GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  ILIE BALACI LA 60 DE ANI

"Prințul" la 60 de ani » La mulți ani, Ilie Balaci! VIDEO + FOTO: 10 repere memorabile ale carierei "Marelui Blond": "Dacă mai jucam câțiva ani, nu se mai punea problema celui mai mare fotbalist român"

Articol de GSP - Publicat joi, 08 septembrie 2016 00:00

Liderul "Craiovei Maxima" sărbătorește azi șase decenii de viață fiind în Sudan, acolo unde e lider detașat în clasament cu Al-Hilal Omdurman.

Ilie Balaci s-a născut pe 8 septembrie 1956, și nu pe 13, cum precizează majoritatea site-urilor de specialitate. Părinții lui au ajuns cu întârziere să-l înregistreze în evidența de la Primărie. 

Cariera la vârf a lui Balaci s-a întins pe parcursul a 13 ani, în care a țesut momente remarcabile în tricoul Craiovei sau al echipei naționale

1. Debut la națională

23.03.1974: Franța - România 1-0 (amical)

Ilie avea 17 ani, 6 luni și 10 zile când a îmbrăcat pentru prima dată tricoul reprezentativei celei mari. Ocupă și acum locul 3 în topul all-time al celor mai tineri debutanți din istoria naționalei, fiind devansat doar de Cristi Manea (16 ani și 10 luni) și Grațian Sepi (17 ani, 3 luni, 15 zile). Pe banca României era Valentin Stănescu, iar Balaci a fost titular, fiind schimbat de Hajnal în minutul 75.

2. Primul gol la națională

06.10.1976: Cehoslovacia - România 3-2 (amical)

În minutul 7, a deschis scorul la Praga contra campioanei continentale en-titre. Iată cum suna descrierea golului lui Ilie în cronica semnată de Ioan Chirilă în ziarul Sportul apărut după meci: "Cheran îl lansează pe Troi, cursă inteligentă, centrare la firul ierbii și Balaci, venit lansat, înscrie spectaculos".

3. Prima banderolă la națională

12.05.1982: Argentina - România 1-0 (amical)

Împotriva lui Ardiles, Maradona și Kempes, aflați la ultimul meci înaintea Mondialului spaniol, Balaci a primit din partea lui Mircea Lucescu banderola de căpitan la partida disputată la Rosario. În prima repriză, la 0-0, mijlocașul Craiovei, care nu împlinise încă 26 de ani, a fost la un pas de un gol spectaculos în poarta lui Fillol.

4. Răpunerea "squadrei azzurra"

16.04.1983: România - Italia 1-0 (prel. CE '84)

Ilie a făcut un meci magistral împotriva campioanei mondiale en-titre. A mișcat mingea pentru trasorul lui Boloni care avea să-l bată pe Zoff și s-a distrat cu temutul Gentile, omul care îi anihilase pe Maradona și pe Zico. "L-am plimbat pe tot terenul și ăsta a fost unul dintre secretele succesului cu Italia", remarca Balaci peste ani.

5. Ultimul meci la națională

10.09.1986: România - Austria 4-0 (prel. CE '88)

A bifat ultimele 18 minute ale partidei, înlocuindu-l pe Mateuț. I-a fost suficient să inventeze două faze spectaculoase, ratate însă de Boloni și Cămătaru. Balaci ajunsese între timp la Dinamo, unde-l adusese Mircea Lucescu, cel care se afla și pe banca "tricolorilor".

6. Prima prezență în Divizia A

12.08.1973: Jiul - U Craiova 1-1

Constantin Cernăianu i-a oferit șansa debutului în prima ligă în calitate de titular. A evoluat la Petroșani până în minutul 73, când a fost înlocuit de Berneanu.

7. De două ori fotbalistul anului

1981, 1982

Primul trofeu din tradiționala anchetă a Gazetei și l-a adjudecat la pas în '81, devansându-i în opțiunile antrenorilor, arbitrilor și cronicarilor pe Ștefănescu și Sameș. A repetat isprava în '82, când a câștigat din nou în unanimitate în fața lui Ștefănescu și Cămătaru.

