Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Florin Dincă - Publicat joi, 11 noiembrie 2010 00:00
La meciurile din Liga 1, portarul Stelei se aruncă întotdeauna alternativ, stînga, dreapta, la fiecare 11 metri. Tot alternativ schimbă colţul, dar la fiecare două penalty-uri, atunci cînd se ajunge la lovituri de departajare.
Rapid - Steaua s-a terminat luni seară 0-0, iar dacă scorul se va repeta diseară pe Giuleşti, va fi nevoie de prelungiri şi de loteria penalty-urilor. Tocmai pentru că există şanse mari ca disputa să aibă nevoie de departajare de la punctul cu var, dar şi pentru că trupa din Ghencea e echipa împotriva căreia s-au dictat cele mai multe penalty-uri, GSP dezvăluie în premieră care e strategia pe care Ciprian Tătăruşanu o aplică în privinţa penalty-urilor, strategie de la care nu s-a abătut absolut deloc în actualul sezon.
Stînga-dreapta-stînga
În vară, Tătăruşanu şi-a stabilit modul în care va aborda penalty-urile. Schimbă colţul în care se aruncă la fiecare penalty. Primul a fost chiar în etapa de debut, cu U Cluj, şi s-a aruncat în dreapta. Au urmat alte 6 lovituri de la punctul cu var şi, de fiecare dată, "Tătă" a alternat alegerea colţului.
N-a parat nici măcar una, doar de două ori reuşind că ghicească unde trage adversarul, insuficient însă pentru a evita golul. Ultima dată a fost la Bistriţa, cînd s-a aruncat în dreapta, astfel că diseară, dacă va fi penalty împotriva Stelei în timpul regulamentar, ar urma să aleagă colţul din stînga lui.
Stînga-stînga-dreapta-dreapta
Goalkeeper-ul stelist are un alt plan atunci cînd se ajunge la loviturile de departajare. Strategia nu e mult diferită pentru că şi aici el alternează alegerea colţului în care se aruncă, numai că schimbă direcţia după cîte două execuţii. Şi la Zurich, şi cu Sportul, a plecat în stînga la primele două penalty-uri, apoi de două ori în dreapta.
Cu Grasshoppers a existat şi a 5-a execuţie şi, conform obiceiului, Tătăruşanu s-a aruncat în stînga. Şi în Elveţia, şi cu Sportul, portarului i-a ieşit şi Steaua s-a calificat.
Vezi AICI penalty-ul din meciul U Cluj - Steaua 1-2! (video)
Vezi AICI penalty-ul din meciul FC Braşov - Steaua 1-1! (video)
Vezi AICI penalty-ul din meciul Steaua - Brăneşti 2-1! (video)
Vezi AICI penalty-ul din meciul Steaua - Sportul 4-2! (video)
Vezi AICI penalty-urile din Dinamo - Steaua 2-1! (video)
Vezi AICI penalty-ul din Gloria - Steaua 1-0! (video)
13 penalty-uri au fost dictate pînă acum în meciurile pe care Steaua şi Rapid le-au jucat în Liga 1 în acest sezon
100% e procentajul de penalty-uri transformate de către Rapid în actualul sezon. Herea şi Marius Contantin, ambii de cîte două ori, au executat loviturile de la 11 metri obţinute de giuleşteni
CE SPUN STUDIILE » Stai pe centru, cresc şansele!
Un studiu laborios efectuat de nişte matematicieni din Germania a demonstrat care sînt şansele ca un penalty să fie apărat de un portar. În urma calculelor, s-a stabilit că un goalkeeper care stă pe centrul porţii şi nu se aruncă pe un colţ anume, are şanse să pareze un penalty la fiecare 3 execuţii. Şansele scad sub 15 la sută dacă un portar îşi alege un colţ.
Tătăruşanu, 17 penalty-uri
În actualul sezon, în toate competiţiile, Tătăruşanu s-a aflat între buturile Stelei la toate penalty-urile care s-au executat împotriva roş-albaştrilor. În total, au fost nu mai puţin de 17: 7 în Liga 1, 5 la Zurich, cu Grassoppers, 4 cu Sportul, în Cupa României, şi unul în Europa League, la Liverpool. Dintre cele 17, 12 au însemnat gol, 3 au fost apărate şi alte două ratate.
6 puncte a pierdut Steaua în campionatul actual din cauza golurilor încasate din penalty: două puncte la Braşov, trei cu Dinamo şi unul la Bistriţa
Alte strategii inedite
Lehmann citea bileţele
A apărat două penalty-uri şi a ghicit colţul la celelalte două în "sferturile" CM 2006, Germania - Argentina. A surprins pe toată lumea cînd, înaintea fiecărei execuţii, citea un bileţel. Analizase modul în care argentinienii bat penalty-uri şi îşi notase unde obişnuieşte să tragă fiecare sud-american.
Seaman urmărea şoldurile
Un alt specialist în penalty-uri apărate, David Seaman. Şi-a dezvăluit secretul după ce şi-a terminat activitatea: obişnuia să privească modul în care un jucător se îndreapta spre minge. În plus, era atent la mişcările piciorului cu care va şuta executantul, dar şi la cele ale şoldului, pentru a anticipa direcţia pe care o va lua mingea.
Dudek dădea mingea executantului
Goalkeeper-ul polonez a apărat două penalty-uri în celebra finală de Champions League, cîştigată de Liverpool împotriva lui Milan după executarea loviturilor de departajare. A apelat atunci la două stratageme. Prima: se mişca încontinuu pe linia porţii în timp ce jucătorul advers se îndrepta spre balon. A doua: ţinea neapărat să le dea el mingea jucătorilor milanezi care urmau să bată, punînd astfel presiune şi mai mare pe ei.
Muslera nu pleacă înainte
Portarul uruguayan al lui Lazio e considerat în momentul de faţă cel mai bun la penalty-uri. De regulă, el nu pleacă niciodată înainte ca executantul să tragă. Performanţa lui a ajutat Uruguay-ul să se califice în semifinalele CM 2010, după seria penalty-urilor împotriva reprezentativei Ghanei.
Boşneag: "Dai în dreapta, nu?!"
Actualul portar al lui U Cluj, fost la FC Argeş, avea o metodă originală de a-i stresa pe executanţii loviturilor de la 11 metri. Se ducea la fiecare dintre ei după ce aceştia îşi aşezau mingea la punctul cu var şi îi întreba fie "unde tragi, zi-mi?", fie "nu-i aşa că baţi în dreapta?!". În sezonul 2008-2009 a reuşit să nu primească gol în faţa a 5 executanţi: Arthuro, Ogăraru, Dănălache, Brandan şi Dănciulescu.
Gigi crede că Gardoş are 19 ani!:)
Florin Gardoş e surpriza plăcută de la Steaua. A venit din Liga a 2-a, de la Chiajna, şi a cîştigat un loc de titular în dauna lui Galamaz, iar acum e urmărit de italienii de la Palermo, care vor să-l transfere. Gigi Becali susţine că nu-l cedează curînd, ci peste doi-trei ani. Motivul? "Gardoş are 19 ani, nu pleacă. Îl transfer cînd va face 22-23 de ani". Fundaşul are deja 22 de ani, împliniţi pe 29 octombrie. În urmă cu 3 săptămîni, Gigi i-a greşit şi numele: "Gordoş ăsta chiar îmi place!".
"Ne-a fost frică, dar a trecut!"
Helmuth Duckadam a recunoscut la DigiSport: "Am intrat cu frică în Giuleşti, după acel 1-5 de anul trecut, dar ne-am revenit o dată cu trecerea timpului şi am jucat mai bine în repriza a doua". Preşedintele Stelei a descoperit un avantaj al Stelei faţă de Rapid: "S-a văzut că avem o pregătire fizică foarte bună şi asta contează mult".
- Gigi Becali a comentat retragerea de la echipa naţională a lui Rădoi. "El va reveni la Steaua ca antrenor-jucător. Am văzut că are calităţi de tehnician şi se poate impune în vestiar", a spus patronul din Ghencea.
- Bilaşco e favorit să joace din primul minut în seara asta, în faţa lui Kapetanos şi a lui Surdu, concurenţii lui pentru locul de vîrf al Stelei.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”