GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Bacalaureat 2024: Cum ar trebui să se pregătească elevii de la liceele sportive

Articol de GSP - Publicat joi, 16 mai 2024 10:01 / Actualizat joi, 16 mai 2024 10:01

În fiecare an, zeci  de mii de elevi de clasa a XII-a se află în fața unei provocări în timpul examenelor de Bacalaureat. Însă nu pentru toți elevii gradul de dificultate este același. Există și licee vocaționale, precum cele de artă sau sportive, care presupun un efort extra din partea elevilor care învață în aceste instituții. În cele ce urmează, vom pune accent pe tinerii care termină un liceu de profil sportiv, deoarece, aceștia au un program foarte încărcat, cu mult efort fizic, dar și intelectual în același timp. Cu antrenamente regulate, competiții și alte obligații, acești elevi se confruntă adesea cu suprasolicitare, care adesea le poate afecta pregătirea pentru examene. Cu toate acestea, cu unele strategii adecvate, tinerii pot să facă performanța atât la probele sportive, cât și în ceea ce privește examenele.

Planificare și organizare

Un aspect esențial pentru elevii de la liceele sportive din țară este să-și gestioneze timpul în mod eficient. Știm că este dificil pentru adolescenți să facă acest lucru, dar presupunem că acești tineri sunt mult mai familiarizați cu ceea ce înseamnă disciplină. Ei pot începe prin a-și crea un program pentru a învăța, care să nu se suprapună cu antrenamentele și eventualele competiții. Părinții îi pot ajuta stabindu-le un orar regulat pentru studiu, pe care tinerii să-l respecte cu strictețe. Un truc bun este să împartă materia de studiu pe zile, stabilind obiective realiste pentru fiecare sesiune de învățare. A nu învăța susținut, lăsând materia pe ultima sută de metri, nu este o soluție. Pot apărea tentații precum a folosi o casca de copiat, iar asta nu este deloc ceva de încurajat, repercursiunile fiind foarte grave.

Prioritizarea și echilibrul

Este important ca elevii să-și cunoască limitele, deoarece a se suprasolicită nu duce la nimic bun. De asemenea, este necesar să-și stabilească prioritățile. Materiile sau subiectele care necesită cea mai mare atenție trebuie identificate rapid, deoarece necesită un anumit timp și energie. În toată agitația cu învățatul, cursurile de la școală și antrenamentele zilnice, este nevoie și de odihnă, alimentație corespunzătoare și timp petrecut cu familia și prietenii.

Comunicare și colaborare

Elevii nu trebuie să ezite să comunice cu profesorii și antrenorii despre provocările cu care se confruntă. Ei pot oferi sfaturi și susținere suplimentară pentru a-i ajută să-și echilibreze responsabilitățile. În plus, poate fi foarte constructiv dacă vor colabora cu colegii și colegele de echipă pentru a învăța în grup și pentru a face schimb de idei.

Tehnici testate pentru învățare eficientă

Există diverse tehnici de învățare, care au ca scop reținerea informațiilor într-un mod mai simplu și mai eficient. De la rezolvarea problemelor la elaborarea unor scheme, există metodele care funcționează pentru fiecare elev în parte. Aceștia pot experimenta diferite strategii și, în funcție de nevoile lor, se pot adapta pe parcurs.

Gestionarea stresului

Stresul este inevitabil în perioada examenelor, indiferent de vârstă, însă este important să învățăm cum să-l gestionăm eficient.  De aceea, acești copii, mai ales cei care au un program atât de încărcat, trebuie să își găsească puțin timp și pentru activități recreative care să-i destindă. Mersul în parc, la un film, ieșitul cu prietenii la un suc îi poate ajuta să se relaxeze.

Menținerea sănătății fizice și mentale

Sănătatea este extrem de importantă pentru orice copil și adolescent, iar cei de la liceele sportive ar trebui să știe cel mai bine acest lucru. Elevii din anii terminali (și nu numai) trebuie să doarmă suficient, să se alimenteze corespunzător și să fie atenți la orice semn de epuizare fizică sau mentală. Dacă simt că au nevoie de ajutor suplimentar, nu trebuie să ezite să ceară sfatul unui specialist, cum ar fi psihologul școlar, care poate fi de un real ajutor.

Examenul de Bacalaureat reprezintă o provocare semnificativă pentru orice elev, iar pentru cei de la liceele cu profil sportiv, stresul poate fi și mai mare. Cu toate acestea, cu o planificare atentă, gestionarea eficientă a timpului și aplicarea tehnicilor de învățare adecvate, acești elevi pot avea rezultate deosebite atât în sport, cât și la examenele finale. Este important să-și amintească că nu sunt singuri și că există resurse și susținere disponibile pentru a-i ajută să facă față acestei provocări, cu încredere și determinare.

Citește și:

Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după finala Ligii Campionilor » Conflictul izbucnit la final, nu s-au putut opune
Liga Campionilor
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după finala Ligii Campionilor » Conflictul izbucnit la final, nu s-au putut opune
Londra nevralgică » 3 momente care au umbrit Wembley-ul, în seara în care britanicii erau datori cu reparația morală
Liga Campionilor
Londra nevralgică » 3 momente care au umbrit Wembley-ul, în seara în care britanicii erau datori cu reparația morală
Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor
Liga Campionilor
Țeapă de milioane luată de UEFA » Unde a putut fi urmărită ilegal finala Ligii Campionilor

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează