Articol de Theodor Jumătate - Publicat luni, 11 ianuarie 2016 00:00
Jurnalistul Johan Flinck, de la Aftonbladet, spune că "nimeni nu cred că e supărat pentru lipsa bonusurilor financiare după performanțele olimpice. S-au obișnuit, se întîmplă de mult timp".
Gazeta își continuă cercetarea asupra modului în care sînt răsplătiți campionii. După ce am aflat cum și-a recompensat COSR sportivii pentru medaliile olimpice, astăzi prezentăm ce se întîmplă în celelalte țări cu marii performeri europeni.
"Nici un ban. Premiul e mascota Olimpiadei"
Cel mai surprinzător exemplu este Suedia. Ziaristul Johan Flinck, de la popularul Aftonbladet, unul dintre cele mai importante cotidiane scandinave, a zîmbit cînd a aflat subiectul: "E o întrebare nostimă dacă vorbim de țara noastră, pentru că sportivii nu iau nici un ban la Jocuri oricîte medalii ar cuceri. Fără excepție, vară-iarnă. Nici de la stat, nici de la Comitetul Național Olimpic (SOK). În loc, primesc o mascotă olimpică. Ăsta e adevărul. Așa a fost și la Beijing, și la Londra. Și, sigur, va fi și la Rio".
"Nu li se scad taxele":)
Jurnalistul nordic a explicat: "Banii pe care îi are SOK, de la Guvern și de la sponsori, îi investim în pregătire, sportivii au cele mai bune condiții înaintea Olimpiadelor". E cineva deranjat? "Nimeni nu cred că e supărat pentru lipsa bonusurilor financiare. S-au obișnuit toți, se întîmplă de mult timp". Au vreo facilitate?
"Nici o facilitate. Nu li se scad taxele și nici nu primesc vreun serviciu de la stat. Dar, dacă ești mare talent sau competitor la medalii, ești ajutat de Comitetul Olimpic. Nutriție, antrenor, psiholog, tot ce ai nevoie"
Johan Flinck, jurnalist Aftonbladet
"Plătiți de Comitetul Olimpic"
Johan mai spune: "În cazul în care nu cîștigi suficienți bani la sportul tău, ca în tenis, de exemplu, ești ajutat financiar de SOK, nu trebuie să muncești cînd mai sînt cîțiva ani pînă la Olimpiadă. Te concentrezi total pe pregătire și concurezi 24 de ore din 24".
Sportivii au însă o susținere mai puternică din partea sponsorilor individuali. "Mulți dintre ei au contracte cu diferite companii, cărora le fac publicitate. Dar diferă de la sportiv la sportiv. Ibrahimovici, marele nostru star, și înotătoarea Sarah Sjostrom au o mulțime de sponsori, inclusiv companii internaționale. Pentru un canotor, de exemplu, e mai dificil, poate au ceva sponsori locali. Ei le plătesc și salarii, și bonusuri pentru medalii".
Medaliile olimpice ale Suediei în 2012
- 1 aur (sailing)
- 4 argint (echitație, tir, triatlon, handbal masculin)
- 3 bronz (sailing, 2 la lupte)
37a fost locul ocupat de Suedia în clasamentul medaliilor la JO 2012
134de sportivi a avut Suedia în 20 de sporturi la Olimpiada de la Londra
"Sportivii știu că, fără ajutorul nostru, n-ar fi urcat în elită"
Bjorn Folin, ofițerul de presă al Comitetului Olimpic Suedez, dezvăluie programul Topp&Talent: "Susținem sportivii pînă cînd ating un nivel maxim internațional".
- Domnule Folin, pentru noi, românii, pare ireal să oferi doar o mascotă de pluș pentru o medalie de aur la Olimpiadă...
- Pentru noi, nu este.
- Cum se întîmplă în Suedia?
- Noi gîndim altfel, banii noștri se duc în altă direcție. Investim în pregătire, într-o pregătire de elită.
Program cu 300 de sportivi
- Ideea prinde contur într-un program național?
- Da. Comitetul Olimpic Suedez are Topp&Talent, care include 300 de sportivi momentan.
- Cum îi sprijiniți?
- Și cu bani, și cu alte resurse: susținere medicală, cantonamente, antrenori, nutriție, exact ce îi trebuie unui sportiv.
- Cît timp durează acest program pentru un sportiv?
- Între patru și opt ani, pînă cînd sportivul atinge un nivel internațional de top.
- Rezultatele sînt bune?
- O treime din sportivii incluși în programul nostru au ajuns la acel nivel maxim de performanță. Ceea ce e bine.
- Care e reacția sportivilor? Sînt supărați? În alte țări, unii iau peste 100.000 de euro pentru un aur...
- Majoritatea dintre ei știu că, fără ajutorul nostru, le-ar fi fost imposibil să urce atît de mult în carierele lor, n-ar fi urcat în elită. Mulți sportivi vin din sporturi mici, fără mari investiții.
"Să nu uităm de mame și tați"
- Le oferă ceva statul sau Comitetul Olimpic? Grecii le promit servicii plătite în armată și locuri fără examen la facultăți.
- Noi, nimic.
- Sînt răsplătiți sportivii suedezi de sponsorii individuali?
- Sigur. Mai ales cei din sporturile mari, cu impact. Ca fotbalul, înotul sau atletismul. Sarah Sjostrom, înotătoarea, e un exemplu.
- Suedia a naturalizat cîțiva sportivi străini în trecut. Și ei au același regim la premii?
- Da.
- Cine îi plătește pe acești sportivi în mod normal. Au salarii de la federații sau cluburi?
- Iau majoritatea banilor de la noi. Și mici părți de la cluburi și federații. Plus, să nu uităm, mai există mamele și tații lor.
Cît au primit olimpicii români după Londra?
Aur | 70.000 euro |
Argint | 56.000 euro |
Bronz | 42.000 euro |
2medalii de aur, 5 de argint și 2 de bronz a cîștigat România la Londra 2012
103sportivi a numărat delegația României la Londra, "tricolorii" fiind prezenți în 14 sporturi
Premii olimpice în alte țări
Și alte state își plătesc regește olimpicii medaliați. De la Singapore care oferea 738.000 de euro pînă la Norvegia, Marea Britanie, Suedia sau Croația care nu au recompense pentru sportivi.
POLONIA: Salarii în ciclul olimpic
Polonia nu a oferit premii prea mari medaliaților olimpici după Londra 2012. Campionii olimpici, Tomasz Majewski, atletul care a cîștigat proba de aruncarea greutății, dar și halterofilul Adrian Zieliński, de la 85 kg, au primit din partea Comitetului Olimpic din Polonia cîte 30.000 de euro. Ultimul a mai primit din partea unui sponsor și un apartament cu 3 camere.
Medaliații cu argint au încasat cîte 20.000 de euro, iar cei cu bronz cîte 12.500 de euro. Polonia a cîștigat la Londra 10 medalii (2 aur, 2 argint și 6 de bronz), în șase sporturi.
În comparație cu România, Polonia a avut o delegație de două ori mai numeroasă, cu 217 sportivi în 22 de sporturi. Pe perioada dintre două jocuri olimpice, sportivii polonezi intră într-un program olimpic și primesc lunar între 1.000 și 1.500 de euro, în funcție de disciplină. La sporturile de echipă se oferă bani mai puțini.
GRECIA: Posturi în armată
Grecia a avut întotdeauna premii consistente pentru olimpici. La Londra, campionii olimpici aveau promisă suma de 100.000 de euro, dar nu a fost cazul pentru că elenii nu au cîștigat decît două medalii de bronz, una la judo și una la canotaj. Medaliații au fost recompensați astfel cu cîte 30.000 de euro. În plus de aceste premii însă, grecii primesc posturi în armată, cu salarii plătite de stat. În plus, medaliații olimpici eleni intră fără examen la Universitate. Aproape fiecare sportiv are și sponsor personal, din partea Comitetului Olimpic Grec.
SUA: Bani puțini și impozitați
Statele Unite ale Americii sînt un caz aparte. Americanii nu oferă deloc premii mari, ba din contră, foarte mici. Cea mai puternică națiune la Olimpiada de la Londra, cu 46 de medalii de aur, 28 de argint și 29 de bronz, se bazează în principal pe banii de la sponsori.
Sportivii beneficiază de prime mari de la sponsorii proprii pe care și-i găsesc prin Comitetul Olimpic American, mai ales în cazul sporturilor care au o mai mică priză și expunere.
Statul American oferă 25.000 de dolari pentru medalia de aur, dar acești bani au fost impozitați cu 39,7 la sută. În plus, sportivii care au avut burse la Universități au trebuit ori să renunțe la burse, ori la sumele oferite pentru medalia de la Londra!
Bulgaria: Burse pentru olimpici
În Bulgaria, ţara vecină de la sud, sportivii primesc burse olimpice în intervalul dintre două ediţii ale JO. Acestea vin din partea Comitetului Olimpic Bulgar şi sînt oferite celor care au şanse să se califice la competiţia supremă programată din patru în patru ani. Sumele variază în funcţie de valoare, performanţe şi perspectivă, de ele beneficiind şi sportivii profesionişti.
Un exemplu este tenismanul Grigor Dimitrov, actual număr 28 mondial, dar care a fost în Top 10. El primeşte în fiecare an 100.000 de leva, echivalentul a 50.000 de euro. La Londra 2012, Bulgaria a avut o delegaţie de 63 de sportivi, participanţi la 16 sporturi. Bilanţul a fost de două medalii, un argint la lupte feminin şi un bronz la box masculin.
RUSIA: Premii mari de la guvernele locale
Recompensele pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au fost 105.000 de euro pentru aur, 65.000 de euro pentru argint și 39.000 pentru bronz. Însă sportivii medaliați își puteau suplimenta recompensa dacă erau dintr-o anumită regiune a țării. Spre exemplu guvernul local din Celiabinsk Oblast a oferit 1 milion de euro pentru o clasare pe primul loc.
CHINA: Alte recompense
În China recompensele nu se limitează doar la bani, și aici guvernele locale sînt cele care oferă cel mai mult. Astfel că în cazul halterofilei Chen Xiexia, medaliată cu aur la 48 de kg. a primit două case, una pentru ea și alta pentru părinții săi. Din partea statului ea a primit 50.000 de euro, dar din partea provinciei Guangdong a încasat dublu plus un Audi Q7.
În 2008, la Joc de la Beijing China a adunat 51 de medalii de aur pentru care a oferit cîte 50.000 de euro. Pentru Jocurile Olimpice de la Londra, chienzii au plătit mai puțin, un aur fiind răsplătit cu 47.000 de euro.