GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  TENIS ȘI MEDIA

DEZBATERE Există o controversă între media şi sportivi!? » Citesc sau nu citesc? Aceasta e întrebarea

Simona nu refuză să facă fotografii alături de fani +5   FOTO
Simona nu refuză să facă fotografii alături de fani

Articol de , - Publicat miercuri, 30 decembrie 2015 00:00

Jucătoarele române de tenis din Top 100 vorbesc despre cum se raportează la presă şi la ce se scrie despe ele şi despre sportul lor.

La sfîrşitul lunii iunie, Pete Sampras publica pe The Players Tribune, platformă media dedicată sportivilor şi fanilor, o scrisoare către sine, cel de la 16 ani.

În enumerarea de sfaturi înţelepte, se află şi unul surprinzător. "Joci tenis pentru că îţi place acest sport, nu să fii în centrul atenţiei, aşa că fii pregătit. Gîndeşte-te să faci un pic de antrenament media. Va fi un drum lung. Cu puţin noroc, te vei fi retras înainte ca aceste lucruri numite Twitter şi Facebook să fi apărut. Fii recunoscător pentru asta. Într-o zi, vei înţelege ce vreau să spun. Oh, şi pune ziarul deoparte. Nu citi ce spun oamenii despre tine. Nimic bun nu poate ieşi din asta. Iar dacă auzi sau vezi ceva negativ despre tine, nu băga în seamă. Lasă racheta să vorbească pentru tine".

Alt fost lider mondial, Lindsay Davenport, avea pe vremea cînd încă era în activitate o convenţie cu soţul ei: dacă vedeau o ştire despre ea la tv sau un material în vreun ziar, imediat schimbau canalul sau dădeau pagina.

Critici legate de joc

Tot în vara aceasta, în timpul turneului de la Wimbledon, cea mai bună jucătoare română a ultimilor ani, Simona Halep, numărul 2 WTA, făcea o afirmaţie asemănătoare.

"Eu nu citesc presa şi nu o voi citi niciodată, pentru că nu cred că articolele care se scriu despre mine sînt corecte. Vin oameni care îmi spun: ai văzut ce s-a scris în ziarul ăla sau dincolo, ai auzit ce s-a spus despre tine? E imposibil să nu auzi. Nu pot să-mi pun căşti şi să le zic să tacă din gură. Îi ascult, îmi dau seama ce se întîmplă de departe, de undeva."

Cum primeşte criticile? "Le accept şi ştiu că am multe de învăţat din tenis, mult de progresat şi nu numai în tenis, ci şi în viaţă. Accept criticile legate de joc, că poate nu dau un slice mai bun. Dar cînd aud că sînt criticată pentru că am mentalul prost, că nu muncesc sau că nu lupt, chiar e deranjant. Cred că pentru oricine ar fi. Mi se pare jignitor la adresa unui om să-l critici pentru ceea ce e în interiorul lui".

Cîteva zile după, aflată ceva mai departe de dezamăgirea eliminării rapide de la Wimbledon, Simona a nuanţat puţin: "Nu am fost niciodată departe de presă. Întotdeauna am încercat să fiu aproape, am respectat presa, dar unele declaraţii nu sînt înţelese întotdeauna cum aş vrea".

De ce atîta repulsie în faţa presei? Sau, mai degrabă, cîţi jucători sau jucătoare citesc în mod constant ceea ce se scrie despre ei şi nu numai? Le-am întrebat pe cele mai bine clasate jucătoare române ale momentului cum privesc ele problema şi cum se raportează la media.

Monica Niculescu: "Facem eforturi mari pe teren"

Monica Niculescu, numărul 39 mondial, spune că ştie dinainte ce se va scrie despre ea: "Cînd îmi merge bine e de bine, cînd nu, nu".

- Monica, tu citești presa?
- Nu prea o citesc, poate cînd îmi merge bine mai citesc, dar, în general, nu.

- Nici online, nici print?
- Dacă citesc, oricum o fac online. Încerc să nu citesc. N-are rost. Știu, cînd îmi merge bine, e de bine, cînd nu, nu.

- Ce ți-ar plăcea să citești?
- Mi-ar plăcea ca atunci cînd nu-mi merge bine să se țină cont de rezultatele bune din trecut pe care le-am avut. E valabil nu numai pentru mine, ci și pentru Simona. Ați văzut ce s-a întîmplat cu Wimbledonul. Mi-ar plăcea ca atunci cînd ne merge prost presa să ne susțină, să fie alături de noi. Să nu se pună etichete, Monica oricum era dublistă și multe alte chestii de genul acesta.

- Ți-ar plăcea ca lumea să înțeleagă mai întîi ce se întîmplă cu voi?
- Da, mi-ar plăcea să înțeleagă, pentru că facem eforturi foarte mari, noi și dacă pierdem ne antrenăm și mai mult și așteptăm cu nerăbdare următorul turneu. Muncim mult, ne dorim. În nici un caz nu vrem să pierdem și nu-mi place cînd văd că dacă ai luat primul set, apoi ai pierdut, lumea se întreabă ce s-a întîmplat și spune "am crezut că vei cîștiga". De ce? Pentru că ați văzut că e 6-1 și fata e 105. Clasamentul nu contează, ați văzut la Wimbledon, în turul al treilea am jucat cu Kristyna Pliskova, clasată atunci în afara Top 100. E foarte periculoasă, stîngace, servește bine. Asta mi-ar plăcea, să nu mai creadă lumea că ai prima șansă dacă ești clasată mai bine. Nu e așa, meciul e deschis, e foarte complicat. Poate în ziua aia mă doare ceva și fac un efort imens să joc.

- Se întîmplă destul de des să nu fii sută la sută din punct de vedere fizic?
- După meciul din primul tur de la București am făcut bășici cu lichid și sînge. Sînt foarte dureroase. La Wimbledon, în meciul cu Cepelova, am alunecat pe iarbă și m-am lovit, am avut probleme la tendon. Am jucat pe antiinflamatoare, ca să nu simt durere. Nu se văd aceste lucruri. La Nottingham am jucat pe un vînt incredibil, nu se putea juca. La fel, set, 3-1, două mingi de 4-1, toată lumea a crezut că o bat pe Konjuh. Dar n-a fost așa. De la televizor nu s-a văzut asta. Sînt multe chestii pe care aș vrea ca lumea să le înțeleagă. Cînd nu am fost la Fed Cup, în aprilie, nimeni nu m-a înțeles de ce am jucat apoi la Katowice.

- Sînt unele decizii pe care trebuie să le iei.
- Da, să mă gîndesc ce e mai bine pentru mine. Îmi doresc foarte mult să facem bine în Fed Cup, cred că am cele mai multe prezenţe la Fed Cup.

- Da, ești prima.
- Nu am înțeles de ce mi-au reproșat, de ce mi-au vorbit așa.

- Informațiile de unde ți le iei atunci, dacă nu citești presa? Vin oamenii să-ţi spună ce se scrie despre tine?
- Poate antrenorul meu, dar nu foarte des. Ai mei de obicei îmi spun, dar le zic că nu vreau să știu. Cînd vin acasă, nu prea vreau să vorbim de tenis, vreau să mă relaxez, să nu știu rezultate, cine a cîștigat turnee şi aşa mai departe.

Andreea Mitu: A vrut să fie ziaristă

Andreei Mitu, 96 WTA, i-ar fi plăcut să studieze jurnalismul, dar a ales PR-ul şi, peste toate, tenisul.

- Andreea, citești presa, citești materiale despre tine?
- Nu citesc. Materiale despre mine… mai primesc link-uri și cele de pe Facebook, de la treizecizero.ro, dar am crescut fără televizor. Acum nu am nici cablu, dar nu, nu prea citesc sau urmăresc, doar ce mi se aduce la cunoştință și materialele despre mine.

- Spuneai la un moment dat că ai fost terntată să faci jurnalismul, de ce ți-ar fi plăcut acest lucru?
- Îmi place să vorbesc și să povestesc, sînt foarte prietenoasă. Într-un final m-am îndreptat spre partea de PR, a trebuit să-mi îngheț anul trei la ASE la Relații Internaționale Economice. Tot pe acolo este. Îmi place, îți trebuie și puțin tupeu și puțin sînge și cred că mi-ar fi priit, dar merge mai bine tenisul.

- Te supără criticile atunci cînd apar în textele scrise despre tine?
- Nu cred că mă supără. Cîteodată văd că oamenii nu înțeleg sportul de performanță și este de înțeles, atît timp cît nu ai făcut și nu ești din domeniu, este de înțeles. Sînt fani, sînt păreri împărțite, de bine, de rău, dar noi trebuie să ne facem treaba și să trecem peste. Chiar mi s-a zis, cînd eram la Roland Garros, să nu mai stau să citesc comentarii.

- Citești și comentariile?
- De obicei nu, dar totul trebuie tratat ca atare, chiar dacă sînt critici, trebuie luate pozitiv și să fie constructive.

Irina Begu: Strict despre sport

Irina Begu spune că apreciază presa care se concentrează pe esența activității pe care o practică ea și scrie despre rezultat, despre felul în care se desfășoară meciurile, și nu pe cancan.

Jucătoarea care a încheiat anul pe locul 31 WTA a spus că lecturează presa, dar nu atunci cînd este în competiție, cînd preferă să se concentreze pe ce are de făcut. "Citesc și ce se scrie despre mine. Sînt și lucruri pozitive și mai puțin pozitive cîteodată. Acesta este riscul pe care ni-l asumăm ca sportivi".

Irina are și ea preferințele sale. "Sînt articole foarte interesante pe treizecizero.ro pe care le citesc și din care ai multe de învățat și ca sportiv", a completat Begu.

Cel mai mult urăște atunci cînd găsește materiale care se concentrează pe latura de cancan a sportului. "Apreciez un ziar care scrie strict cum s-a desfășurat meciul sau despre rezultat, cum a fost partida, mai mult despre jucător. Mai mult mă deranjează atunci cînd nu au despre ce să scrie şi încearcă să găsească un subiect doar ca să mai apară ceva despre persoana respectivă".

Begu a mai spus și că citește foarte mult și ce se scrie pe site-ul WTA, unde găsește multe articole interesante.

"Sînt mulți oameni care ne critică"

O altă latură a realității actuale este compusă și de libertatea pe care o au fanii să ajungă la jucătoare prin intermediul rețelelor sociale sau prin postarea comentariilor la articolele din presă.

"Comentariile nu le mai citesc, în trecut o făceam. Din păcate, sînt foarte mulți oameni care ne critică, dar asta nu e problema, de multe ori sîntem înjurate pentru că au pierdut ei la pariuri și așa mai departe. Pe Facebook comentariile sau mesajele private nu le mai citesc pentru că la un moment dat se întîmplă să pierd un meci sau să pierd la o jucătoare mai slab clasată şi automat vin și mesajele acelea frumoase în ghilimele", a subliniat Irina.

Alexandra Dulgheru: Evită comentariile

Alexandra Dulgheru spune că nu prea citește materialele din presă care se scriu despre ea, dar atunci cînd o face nu coboară în secțiunea în care oamenii își dau cu părerea.

Piti, 69 WTA, are mulți ani de circuit în spate, cu perioade grele în care accidentările au chinuit-o. I se pare că presa e prea aspră cu jucătorii de tenis?

"Tinde să fie. Federer a spus o chestie emblematică: noi facem ce facem pentru că ne place sau marea majoritatea dintre noi. Tenisul e un sport, eu îl iau ca pe un hobby și mai sînt și momente în care pierzi. Nu de fiecare dată cînd pierd mă simt prost, sau înseamnă că e un dezastru. Eu sînt pe teren acolo și vreau să mă bucur de ceea ce fac. Pentru reporteri contează cel mai mult rezultatul, dacă ai cîștigat e bine, dacă ai pierdut e foarte rău. Apoi abia așteaptă momente de genul acesta să bage multă intrigă, să scrie articole bombă. Federer zicea că lumea se aștepta de la el să cîștige tot, să fie robot. O dată ce pierdea de două ori în sferturi deja toți ziceau că e dezastru", a spus Dulgheru.

Piti spune că se informează mai mult din mediul online și că nu prea citește articolele despre ea, dar atunci cînd o face evită să coboare în josul paginii acolo unde se găsesc comentariile. "Comentariile sînt nedrepte". Ea a spus că a descoperit și multe materiale frumoase în presa din România și nu numai din tenis, articole pe care le-a primit de la prieteni.

"Presa e tentată să exagereze. Sînt puțini cei care văd obiectiv sau tratează sportul ca atare. Pentru ei contează foarte mult rezultatul și atunci presa e ca revista de mondenități Hello"
Alexandra Dulgheru

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Au trecut la următorul nivel! Arena-SF inaugurată de americani poate să VÂNDĂ din energia pe care o produce: imagini spectaculoase
Baschet
Au trecut la următorul nivel! Arena-SF inaugurată de americani poate să VÂNDĂ din energia pe care o produce: imagini spectaculoase
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”
Superliga
Începe construcția celui mai nou stadion din România: „Am semnat contractul”
Fostul „vârf” al României i-a găsit atacant lui Gigi Becali: „Altul din Superliga nu văd la FCSB!”
Superliga
Fostul „vârf” al României i-a găsit atacant lui Gigi Becali: „Altul din Superliga nu văd la FCSB!”

Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro

După aproape 4 decenii, Ștefan Iovan vorbește despre momentul ignorat în România: "Îmi pare rău! Știu că așa a fost, dar nu am văzut încă un document oficial”


Comentarii (6)
ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  30 Decembrie 2015, 15:42
Postat de ciuleavvictorms pe 30 Decembrie 2015, 15:41

presa=dipozitiv pentru stoarcerea strugurilor: din pacate toti strugurii storsi de presa noastra sunt acrii, mucegaiti si otraviti cu pesticide- in consecinta tot ce iese este otravit, bineinteles cu bune intenti dar scos pe dos!

intentii, scuze!

ciuleavvictorms
ciuleavvictorms  •  30 Decembrie 2015, 15:41

presa=dipozitiv pentru stoarcerea strugurilor: din pacate toti strugurii storsi de presa noastra sunt acrii, mucegaiti si otraviti cu pesticide- in consecinta tot ce iese este otravit, bineinteles cu bune intenti dar scos pe dos!

cris4co
cris4co  •  30 Decembrie 2015, 12:19

presa sportiva scrisa a disparut iar presa OnLine sportiva urmeaza si ea sa dispara cat de curand...pentru ca scrieti numai prostii.Scrieti impresiile voastre despre sportivi,declaratiile altora despre sportivi si pe unde mai ajung sportivii.Doar acest articol prezentat mai sus ar merita publicat si citit cu atentie...sunt chiar declaratiile sportivilor. Pentru orice articol pe care vreti sa-l publicati ar trebuii sa stati mai intai de vorba cu sportivul....macar sa-l sunati,si apoi sa publicati articolul insotit de declaratia sportivului. Altfel nu ne intereseaza... Felul in care scrieti este partea a 2-a care ar trebuii sa se schimbe. Ex. Grigoras transfera un fost campion...Nu asa Nenea Presaru ! INVERS...Un fost Campion accepta sa vina la ASA chiar si GRATIS. Aveti probleme cu degetele ? Sau cu RESPECTUL ? Atentie sau dispareti.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează