GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  SCANDALUL PARIURILOR

EXCLUSIV Ce se întîmplă cu pariorii? Șefa ONJN: "Știm că majoritatea au greșit fără intenție, dar trebuie să aplicăm legea!"

Odeta Nestor // Foto: Cristi Preda
Odeta Nestor // Foto: Cristi Preda

Articol de , , - Publicat vineri, 23 octombrie 2015 00:00

Pariorii care au rulat sume mari de bani vor fi amendați, ceilalți vor fi doar avertizați. Oamenii pot paria doar la casele care apar pe siteul ONJN, la ”lista aprobată” sau ”lista albă”. Băncile ar putea să dea pe viitor datele pariorilor în cazul în care aceștia încalcă legea.

În biroul său de pe Calea Victoriei, președinta ONJN, Odeta Nestor, e însoțită de purtătoarea de cuvînt, Alina Iordache. E pregătită de interviu și zîmbitoare.

"Vreţi să-mi faceţi poze? Aoleu, vă rog să mă lăsaţi să mă rujez după ce terminăm de vorbit! Doriți un interviu? Aşa tîrziu v-aţi trezit şi dumneavoastră, după ce toată lumea vorbeşte de o săptămînă? Toată presa, toate radiourile, toate televiziunile vorbesc de asta!".

- De asta nu au aflat pariorii nimic?
- Ok, haideți să vorbim serios!

- În iulie, aţi dat un interviu pentru Libertatea în care îi atenţionaţi "pe toți cei care joacă pe platformele on-line că, după data de 10 septembrie, le va fi restricționat accesul către platformele de joc". De ce siteul bet365.com nu a fost blocat după această dată, dacă funcţiona ilegal?
- Această declaraţie confirmă ce am spus de fiecare dată. Că am încercat prin toate pîrghiile pe care noi le-am avut ca instituţie, dar şi eu personal, ca şi conducător, să aduc la cunoştinţă tuturor modificările legislative şi ceea ce implică ele. În toate conferinţele, în toate întîlnirile şi în toate emisiunile pe care le-am avut am atras atenţia la ceea ce se întîmplă.

- Nu vă supărați, dar ONJN e înființată de 3 ani, iar în acest timp pe site apar 4 comunicate de presă și de alte 3 ori ați intervenit în presă, cu cîteva luni înainte de a se declanșa scandalul.
(Sună telefonul) Spuneam că nu aţi făcut niciodată o conferinţă unde să anunţaţi pariorilor noua legislaţie. Singurele apariţii ale dumneavoastră sînt în Libertatea, în QMagazine şi în Adevărul.
- Acolo unde ni s-a solicitat am apărut. Şi oricum am dat comunicate pe care nu le-a preluat nimeni!

"Pariorii să dea în judecată Bet365!"

- Era un subiect de interes general. Dar revenim la întrebarea iniţială. De ce pe 11 septembrie site-urile care nu erau licenţiate încă funcţionau?
- Atunci cînd am dat acea declaraţie veneam după modificările legislative. S-a modificat legea printr-o ordonanţă din decembrie 2014, care a intrat în vigoare în februarie 2015 şi a suferit modificări pînă în iunie, cînd a fost publicată. Am ieşit şi-am spus, am vrut să aduc la cunoştinţă în principal jucătorilor şi nu doar operatorilor, am atenţionat că după 10 septembrie vor fi probleme şi a fost adevărat. Pînă la acea dată exista o amnistie fiscală şi penală pentru operatorii de jocuri de noroc.

- Bet365 a plătit, a primit licență, cum s-a ajuns la acest haos cu oamenii care au pariat pe un site ilegal?
- Lăsaţi-mă o secundă, vă rog! Am creat anumite proceduri interne după acest lucru, iar după 10 septembrie unii dintre cei mai mari operatori au plătit din spate şi-au cerut licenţă şi pentru viitor. Printre care şi bet365.com de unde au apărut o mulţime de contravenienţi în România. Au solicitat drept de operare în şedinţa din 7 septembrie, iar legea spune clar că dreptul se acordă de la 1 luna viitoare din momentul plăţii! Ei au plătit pe 7 septembrie, aveau drept de operare doar de la 1 octombrie! Lucrurile astea au fost aduse la cunoştinţă atît operatorului, cît şi celor din meciul privat.

- Decizia despre care vorbiţi dumneavoastră a apărut pe 7 septembrie, dar pe site pe 6 octombrie. Pariorul în această perioadă nu avea de unde să se informeze.
- Ba da! Pariorul trebuie să ştie să verifice lista albă de pe site-ul oficial şi pe care o actualizăm în funcţie de deciziile pe care le ia Comitetul ONJN. În schimb, lista neagră se adresează doar providerilor de internet şi nu are legătură cu jucătorii.

"Noi am informat cu mijloacele noastre. Pariorii trebuiau să știe legea!"

- Pe siteul ONJN, bet365.com a stat în lista neagră 30 de minute, apoi a fost scoasă, dar nu a apărut deloc pe lista albă!
- Jucătorul trebuia să verifice! Legea spune că providerii de internet trebuie să respecte deciziile Comitetului, adică lista neagră!

- Dar pe site nu apare nicăieri informaţia aceasta.
- Apare în lege.

- Dumneavoastră credeţi că cei care pariază 5 lei stau în fiecare clipă cu legea în mînă?
- Ştiu foarte bine cine pariază. Pariori online sînt la un anumit nivel, nu sînt precum cei din colţul străzii, care pariază 5 lei şi-şi iau un bilet. Ca să pariezi online îţi trebuie un card, un cont, un calculator, acces la internet, îţi trebuie un anumit nivel.

- Da, dar nu trebuie să fii profesor universitar pentru asta.
- Corect, dar e un alt nivel. În plus, eşti cetăţeanul unei ţării ale cărei legi trebuie să le cunoşti. Necunoaşterea unor legi din ţara ta nu te absolvă de vină. Este clară chestiunea asta.

- Nu era mai simplu să faceţi un anunţ prin care să spuneți clar: "Nu mai pariaţi la site-ul X pentru că nu este licenţiat!"?
- Nu neapărat! Noi trebuie să ajutăm pe toată lumea şi-am avut o transparenţă totală. Iar dacă spuneam asta, venea altcineva care îmi reproşa altele. Am pus pe site şi am precizat că aceştia sînt cei licenţiaţi în România. Noi nu puteam să închidem un site pentru că nu aveam o documentaţie necesară! Am informat operatorul şi am cerut operatorului să blocheze acest site. Mai mult, le-am cerut 30 de zile să permită clienţilor să-şi retragă banii.

- Dar nici acest lucru nu a fost respectat!
- Ce nu s-a întîmplat?

- Oamenii nu-şi pot retrage banii în acest moment.
- Atunci operatorul, care a încălcat legea în România, continuă şi acum să nu pună în aplicare o lege. Este totul într-un dosar penal! Mai mult de-atît nu pot face! O să fie o probă în instanţă că e de rea-credinţă şi că nu respectă legea în România.

- Dar dumnevoastră aţi dat cel mai mult în oameni!
- Am făcut ce spune legea! Eu puteam să-mi permit să nu iau măsurile necesare cînd aveam o bază de date în braţe?! Nu! Noi le-am dat o perioadă de graţie!

”Cînd e ceva negativ, toți vorbesc de noi”

- Pe lista de pe site-ul dumneavoastă apar 147 de site-uri pe lista neagră. Dar sînt mii de site-uri care nu sînt licenţiate și nu apar.
- Aveţi dreptate, mii de www care lucrează în mediul ăsta, însă nici o ţară europeană sau mondială nu poate controla niciodată tot internetul. Noi sîntem într-o continuă modificare, pentru că avem o direcţie şi 20 de oameni, care se ocupă şi de altceva. Nu ne putem permite să punem anumite site-uri pe ele, că am intrat noi pe ele din greşeală. La fiecare ne trebuie o documentare pentru că acel operator ne poate da oricînd în judecată. Trebuie să ne asumăm fiecare site care este pus pe lista neagră, iar această listă nu are legătură cu jucătorii. Pariori trebuie doar să se uite pe lista albă. Lucrul ăsta s-a întîmplat în toate ţările europene.

- Aici greşiţi. Nu s-a întîmplat!
- E, nu! Vă spun eu.

- Doamnă, în ţările europene s-au blocat site-urile, abia apoi au dat drumul şi la amenzi.
- Eu zic că puteţi să verificaţi. Peste tot în Europa s-a întîmplat la fel ca la noi.

- Daţi-ne un exemplu vă rugăm!
- Nu ştiu acum.

- Păi, spuneaţi că s-a întîmplat în toată Europa?
- O să verific şi o să vă comunic. Nu vreau să vă dau  o ţară la întîmplare.

- Dumneavoastră aveţi alocat un buget prin care puteaţi să anunţaţi în media și prin diverse alte canale de comunicare aceste schimbări?
- Nu avem nimic! Nu există aşa ceva la ONJN. Cînd fac lucruri bune, normal că nu e un impact. Acum, cînd e ceva negativ, toată lumea a început să preia informaţiile. N-am avut atîta putere în acel moment.

- Vă rugăm să ne spuneţi unde găsim informaţiile despre care dumneavoastră vorbiţi, daţi-ne un exemplu clar!
- Am vorbit acolo unde oamenii au fost interesaţi de ceea ce spunem noi.

- Aţi trimis un comunicat la agenţiile de presă din România? Către Agerpres sau către Mediafax?
- Asta s-a întîmplat...

- Nu credeţi că aţi avut o problemă cînd 54.000 de oameni au greşit la o singură agenție? Probabil că mai sînt mulți alții la alte case de pariuri.
- Acest lucru l-am indentificat abia după ce oamenii au făcut această greşeală! Noi eram convinşi să operatorii vor respecta deciziile luate de noi.

- Cîţi din cei 54.000 credeţi că se vor prezenta la sediul ONJN?
- Nu ştiu. N-am cum să vă spun!

- Dar i-aţi urmărit doar pe cei de la această casă de pariuri?
- Nu, nu doar pe ei. Cu siguranţă în perioada următoare o să mai fie şi alţii pe listă!

"Uniunea Europeană nu a Știut ce să facă"

- Sînt case de pariuri care operează în România de 10 ani. Dacă cineva joacă 9 ani şi 7 luni şi nu păţeşte nimic, iar în luna a opta e amendat, nu credeţi nici acum că aveţi o problemă de informare?
- Noi sîntem o instituţie care vorbim de legalitate. Dacă aşa scrie în lege, ce mai vorbim? Am avut în braţe 50.000 de oameni cu toate informaţiile. Dacă operatorul respecta legea, nu mai aveam atîtea probleme. Domeniul jocurilor de noroc este unul de nişă, la fel ca zona drogurilor. E o zonă vicioasă, iar nici Uniunea Europeană nu a ştiut ce să facă.

- Doamnă, dumneavoastră n-aţi ştiut să vă faceți auziți...
- Nici nu mă interesează că sînt înregistrată. Credeţi că după acest scandal, un jucător care a fost amendat sau măcar a auzit de chesiunea aceasta, credeţi că va mai juca fără să se informeze de două ori?!

- Nu despre asta e vorba! Acum ştie, dar dumneavoastră nu vă puneţi întrebarea dacă acei 54.000 au ştiut?
- Sînt convinsă că majoritatea n-au fost rău intenţionaţi. Eu nu am fost ambiguă în declaraţii, mereu am susţinut o linie clară. Domnilor, e contravenţie clară în lege, cu amendă între 5.000 şi 10.000 de lei! Inspectorul de control poate analiza fiecare situaţie în parte şi decide gravitatea situaţiei. Nu poate să zică nimeni că a jucat ocazional, cînd în fiecare zi ei stăteau pe site şi au un rulaj de sute de mii de euro.

- Susţineţi că dacă ne prinde cu un kilogram de heroină şi pe dumneavoastră cu 50 de grame, nu e acelaşi lucru?
- Faptea e aceeaşi! Dar legea îi dă dreptul inspectorului de control să analizeze gravitatea situaţiei. Dacă a intrat periodic, dacă a intrat de mai multe ori, cît e rulajul şi tot aşa. Nu poţi ajunge aşa uşor la un rulaj de 30.000 de euro.

- Ba da! Jucînd doar cote de 1.01 de foarte multe ori.
(Intră în birou un bărbat înalt, îmbrăcat la costum)
- A venit şi domnul director general de la control, Tudor Simota, dacă vă interesează. Inspectorul de control e cel care decide amenzile.

- Oamenii care urmează să fie amendaţi cum sînt anunţaţi?
Intervine imediat Simota.
- Prin toate modalităţile de comunicare. Chiar şi prin telefon este o modalitate legală de convocare. Nu-l amendează prin telefon. Dacă nu se prezintă după ce-a fost anunţat telefonic, continuăm modalităţile de chemare. Noi vă contactăm prin dispoziţiile legale, iar dumneavoastră puteţi să veniţi sau nu.

- Vorbiţi cu cineva la telefon, dar nu vine la întîlnirea cu dumneavoastră. Ce urmează?
Simota: - Luăm măsurile legale! Calea legală e să identificăm persoana, se identifică dacă el a încălcat sau nu dispoziţiile legale, se face un proces verbal cu martor care se trimite prin poştă. Dacă vine, rezolvăm rapid problema. Dacă nu vine, aplicăm legea şi încercăm să obţinem suma de bani.

"Ni s-a cerut consultanţă de la trei ţări pentru reglementarea jocurilor de noroc. Absolut toată lumea a spus că legea din România este cea mai bună pe jocurile de noroc! O să vadă toată lumea că legea în România e respectată!"
Odeta Nestor

- Dacă cineva nu şi-a plătit datoria din spate, acea casă de pariuri nu mai poate veni niciodată în România?
- Nu este adevărat! Prin lege, împotriva unui operator care nu se conformează se iau anumite măsuri, iar instanţa sau procurorul după caz va decide. Sincer îmi pare rău că o grămadă de oameni au intrat în această vîltoare, însă o să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea. Clar o să se gîndească de două ori înainte să-şi facă un cont, iar în al doilea rînd vom avea o imagine bună, că în România nu mai este de joacă! Am luat atitudine şi respectăm legea!

- Ce se va întîmpla dacă veţi pierde procesul cu bet365?
Intervine încă o dată Tudor Simota.
- Vom face ce va spune legea, ce va decide instanţa. Nu mă pot antepronunţa!

- În interviul din Libertatea mai spuneaţi că băncile unde oamenii au cardurile sînt obligate să vă sprijine.
- Băncile sînt obligate să răspundă deciziilor Comitetului şi să pună în aplicare deciziile de la ONJN, atunci cînd vorbim de jocurile de noroc. Dacă vom avea nevoie de baze de date, să blocăm anumite viramente, poate vom apela la ei pentru a limita problemele.

"Cel puțin 80% din pariori vor primi doar avertismente, în funcție de indicatorii noștri. Nu rulajul e principalul criteriu, îi vom selecta pe cei mai vinovați. Marea majoritate a pariorilor joacă sume mici, trebuie să recunoaștem"
Tudor Simota, director general ONJN

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Superliga
Blestemul accidentărilor continuă! Titularul de la FCSB, OUT până în 2025 » Campioana primește o nouă lovitură grea
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Superliga
Silviu Prigoană a murit » De ce a refuzat vehement să investească la clubul din Superliga: „M-a dezgustat”
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru
Campionate
Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Stadionul din Pripyat, de lângă Cernobîl, arată într-un mod incredibil: ce a crescut în locul gazonului, la 38 de ani de la dezastru

Preoți-antrenori, 2500 de mici, mămăligă amestecată cu bormașina și o galerie cu Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu sau Adi Ilie prezenți » GSP a asistat la „cuplajul anului”, la o parohie: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”


Comentarii (50)
10206088110775210
Enver Hoxha  •  23 Octombrie 2015, 18:03

Nimeni nu e mai presus de lege - aşa spune Ambasada SUA. Cine greşeşte, plăteşte. Toţi, nu doar Năstase sau Udrea.

835982563181216
Popescu Adrian  •  23 Octombrie 2015, 17:08

am o idee. fiind o institutie, cereti fiecare in baza legii 544, privind accesul la informatiile de interes public, diverse informatii privitoare la activitatea institutiei, cum ar fi salariul femeii de serviciu, al directorului, cat consuma masinile negre ale institutiei, sau cele albe, cati angajati au, cat a costat mobilierul....etc, sa fie cat de cat pertinente. raspunsul trebuie dat in 5 zile daca e negativ, sau 10 zile daca necesita informare. solicitarile pot fi facute si pe mail. sunt obligati sa raspunda in termen, alfel exista sanctiuni. cateva zeci de mii de intrebari nu ar strica.

darvvin0
darvvin0  •  23 Octombrie 2015, 15:56

De ce este obligatoriu ca licenta sa inceapa cu prima zi a lunii urmatoare ? Daca licentele au ca perioada de valabilitate inceputul unei luni atunci si sfarsitul ei ar trebui sa fie sfarsitul unei luni . De ce bet365 a avut licenta pana pe 10 septembrie ?

Vezi toate comentariile (50)
Comentează