GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

Copos, plagiator subtil » Comisia de Etică a Universității București a confirmat acuzațiile lui Cătălin Parfene

Articol de , - Publicat vineri, 29 ianuarie 2016 00:00

Doi dintre cei trei experți au concluzionat că fostul patron al Rapidului a copiat în cartea sa istorică, scrisă în detenție, lucrarea de master a lui Parfene, ca și cum ar fi avut-o la dispoziție, acest fapt incriminîndu-l și pe profesorul Stelian Brezeanu.

La ceva mai mult de 9 luni după ce a fost sesizată de Cătălin Parfene, Comisia de Etică a "născut" verdictul oficial. Unul fără precedent pentru "scriitorii" din detenție, dar anticipat de restul lumii. George Copos e "plagiator subtil", realizînd cartea sa "prin copiere deghizată sau/și prin repovestire" a lucrării de master a lui Cătălin Parfene, spun concluziile Comisiei.

Iar profesorul doctor emerit Stelian Brezeanu, cel care i-a girat lucrarea "Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI", este și el pus la colț și acuzat de favorizarea infractorului.  

A copiat și greșelile lui Parfene :)

La Comisia de Etică au fost trei experți, iar Copos a pierdut la decizie. Doi, profesorul Adinel Ciprian Dincă de la Cluj și profesorul Alexandru Florin Platon de la Iași, l-au găsit vinovat, cu argumente și exemple solide.

Unul, profesorul Marius Diaconescu, de la Facultatea de Istorie din București, a concluzionat că nu e plagiat, doar fiindcă nu a fost vorba de copy-paste. Ciudat însă, lucrarea lui Copos conține pînă și aceleași erori de conținut din teza de master a lui Cătălin Parfene!!!

Mai mult, Comisia adaugă: "Există indicii clare că domnul Copos nu ar fi putut realiza acest tip de lucrare și deci nu poate fi creditat ca autor. Cum lucrarea domnului Parfene nu a fost publicată, domnul Copos nu putea avea acces la ea. Însă circumstanța agravantă este că cei doi au fost în relație cu profesorul Stelian Brezeanu. Concluzia în acest caz e că ar putea fi vorba despre un «ghostwriter», un scriitor profesionist ascuns care a realizat operațiunea".

Comisia va trimite concluziile sale la Ministerul de Justiție și la Administrația Penitenciarelor.

"Eu încă îl aștept pe domnul Copos la dezbatere!"

Aflat la Paris, la un curs al Universității de Înalte Studii în Științe Sociale, unde este de asemenea doctorand, Cătălin Parfene, acum angajat FRF, zîmbea: "Cam tîrziu, dar Universitatea a dat decizia corectă. S-a dovedit cea mai curajoasă instituție, deși nu are pîrghiile DNA, care în aprilie 2015 a refuzat cazul. Eu tot îl aștept pe domnul Copos la o confruntare pe această temă, dar nu cred să apară. Cît despre scriitorul-fantomă, cred că e evident cine este, din concluziile Comisiei de Etică".

Un avocat a explicat pentru Gazetă ce consecințe poate avea decizia de ieri: "Domnul Copos nu riscă nimic penal, fiindcă liberarea condiționată poate fi revocată doar în cazul unei infracțiuni. Iar plagiatul nu e pe lista infracțiunilor".

George Copos și profesorul Stelian Brezeanu nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere.

Brezeanu nu va mai fi emerit

Profesor de peste 40 de ani, Stelian Brezeanu a ieșit la pensie de la Facultatea de Istorie din București în 2010. A continuat însă drept colaborator pînă în octombrie 2015! Rectorul Universității București, profesorul Mircea Dumitru, preciza că "nu prea mai putem să acționăm împotriva domnului Brezeanu, dar cei de la Facultatea de Istorie au propus să-i fie retras titlul de profesor emerit. Nu este o victorie, ci un moment de mare tristețe pentru lumea academică".

Rică, primul plagiator din fotbal :)

Bătrînii microbiști își amintesc că pe la finalul anilor '60, la o acțiune a lotului național în Africa, selecționerul Angelo Niculescu le-a cerut jucătorilor să trimită acasă ilustrate cu cîteva cuvinte.

Portarii Bebe Pilcă și Rică Răducanu erau colegi de cameră. Primul a scris, printre altele, pe spatele unei ilustrate: "E frumos aici, ne simțim bine, stau în cameră cu Rică". Răducanu, ca să nu se mai chinuiască, și-a copiat colegul: "E frumos aici, ne simțim bine, stau în cameră cu Rică". :)

"Regulamentul universitar prevede casarea, distrugerea lucrărilor de master după cinci ani. Eu am făcut-o în 2005, dar în 2015 era încă la arhiva Facultății de Istorie. Ca să vezi, coafura rezistă. Nu mă interesează ce fac domnii Copos sau Brezeanu. Există instituții care trebuie să se ocupe de asta"
Cătălin Parfene, doctorand în istorie

"Profesorul Brezeanu ne-a oferit niște explicații, dar total neconcludente. Ca să scrie, domnul Copos ar fi trebuit să folosească lucrări inaccesibile din închisoare"
Marian Popescu, șeful Comisiei de Etică

"Nu este de competenţa noastră, domnul George Copos se află, în acest moment, în libertate"
Cristina Cîrlan, purtător de cuvînt Administraţia Naţională a Penitenciarelor

5dintre cele 10 tipuri de plagiat catalogate de sistemul Turnitin se regăsesc în cartea lui George Copos, conform concluziilor Comisiei de Etică

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali și-a pulverizat jucătorul după Rangers - FCSB: „N-a contat! Dacă îl schimbam la pauză nu mai luam 2 goluri”
Europa League
Gigi Becali și-a pulverizat jucătorul după Rangers - FCSB: „N-a contat! Dacă îl schimbam la pauză nu mai luam 2 goluri”
Presa din Scoția a ironizat-o în 3 cuvinte pe FCSB după dezastrul cu Rangers
Europa League
Presa din Scoția a ironizat-o în 3 cuvinte pe FCSB după dezastrul cu Rangers
Ce urmează pentru FCSB în grupa de Europa League » CALCULELE, după rezultatele din etapa a treia: următoarele două meciuri sunt vitale pentru calificare
Europa League
Ce urmează pentru FCSB în grupa de Europa League » CALCULELE, după rezultatele din etapa a treia: următoarele două meciuri sunt vitale pentru calificare

Cum arată un mic-dejun sănătos? O antrenoare născută în Siberia dă 3 variante simple: „Am văzut că aici nu prea se consumă”

Are peste 150 de medalii în România, dar se teme: „Mâncarea e scumpă, masajul e scump, sper să nu fiu nevoită să fac asta! Chiar cunosc pe cineva ...”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează