OPINII  »  LIGA CAMPIONILOR

În apărarea lui I. Kovacs

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat joi, 04 noiembrie 2021 14:42 / Actualizat joi, 04 noiembrie 2021 16:20

Cei doi arbitri ai noștri de top, din Elite, au avut parte marți seara de misiuni deloc ușoare în grupele de Champions League. Dacă partida Dinamo Kiev - Barcelona, 0-1, nu i-a pus probleme deosebite lui Ovidiu Hațegan, întâlnirea dintre Sevilla și Lille, terminată 1-2, i-a dat serioase bătăi de cap lui Istvan Kovacs. 

Acesta a devenit eroul unei polemici încinse, pui de scandal, întrucât francezii, deși învingători, i-au reproșat vehement că i-ar fi privat de o lovitură de la 11 metri. Concret, în minutul 17, la scorul de 1-0 pentru Sevilla, IK ar fi trebuit să sancționeze cu penalty intrarea lui Delaney asupra lui J. David și, gafă de proporții, n-a făcut-o!

Degeaba a egalat Lille din 11 metri, lovitură transformată de același J. David, presa din Hexagon l-a desființat pe Kovacs. Iar L'Equipe, justițiar, i-a pus nota 3!

Aparent, susținătorii variantei că trebuia fluierat penalty au dreptate. Din unghiul din care s-a filmat, alunecarea lui Delaney, un „tackle” viguros, a lăsat impresia de fault. Există însă și imagini, luate din alt unghi, care îl disculpă pe arbitrul din Carei.

Ele demonstrează că între cei doi a rămas o distanță de circa 20 de centimetri, că a fost un contact, produs însă după încheierea fazei. După plecarea mingii.

Kovacs mai e apărat și de un alt argument de necontrazis. Pe lângă că, aproape de fază, el a controlat-o, arbitrii VAR i-au ținut partea. I-au comunicat în cască, instant, că nu-i fault, drept pentru care nu i-au cerut să meargă la monitor și să analizeze secvența.

De spus, în cabina VAR se aflau italienii Marco Guida și Massimiliano Irrati, ultimul oficiind ca VAR 1 la finala Mondialelor din Rusia 2018! Ca atare, fără să vorbesc cu păcat, ce-ar trebui să înțelegem?

În apărarea lui I. Kovacs

Că s-a păcălit Kovacs, că s-au înșelat Guida și Irrati, dar nu și cronicarii de la L'Equipe?! Mai specialiști decât specialiștii în materie, numai aceștia au văzut corect, iată un film în care refuz să joc. Întreb însă, dacă I. Kovacs era olandez, spaniol, neamț ori englez, deci nu din estul Europei, mai trăgeau în el ziariștii parizieni din toate pozițiile? Permiteți-mi să mă îndoiesc.

Despre cum sunt tratați arbitrii noștri, obișnuit de sus, cu îngăduință, mai degrabă tolerați, a probat-o și un text apărut marți noapte în cotidianul spaniol Mundo Deportivo. În ediția online, acesta i-a imputat lui Hațegan anularea (după VAR) a unui penalty dictat la Kiev în favoarea Barcei. Totul în contextul în care, a menționat MD, arbitrul român e „compatriota del tecnico del Dinamo”, să mai traduc? Trimitere clară la Mircea Lucescu.

Firește, cei doi sunt compatrioți. Nimeni nu poate nega asta. Atât că, să-mi fie cu iertare, când s-a grăbit să acorde 11 metri, decizie infirmată de VAR și întoarsă de „centralul” arădean, acesta nu era tot român?!

Ba chiar, în condițiile unei prestații de calitate, Hațegan a avantajat-o discret pe Barcelona, mai un corner, mai un aut, păstrarea în teren a lui Eric Garcia, care s-a expus unui al doilea "galben" etc, mărunțișuri, dar luate într-o sigură direcție.

E însă o lege nescrisă în arbitraj: ca să fii apreciat, delegat și promovat, trebuie să ajuți, fără să exagerezi, echipele mari. Hațegan a învățat lecția mai bine decât Kovacs, e un compliment, nu o critică. 

Citește și:

Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
Stranieri
Lui Boloni nu i-a venit să creadă » Ce a putut să facă elevul lui în minutul 6 al barajului Metz - Saint-Etienne
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Campionate
„Cine este cea mai faimoasă persoană din agenda ta?” » Răspunsul lui Mourinho a stârnit hohote de râs în studio
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”
Superliga
Românul care a refuzat să mai stea în Superliga a semnat și va juca în Europa League: „Am venit să câștig trofee cu acest mare club”

Comentarii (16)
 •  06 Noiembrie 2021, 07:49

Fotbalul romanesc, la nivel inalt, este reprezentat de domnii Hategan si Kovacs. Rareori vedem un fotbalist roman in competitiile europene, insa cei doi arbitri de top mai mereu prind delegari la meciuri importante. Sunt valori pe care mass media romana ar trebui sa apere, mai ales in fata criticilor venite dinspre publicatii sportive cu nume importante din Europa. Faza in care domnul Kovacs ar fi trebuit sa intervina si sa arate punctul cu var a fost reluata in timpul meciului din mai toate unghiurile in afara de una: cea care o disculpa in totalitate pe el, si probabil unghiul din care Kovacs a si vazut faza respectiva. Poate ca si cei din camera VAR au vazut din acel unghi, si au confirmat lui Kovacs, ca a apreciat foarte bine faza. Dupa terminarea partidei, o parte a presei romane, a preluat informatii de pe site-urile internationale informatii gresite privind aceasta faza. Chiar si dupa atatea zile, merita domnul Kovacs, macar atat incit publicatia Dvs sa transmite faza respectiva din unghiul din care se vede cel mai bine, si autorul articolului care dupa meci s-a legat de domnul Kovacs, sa ceara scuze, nu fata de arbitrul respectiv, ci fata de cititorii ziarului si sa publice un articol inedit, in care asuma greseala…. pentru ca atat domnul Kovacs cat si autorul articolului sunt in primul rand oameni, si cred eu, ar fi ceva inedit in presa sportiva romana, ca sa apara un astfel de articol, unde valorile sunt ocrotite, aparate....cu stima

jean_gabin
jean_gabin  •  05 Noiembrie 2021, 15:06

Unii pe aici vor sa schimbe regulile. Nu era normal ca Hategan sa il arbitreze pe Luce, auzi chestie. Dar Lahoz a fost normal sa il arbitreze pe Guardiola ba si de mai multe ori? Dar Brych pe Klopp si asa mai departe. Daca nu este un antrenor de aceiasi nationalitate cu arbitrul sigur este macar un jucator dintr-una din echipe si tot acolo se ajunge.

dubluv
dubluv  •  05 Noiembrie 2021, 13:29
Postat de mzm1 pe 05 Noiembrie 2021, 09:55

Scuze! Da, am facut o confuzie intre cei doi arbitri romani, dar fondul problemei ramane acelasi: nu trebuie delegati la meciuri arbitri cu aceeasi nationalitate ca a unuia dintre antrenori.

si nici cu a unuia dintre jucatori. Nici cu a unuia dintre persoanele care conduc clubul. Nici cu a unia dintre preparatori. Nici medicul nu trebuie sa aiba aceeasi nationalitate cu arbitrul. Ca sa fim siguri 100% ar trebui ca si suporterii sa ia distanta fata de arbitri. Solutia perfecta ar fi sa nu mai fie delegati arbitri.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează