e nevoie de el. Omenește e de înțeles că selecționerul i-a întins o mână. Sportiv însă, nu mai e atât de simplu și de acceptat.

Pe de altă parte, amintind că antrenorul lui Deportivo, Luis Garcia, a sesizat că "lui Hagi îi lipsesc automatismele", gândesc că Ianis ar fi fost mai câștigat dacă rămânea la club să se acomodeze și, abia sosit, nu s-ar fi grăbit să plece pentru 10-12 zile!

Chiar mă mir sincer că Gică Hagi, la experiența și la flerul lui, nu și-a sfătuit fiul să-i mulțumească politicos lui Edi, dar să refuze convocarea. Posibil însă ca Ianis, 25 de ani în curând, să nu mai asculte de Gică, cine știe? 

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Comentarii (44)
Pisicuta10
Pisicuta10  •  09 Septembrie 2023, 16:50

Când aud de Pușcaș imi vine să mă iau singur la palme ca atunci când il vedeam pe Bogdan Andone,altă piesă rară

sheva.c
sheva.c  •  05 Septembrie 2023, 10:38

Dle Ioanitoaia, cu ultima fraza ati dat rau cu bata-n balta si ati scos in evidenta atat slabiciunea presei (aservita sau/si lingusitoare), cat si calitatea oamenilor din Romania, in general si a oamenilor din fotbal, in particular. Pai la ce scandal a fost tura trecuta cand nu l-a convocat, acum toata lumea e multumita si zero scandal. Si cine nu l-a convocat? Alta beizadea, care a fost pus in functie de o alta, Burleanu, un om care numai din ce vezi la tv, iti dai seama cat de slinos si alunecos este. Ianis e decar la Alaves, rezolva meciuri de unul singur, il convoci si cand nu poate juca... (NOT!). Stim cu totii cum se vopseste la nationala si cat conteaza selectiile cand esti slab, dar ai impresar bun. Tind sa cred ca singurul care nu convoca pe interese a fost Razvan Lucescu (ajuns si el acolo ajutat de nume). Dar, la cum era atacat omul ala dupa fiecare meci de alde victor si giovanni, era cam clar ca nu prea le facea jocul. Asa, ca o paralela a beizadelelor, Mario ce mai face? Presa cred ca e singura care poate schimba ceva in bine, in presa asta, dar, din pacate, se pare ca nu.

imgb
imgb  •  05 Septembrie 2023, 05:01

Hagi si Puscas....hahaha....Dar unde-s Stefanescu....Mazilu...Mitritza....poate nici cu ei nu ne-am califica dar fara e sigur !...tare de tot antrenoru' asta al Romaniei !

Vezi toate comentariile (44)
Comentează