Articol de Viorel Tudorache - Publicat vineri, 20 august 2021 08:05 / Actualizat vineri, 20 august 2021 09:19
Cu o echipă de puştani şi semiamatori, Progresul Spartac a eliminat-o pe CSA Steaua din turul 2 al Cupei României. „Foamea te aduce în situația de a-ți dori să reușești în viață”, spune Silvian Matei, mijlocaşul de 22 de ani care lucrează în reţeaua Glovo.
CSA Steaua, care a anunțat că are ca obiectiv sezonul acesta câștigarea Cupei României, a ieșit din competiție încă de la primul meci disputat.
Formația lui Daniel Oprița, finanțată de M.Ap.N cu aproape un milion de euro anul trecut pentru a promova în Liga a 2-a, a fost eliminată, miercuri, de Progresul Spartac, din Liga a 3-a, scor 1-2. Șocant este faptul că jucători cu salarii chiar și de 4.000 de euro pe lună au fost depășiți de o echipă de juniori, completată cu băieți tineri care după antrenamente fac Glovo pentru a-și suplimenta contractele de cel mult 2.000 de lei pe lună (400 de euro).
Glovo după antrenamente
Mijlocașul Silvian Matei (22 de ani) este unul dintre jucătorii de la Progresul Spartac, el livrează mâncare cu bicicleta în timpul liber și a vorbit deschis pentru Gazetă despre provocările și aspirațiile sale.
"Fac Glovo de trei ori pe săptămână, după antrenamente. Folosesc bicicleta, mă menţin în formă. Sunt și un pic mai nebun, dar îmi place să risc.
Mai trec pe lângă o mașină, care e gata-gata să mă ia pe capotă, mai rup o oglindă, mă mai lovește unul, mă mai cert cu altul, mai trec pe roșu. Asta e. Trebuie să ne descurcăm. Viața nu e chiar roz în România", povestește Silvian Matei.
Vrea să-și cumpere apartament
Jucătorul spune că face Glovo pentru a-și asigura bani de buzunar, iar contractul îl pune deoparte pentru a putea cândva să-și cumpăre o casă a lui.
"Sunt zile când mă întorc acasă cu 150 de lei, în altele cu 80 de lei. Sunt mulțumit că în ziua respectivă îmi scot banii de mâncare. Nu-ți dă nimeni 100 lei pentru patru ore cât alerg eu la Glovo.
Pentru unii pot părea bani puțini, dar pentru mine, care nu mai am tată și sunt singur cu mama și cu fratele meu, e bine. Nu-i mai cer mamei bani. Sunt pe picioarele mele", se mândrește Silvian Matei, care este student anul 2 la Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Agronomie București.
Din Glovo câștig lunar cam cât iau de la fotbal. Banii din contract îi pun deoparte. Vreau să-mi cumpăr un apartament. Am încercat să fac un împrumut bancar, dar nici n-au vrut să stea de vorbă cu mine când au văzut ce venit mic am - Silvian Matei, mijlocaș Progresul Spartac
Silvian Matei: „Mă așteptam la mai mult de la Steaua”
Silvian Matei nu a fost impresionat de jocul celor de la CSA Steaua. "Nu i-am simțit foarte bine pregătiți. Mă așteptam la mai mult de la Steaua, să fie mai agresivă, mai combinativă. M-au surprins că n-au încercat mai mult. Aveau și jucători cu mai multă experiență decât noi.
Iar noi i-am bătut la pas cu copii de 16-17 ani. Ne-am dat seamă că se poate încă din prima repriză, când ne-am creat patru ocazii de a marca, iar ei doar una", a precizat Matei.
Comparat cu Oli și Ovidiu Petre
Cei de la Progresul Spartac îl compară pe Silvian Matei, ca stil de joc, cu Olăroiu și cu Ovidiu Petre, foști mijlocași defensivi ai defunctei echipe din Cotroceni.
"Am 1,90 înălțime. Cred că e un dezavantaj pe partea de viteză, dar compensez prin travaliu. Alerg mult. Mulți mi-au spus că eram mai sus dacă aveam viteză", s-a caracterizat jucătorul.
Matei a jucat două sezoane în Italia, la Crema, echipă din Serie D, la care a activat și Răzvan Lucescu, în 1993. A început fotbalul la CSȘ 2 București, după care a trecut pe la mai multe formații, inclusiv Regal Atletico de Madrid București.
Inspirat de povestea lui Kante
Silvian muncește zilnic la antrenamente și face Glovo cu gândul că într-o bună zi va reuși să ajungă fotbalist. "Mă inspiră povestea de viață lui N'Golo Kante, care în copilărie a cărat pietre și a făcut munci grele, și a câștigat Cupa Mondială cu Franța în 2018. Foamea te aduce în situația de a-ți dori să reușești în viață foarte, foarte mult", mărturisește Matei.
Mijlocașul Progresului Spartac a explicat ce a făcut diferența în meciul cu Steaua, echipă care oferă jucătorilor salarii de 10-15 ori mai mari decât au el și colegii lui. "S-a văzut că avem foamea pe care mulți nu o mai au atunci când ajung la Liga 2 sau chiar mai sus, pentru că au un venit considerabil și zic «Gata, mă opresc, nu mai trebuie să trag».
Dimpotrivă, atunci trebuie să tragi mai tare. Toți am alergat până la ultima suflare. Visul meu este să ajung cât mai sus în fotbal", a dezvăluit Matei.
"Sunt anormale investițiile care se fac în România din bani publici. Chiar sunt multe de făcut în țara asta decât să se cheltuiască milioane de euro pe niște jucători plafonați. Noi nu avem primării pe piept și nici nu suntem susținuți de vreun minister, dar cu pasiune și inteligență putem face multe - Răzvan Erimia, antrenor Progresul Spartac
VIDEO Gabi Popescu explică de ce a pierdut FC Național titlul în ultima etapă din sezonul 2001-2002: „Nu aveam nicio șansă!”
Citește și alte știri despre Progresul Spartac:
Cine a eliminat-o pe Steaua din Cupă: „Băieții merită felicitări, fac Glovo în timpul liber”
Progresul Spartac - CSA Steaua 2-1 » „Militarii”, eliminați din Cupa României în turul 2!