OPINII  »  EDITORIAL RADU NAUM

Ghiuleaua de picior

Editorial Radu Naum
Editorial Radu Naum

Articol de - Publicat miercuri, 20 martie 2024 19:20 / Actualizat miercuri, 20 martie 2024 19:51

Sub cerul albastru, libertatea. Și apoi toate celelalte. La Miami, Halep a repornit la drum. S-a mișcat bine, apoi din ce în ce mai greu. Un corolar a ceea ce o așteaptă

Două fete rănite, Halep și Badosa. Una își trăgea un picior, cealaltă un umăr. Drumurile lor denivelate prin viață au născut zâmbete și aplauze tăcute în interiorul multora. Cred că jucătoarea română nu a fost niciodată mai simpatică decât atunci când a glumit cu fizioterapeuta care o masa atât de vârtos la articulația cu probleme că mă durea și pe mine. Apoi meciul a basculat de partea celei care a reușit să nu cadă, în corpul și mintea ei. Putea fi un meci ca oricare. Nu a fost pentru că toată lumea aștepta ca la un spectacol de târg să vadă ce face Halep, cum se prezintă, dacă mai are tenisul la ea, în ce stare fizică e. Ei bine, am aflat. E tot Halep. Doar că lumea nu mai e aceeași pentru ea.

Vorbele la puricat

După meci a început celălalt meci. Au așteptat-o întrebările despre declarațiile lui Wozniacki. "Întotdeauna mi-am dorit un sport curat, corect pentru toți. Nu mă refer direct la Simona, dar, dacă cineva trișează intenționat, dacă cineva a fost testat pozitiv...

Dacă vrei să revii și a fost vorba de o greșeală, înțeleg, dar trebuie să o iei de jos ca să ajungi înapoi în vârf". Vorbele ei au născut furia stăpânită a Simonei și dezlănțuită a apărătorilor ei. Cum poate să spună așa ceva? Tocmai, haideți să analizăm ce a spus. Pe text. Prima propoziție e incontestabilă. Fraza care urmează începe cu o ipocrizie. Bineînțeles că se referea la Simona, căci despre ea era vorba. Apoi ea lasă deschisă afirmația despre, atenție!, nu doar cei care se dopează, ci și cei care sunt testați pozitiv. Nuanță importantă. Deși e clar că se referă la Halep, Wozniacki nu o numește dopată pentru că lărgește aria și la cei prinși prin contaminare, așa cum a statuat TAS în cazul româncei. Reacția Simonei – "De ce spune asta? Nu m-am dopat" – e o lovitură în gol. Daneza nu a acuzat-o de dopaj intenționat. Iar Halep rămâne o sportivă suspendată pentru dopaj. Asta e realitatea. Ne putem lupta cu ea la infinit. Dar faptele astea sunt. Și sunt încăpățânate.

Ghiuleaua de picior
Simona Halep // FOTO: Imago

Galeriile

Continuarea declarației lui Wozniacki întărește ideea că nu o consideră pe Halep dopată cu voie, căci invocă posibilitatea unei greșeli. Doar că, în opinia ei, trebuia să o ia de la zero, nu să primească un wild-card. Patrioții vor spune că Simona a suferit destul, a stat pedepsită mai mult decât trebuia, și-a pierdut clasamentul din cauza prelungirii cazului, de aceea cooptarea ei "peste rând" la turnee e o justă reparație. O argumentație care se susține. Chiar dacă ții partea cuiva poți avea dreptate. Acum, cealaltă "galerie" – să nu credeți că Wozniacki e singura care crede că Halep ar trebui să nu fie propulsată artificial – susține că orice sportiv prins dopat a greșit cumva și are datoria să plece, ca în jocul copilăriei "Nu te supăra, frate!" (În cazul ăsta "Nu te supăra, soro!"), de la căsuța inițială. Dar a greșit Halep?

Non nevinovăția

Ea se consideră complet nevinovată. De asemenea, mulți dintre cei pentru care a fost un reper nu doar sportiv, ci și moral, profesional. Numai că în lumea de azi există prea puțină toleranță pentru cei care calcă pe bec tocmai pentru că lumea de astăzi oferă sportivilor nenumărate mijloace de a se feri de "accidente", cu condiția să respecte anumite reguli și să fie extrem de suspicioși în legătură cu orice primesc de la oricine. Clar, acesta nu a fost cazul Simonei. Chiar ea le transmite acum altor sportivi să fie foarte atenți cu ceea ce ingerează. E cea mai bună dovadă că această atenție i-a lipsit.

Nota de plată

Halep e de asemenea victima lumii care ne-a adus către lumea de azi. Nu e vina ei, dar nici nu se poate feri de consecințe. Dopingul deșănțat, generații întregi trecute pe sub radarul antidopingului, care n-ar fi reușit să prindă pe atunci nici măcar un tren plin de stereoizi, dopajul generalizat și instituționalizat, femeile transformate în bărbați fără voia lor, recordul Maritei Koch care rezistă după aproape patru decenii de progres în tehnică și materiale, chiar unele performanțe de azi și numărul relativ mic de trișori dovediți, toate acestea au psihoformat lumea sportului. Lipsa de responsabilitate a atâtor generații se repercutează asupra oricui cade în plasă. Halep, asemenea altora, plătește nota pentru ceea ce n-a consumat. Nu e corect, dar așa e când te așezi ultimul la masă.


Comentarii (29)
boxyng10
boxyng10  •  26 Martie 2024, 09:59

Naum tarantula de doi lei vezi ca ai un subiect cu stenograme de la echipa voastră *** las.o pe Halep..dacă se întâmplă asta la steaua erai în criza de nervi .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

monika.
monika.  •  21 Martie 2024, 21:02
Postat de theo.phil pe 21 Martie 2024, 17:00

Daca ai urmarit cazul cu atentie, sentinta TAS, dovezile aduse de aparare, Simona nu a consumat un produs interzis , ca suplimentul de colagen consumat (permis de regulile antidoping) era contaminat, certificat si prin decizia unanima aa celor 3 jurati.IN CONCLUZIE CA SA INTELEGI SI tu, SIMONA NU A FOST SUSPENDATA PTR. CA ACONSUMAT UN PRODUS INTERZIS IN MOD VOIT, CI PTR CA UN PRODUS PERMIS ERA CONTAMINAT!!!!!

Suplimentele nu sunt recomandate sportivilor, pentru ca nu ajuta si pot fi contaminate. Niciun specialist in Boli de nutritie nu recomanda prostiile astea, care nu sunt controlate. Deci, cine le ia sau da vina pe ele, sa se uite in oglinda. La CAS a plans toata lumea, fiind impresionati de acest ghinion, si au dat un premiu de consolare: suspendare, anularea punctelor, etc.

username_2
username_2  •  21 Martie 2024, 17:36
Postat de Adrian2500 pe 21 Martie 2024, 13:00

Ca sunteti sau nu de acord cu articolul lui Radu Naum, tine nu doar de inteligenta fiecăruia, ci si de modul obiectiv si onest de gândire. Mod de gândire la alibi, inca prezent din plin in mentalul românesc. Acuma, eu pot sa spun un singur lucru: Simona Halep iese din elita tenisului mondial șifonată si pe usa din dos ( spate). Aduceti-va aminte de Roger Federer si mai ales de meciul lui de retragere, cand până si adversarii lui lacrimau. In special Natal, adversarul lui numărul unu de-a lungul carierei. De aceea Federer a fost si inca este iubit si respectat. De aceea este nu doar un mare sportiv, dar si un mare caracter. O legendă, inca vie si...demnă de urmat!

mă uitam la Roiger cum juca la 40 de anișori, ca unu de opșpe, nici o picătură de sudoare la el, nu știu ce consuma de nu transpira nici un pic și nici n-avem voie să punem întrebări din astea despre Roiger, el va fi sanctificat în curînd

Vezi toate comentariile (29)
Comentează