8. Golurile europene legendare

24.10.1979: U Craiova - Leeds 2-0 (tur 2, Cupa UEFA)

- "cap" imparabil în minutul 12, când oltenii executau deja al 8-lea corner!
15.09.1982
U Craiova - Fiorentina 3-1 (tur 1, Cupa UEFA)
- lovitură liberă, de la circa 30 de metri, în minutul 87
20.04.1983
U Craiova - Benfica 1-1 (semifinale, Cupa UEFA)
- lovitură liberă directă, la vinclu, în minutul 16

9. "Ucis" de Arezanov

21.02.1984: FC Baia Mare - U Craiova 1-0

Cariera lui Balaci a luat o turnură dramatică la 27 de ani. Într-un meci de campionat la Baia Mare, Arezanov a avut o intrare criminală la Ilie, căruia i-a produs o ruptură de ligamente. Accidentarea l-a scos din lotul României pentru Euro '84 și nu s-a mai putut recupera niciodată pe deplin.

10. Ultimul meci în "A"

13.12.1987: Dinamo - Oțelul 3-1

A părăsit scena primei divizii cu 31 de minute jucate în repriza secundă a partidei cu Galațiul, pe "Ștefan cel Mare". Lucescu l-a introdus în locul lui Costel Orac.

 balac12334

Save

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”
Stiri extrasport
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”
Gigi Becali a vrut să-l scoată de pe teren: „Întâi m-a enervat, apoi m-a contrazis”
Superliga
Gigi Becali a vrut să-l scoată de pe teren: „Întâi m-a enervat, apoi m-a contrazis”
Și-a umilit coechipierul! Jurnaliștii n-au dubii: „Ianis Hagi i-a arătat cum trebuie să joace un număr 10 la Rangers”
Stranieri
Și-a umilit coechipierul! Jurnaliștii n-au dubii: „Ianis Hagi i-a arătat cum trebuie să joace un număr 10 la Rangers”

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (22)
1253518864692719
Marin Marian Ionut  •  09 Septembrie 2016, 01:09

Du te putin si fa la wc blondutule...ca hagi niciunul.nu a fost si nu va mai fi....zici.si tu.ca daca mai jucai....daca si cu parca stii cum.e....nu ti iau meritele ca ai fost un fotbalist bun.dar nu te compara cu regele....stai acolo cu marul in bascuta....stii ce zic..

sakamoto
sakamoto  •  08 Septembrie 2016, 21:11

Printzul rupator de picioare. Mircea Leac-UTA Arad, Alexandru Moldovan-Dinamo, dubla fractura:tibie si peroneu. Katona-Poli Timisoara, fractura coloana vertebrala, 9 luni imobilizat in pat, in urma unei lovituri cu genunchiul, cadou de la printzul balaci! Mai laudatzi un ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

bvd_magheru
bvd_magheru  •  08 Septembrie 2016, 20:45
Postat de danzv pe 08 Septembrie 2016, 20:14

Nu cred sa fie posibila o comparatie Dobrin, Balaci, Hagi unanim acceptata. Balaci a fost contemporan cu Dobrin o perioada, Hagi cu Balaci. Conditile au fost diferite, deschiderea europeana, businessul care a devenit ulterior fotbalul, conditiile de pregatire, dieta, "vitaminele".... Imi aduc aminte doar ca atunci cand Hagi venea cu Sportul sau Steaua in provincie, nu strangea atat de multe aplauze ca Dobrin sau Balaci. Dar Hagi nu era prea popular cand a plecat din tara la 25 de ani. Dobrin in B la Targoviste, la aproape 40, juca cu tribunele pline. Balaci era aplaudat in picioare cand intra pe teren ca jucator al FC Scornicesti sau Dinamo. Revedeti meciul cu Austria in care, Balaci, introdus pe teren in ultimele 20 de minute ridica tribunele in picioare desi nu mai era de mult jucatorul de geniu care ne incantase. Acel suport total al tribunei, acea speranta ca legenda inca traieste, a fost tot ce imi amintesc din acel meci. Acelasi suport pe care Federer il are acum oriunde ar juca. Sau Ronnie O'Sullivan in snooker. Odata ce primesti asta de la suporteri, stii ca esti pentru totdeauna acolo sus. 1, 2 sau 3 chiar nu conteaza. Iti urez ani multi si buni, Ilie.

Pentru mine personal Dobrin a fost un mare NIMENI . UN zero barat .

Vezi toate comentariile (22)
Comentează