SPORTURI  »  AUTO  »  FORD

Ford Mustang a fost desenat de un român

Articol de - Publicat marti, 21 septembrie 2010 00:00

Ford Mustang, maşina de referinţă a producătorului american, a avut în 1964, anul lansării, un designer şef, român. Joe Oros trăieşte acum în California şi are 93 de ani.

Joseph E. Oros. Pentru americani, Joe Oros. Trăieşte în Santa Barbara, California, şi a ajuns la venerabila vîrstă de 93 de ani. S-a născut la Cleveland în 1917, părinţii săi fiind români. I-au pus un nume biblic, Iosif, dar pentru că trăiau în America a rămas Joseph.

Pentru cei de la Ford, Oros este o icoană pentru că el a fost designerul şef al lui Ford Mustang, maşină devenită celebră între timp. Anul trecut s-au împlinit 45 de ani de la naşterea lui Mustang, iar invitatul de onoare a fost chiar Joe Oros. A ţinut un speach în care şi-a reamintit ce a spus echipei sale înainte de a desena Mustangul. "Vreau o maşină care să atragă femeile, pe care, în acelaşi timp, bărbaţii să şi-o dorească şi ei. De fiecare dată cînd văd un Mustang pe stradă, mă simt foarte mîndru".

Oros şi-a dovedit calităţile artistice încă din şcoala primară. Chiar dacă cunoştinţele sale de matematică sau alte materii de ştiinţă exactă erau îndoielnice, el a promovat direct din clasa a 3-a în clasa a 5-a.  A lucrat 21 de ani la Ford, timp în care şi-a pus amprenta pe multe maşini din gama producătorului american, cea mai importantă, în afara Mustangului, fiind şi modelul Thunderbird (1955).

În 1975 se pensionează, iar în 2001, Betty Thatcher Oros, soţia sa, moare. Joe nu şi-a uitat niciodată originile, implicîndu-se în activităţile comunităţii româneşti din California. În perioada 1988-1991, el a fost epitropul Bisericii Ortodoxe Române cu hramul Sfînta Treime, răspunzînd de administrarea acesteia

Întrebat care este meseria lui, Oros a spus că este un artist, sculptor, pictor şi designer industrial. Casa sa este plină de picturi şi sculpturi, adevărate opere de artă. Şi acum lucrează la un model 3D al Pămîntului din vremea coloniştilor. A făcut un sfert din lucrare. "Sper s-o termin pînă mor!".

Istoria lui Ford Mustang
Ford Mustang a fost lansat în 1964. Acum s-a ajuns la cea de-a 5 generaţie. A fost considerată un "pony car", maşina ponei. La stadiul de concept era un roadster cu două scaune, dar Ford Motor Company a realizat pînă la urmă un coupe cu 4 scaune. Numele de Mustang se trage de la avionul de luptă P-51 Mustang din al doilea război mondial. Alţii spun că ideea i-ar fi venit lui Robert J. Egger, angajat al lui Ford, care primise cadou o carte numită "The Mustangs". Modelul a avut mare succes de la început. A devenit celebră chiar din luna septembrie a anului1964, atunci cînd a fost lansat filmul Goldfinger din seria James Bond.

2.368 de dolari costa în 1964 un Ford Mustang


Ford Mustang 1964
Motor    4.7 litri, V8, două carburatoare
Cutie de viteze              manuală, 3 trepte
Putere    164 CP/ 4.400 rpm
Cuplu    258 Nm/ 2.200 rpm

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ianis Hagi l-a sunat pe Marius Șumudică: „Mi-a zis opțiunea lui”
Superliga
Ianis Hagi l-a sunat pe Marius Șumudică: „Mi-a zis opțiunea lui”
Ianis și Gheorghe Hagi, desființați în Scoția: „Sunt o pereche toxică ce trebuie eliminată de la Rangers”
Stranieri
Ianis și Gheorghe Hagi, desființați în Scoția: „Sunt o pereche toxică ce trebuie eliminată de la Rangers”
Becali ar fi tranșat problema-CHEIE cu Lask: „Mi-e frică atunci când joacă!” » Un nume important, OUT din primul 11 în decisivul de pe Ghencea
Europa League
Becali ar fi tranșat problema-CHEIE cu Lask: „Mi-e frică atunci când joacă!” » Un nume important, OUT din primul 11 în decisivul de pe Ghencea

EXCLUSIV Ion Țiriac a sunat-o pe Ionela Cozmiuc și i-a cerut mașina înapoi! Ce l-a determinat pe miliardar

Mare surpriză! » România TV a ales perechea de comentatori și echipa de analiști pentru FCSB - LASK


Comentarii (4)
 •  09 Mai 2013, 20:28

Plus ca numele de Mustang desemneaza armasarii salbatici. De aici si numele avionului...

 •  09 Mai 2013, 16:31

Speech, nu speach. Si ar fi trebuit sa scrieti discurs, ca doar limba oficiala in Romania e romana.

 •  13 Mai 2012, 16:59

si cateva zeci de ani sa comenteze un bou

Vezi toate comentariile (4)
Comentează