Articol de GSP - Publicat vineri, 22 decembrie 2017 09:12
Cu ocazia aniversării a 50 de ani, Dan Petrescu a povestit câteva episoade inedite din cariera de jucător sau de antrenor.
GSP.RO prezintă 9 întâmplări savuroase din cariera "Bursucului" petrecute în numeroasele țări în care a evoluat ca jucător sau tehnician.
1. Terorizaţi de fani la Genoa
Episod inedit trăit de Petrescu la Genoa, unde obiectivul era mereu clasarea în primele patru locuri: "Presiunea fanilor era imensă. În prima rundă am bătut Roma, dar în etapa a cincea am pierdut acasă cu Empoli, 0-1. Stadionul era plin. Opt ore am rămas blocați la cabine, fiindcă mii de fani nervoși ne aşteptau afară.
Un coleg olandez, Vink, a zis că el pleacă printre ei. I-au dat ăia nişte pumni, s-a întors repede. Pe mine m-au dus acasă cu un blindat. Două-trei zile am făcut antrenamente închise, că veneau câte 5.000-6.000 de oameni supăraţi rău la porţile stadionului".
2. Şedinţă cu strigături la Wisla
La o săptămână după ce ajunsese antrenor la Wisla Cracovia, Dan a luat o decizie radicală: "Dădeam teste fizice, jucătorii nu aveau chef să alerge, întârziau la antrenamente. Era dezastru. Am convocat tot clubul, preşedinte, secretară, medici, jucători, cu excepţia patronului. I-am băgat într-o sală şi mai bine de o oră am urlat continuu, în română şi în engleză. Nici eu nu ştiu ce am spus, cred că nici ei n-au înţeles mare lucru, dar s-au speriat. I-am trezit. După opt etape, eram pe locul doi, fără nicio înfrângere.
Însă, la insistenţele jucătorilor, care nu mai suportau ritmul impus de mine, patronul m-a îndepărtat. Când am plecat, toţi din administraţie, inclusiv preşedintele, şi-au dat demisia. Era pâinea lor, iar eu îi rugasem să nu facă asta. Dar n-au renunţat, mi-au spus că n-au avut niciodată un antrenor aşa profesionist. Iar după mine, Wisla a tot căzut în clasament".
3. Rolex de 10.000 E de la Kuranyi
În urmă cu câteva luni, la nunta lui Ropotan a venit şi Kevin Kuranyi, cei doi fiind colegi la Dinamo Moscova, unde i-a antrenat şi Petrescu. "M-a sunat Kevin să ne vedem. M-am dus cu fratele meu şi cu un prieten. Ne-am întâlnit, am vorbit. La final, mi-a zis că vrea să îmi dea un cadou, pentru tot ce am făcut pentru el. Am zis OK, dar nu m-am uitat să văd ce e. Pe drum, l-am rugat pe fratele meu să-l deschidă. Era un ceas Rolex de 10.000 de euro. Mi s-a făcut pielea de găină.
Când venisem la Moscova, Kuranyi era la echipa a doua, nici nu putea să alerge. I-am făcut un program special de alergări, de finalizări. Ar fi putut să nu mă asculte. Avea șase milioane salariu, ce să-i fi făcut?! Totuși, m-a ascultat şi a început să marcheze pe bandă. Şi n-a uitat! A înțeles că oi fi fost dur, dar o făcusem pentru binele lui", a povestit Dan.
4. A pierdut lupta cu meniul chinezesc
Când a ajuns în China, la Suning, Petrescu îşi aminteşte că "am fost şocat să văd ce mâncau înainte de meciuri. Fiecare ce voia. N-aveau nicio treabă! Caracatiţă, condimentat. Atunci mi-am adus aminte de un episod cu Vialli, la Chelsea. Şi el a vrut să schimbe meniul, însă căpitanul Denis Wise l-a liniștit:
«Băi Luca, pe noi nu ne schimbi niciodată! Ne antrenăm, dar noi mâncăm doar fish and chips!». Acum s-a schimbat, pe atunci era greu să schimbi mentalităţile. La fel am păţit şi în Emirate cu felul de a mânca al jucătorilor. Am încercat să modific lucrurile, însă eram singur. Dacă am văzut că nu pot, am renunţat".
5. Cadoul bizar de la sultanul Bruneiului
Succesul a fost urmat de o vacanță pe măsură: "Am mers cu echipa într-un turneu de vis de două săptămâni în Singapore, Thailanda și Brunei. Am disputat și trei amicale, dar așa, mai lejere, că intrau să joace și masorii, și doctorii! Eram complet liberi, veneam doar la hotel înainte cu două ore de partide.
În Brunei ne-a invitat acasă sultanul, care are nu știu câte neveste. Înainte îl vizitaseră și cei de la Real Madrid, care primiseră cadou câte un ceas de aur. «Hai să vedem ce ne dă și nouă!». Și ne-am trezit fiecare cu o carte groasă despre istoria Bruneiului. Mamă, ce-o mai aruncau băieții prin autocar și mai înjurau!".
6. "N-am vorbit cu Bucșaru în ultimul an la Unirea"
În cei trei ani petrecuți la Urziceni, n-a fost comodă conviețuirea cu patronul Dumitru Bucșaru: "La început mai intra prin cabină, voia nu știu ce schimbări. Au fost și momente tensionate. I-am vorbit însă frumos, i-am explicat că la fotbal eu decid și, în rest, discutăm, îi spun de ce și cum. Era mai vulcanic, aștepta imediat victorii, să fim Barcelona, spectacol, goluri, cum vor toți azi.
În ultimul sezon însă n-am vorbit deloc cu el. MM era omul de legătură. Ne-am văzut doar la petrecerea de titlu, i-am pus trofeul în mână și gata! Nicăieri nu e viața frumoasă până când nu câștigi ceva.
Totuși, Bucșaru avea niște calități: n-a apărut la presă, a dat banii la timp, a asigurat condiții extraordinare. Ce poți să-i reproșezi acestui om? Știam că Unirea va avea probleme dacă Bucșaru pleacă. Am văzut recent ceva poze de pe la Urziceni, nici nu vreau să trec pe acolo, ci să rămân cu impresia bună".
7. "Am citit în cabină declarația lui Gigi și am auzit un vuiet"
Petrescu dezvăluie cum își motivează jucătorii: "Încerc să aduc mereu ceva nou. Am o carte cu citate extraordinare ale unor jucători și antrenori celebri. Astea le citesc în special la final de ședință. Cam cu o oră și jumătate înainte de meci îmi și scriu speech-ul pe care îl voi rosti în vestiar. E și o problemă de inspirație. De exemplu, când am jucat pe 1 decembrie cu CFR în deplasare la Voluntari, nu-mi venea nimic în minte.
M-am pus în pat, mă uitam pe laptop la ziare și mi-a sărit în ochi declarația lui Gigi Becali, care spunea că CFR e o echipă de unguri și nu vor învinge niciodată de ziua României pe prietenul lui, Pandele. Și doar am citit în vestiar cuvintele lui Gigi. Am auzit imediat un vuiet printre jucători și mi-am zis în gând: «Asta e, mi-am făcut și azi treaba!»". CFR a învins net pe Voluntari, 3-0.
8. "Am dreptul mai lung cu doi centimetri decât stângul"
În octombrie, când a împlinit 50 de ani, Gică Popescu povestea lucruri neașteptate despre amicul Petrescu: "Avea probleme medicale mari, cu stomacul, cu șoldul, cu gâtul. Și a făcut performanță la cel mai înalt nivel".
"Bursucul" recunoaște: "Din cauza numeroaselor meciuri s-au adunat multe. De la spate au derivat toate. Accidentări n-am avut! Le-am evitat prin prevenție. Urmam un program stabilit de un medic italian, cu o oră pe zi, acasă, în afară de ce făceam la stadion. Hagi și Popescu nu mă înțelegeau, dar când au ajuns la 34 de ani au început și ei să le facă și și-au prelungit cariera cu cel puțin două sezoane!
La 27 de ani, când am semnat cu Chelsea, doctorul m-a întrebat dacă știu să fac și altceva, că ar fi bine să mă las. Hoddle n-a fost de acord și a zis că dacă am jucat 500 de meciuri o să mai joc alte 500!". Plus o dezvăluire: "Am piciorul drept mai lung cu doi centimetri decât stângul. Pe mine nu m-a ajutat, că n-aveam driblingul lui Garrincha!".
9. "Nu e bine să fie liniște în vestiar"
Unul dintre secretele lui Petrescu stă în gestionarea atmosferei din cabină: "La Urziceni era mereu tărăboi în vestiar, la pauză! Doar la ultimul meci, cu Timișoara, când era 1-0 pentru adversari, am intrat, am spus «Indiferent ce se întâmplă, pentru mine sunteți campioni!» și am plecat.
Știam că nu rezolvam nimic dacă-i mai cert. Mi-au zis toți mai târziu că au fost șocați și mai mult i-a unit chestia asta. Eu din Anglia, de la antrenorii britanici, am învățat că în vestiar nu trebuie să fie liniște niciodată. Erau mereu bătăi, se arunca cu obiecte. Doar cu tehnicienii străini era calm".
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen