FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 57 de ani de la prima Cupă cucerită de Petrolul. Și de la gestul unicat făcut de ploieșteni

Articol de , - Publicat marti, 21 iulie 2020 15:00 / Actualizat marti, 21 iulie 2020 16:37

Pe 21 iulie 1963, Petrolul disputa a doua sa finală de Cupa României. În '52, pe când se numea Flacăra, pierduse cu CCA/Steaua, 0-2. Acum, misiunea "lupilor" se anunța mai facilă. Adversară le era modesta Siderurgistul Galați, din Divizia B!

Chiar dacă trupa de la malul Dunării avea să deschidă scorul, prin Zgardan (10'), elevii lui Ilie Oană s-au impus finalmente fără emoții. "Tripla" lui Mircea Dridea (30', 69', 77'), "dubla" lui Costică Moldoveanu (35', 49') și reușita lui Anton Munteanu (14') au adus un succes meritat pentru prahoveni.

"Pe Costică l-am iubit ca pe un frate. Moartea lui neașteptată a fost un șoc pentru toți, am pregătit finala în niște condiții absolut speciale"
Mircea Dridea, atacant Petrolul

Aceștia avuseseră meciuri mult mai dure în tururile precedente. În "sferturi", s-au duelat cu campioana Dinamo, iar în semifinale au dat peste ocupanta locului secund în campionat, Steaua. Pe ambele le-au învins cu 2-0.

"De fapt, finala cu Siderurgistul a fost a treia pentru noi în această ediție a Cupei. Cu Dinamo și cu Steaua a fost mult mai greu să ne impunem"
Ilie Oană, antrenor Petrolul

7 ZILE DE LA MOARTEA LUI TABARCEA

În ciuda triumfului în premieră din Cupă, bucuria "găzarilor" a fost reținută. Ei nu puteau uita că, în urmă cu doar o săptămână, colegul lor, Costică Tabarcea, decedase după ce s-a prăbușit pe teren în minutul 15 al partidei cu Dinamo Bacău (4-0).

La doar 26 de ani, interul galben-albaștrilor era unul dintre cei mai iubiți fotbaliști ploieșteni. Dispariția sa prematură și șocantă, era primul jucător român mort pe gazon!, a întristat nu doar vestiarul Petrolului, ci un întreg județ.

"Visez la acest triumf de 11 ani, de când am pierdut prima finală disputată, cea cu Steaua!" 
Gheorghe Pahonțu, căpitan Petrolul

+13 FOTO

"Victoria adversarilor e meritată, însă diferența de scor este exagerată. Din păcate, în ultimul act am evoluat mult mai slab decât în fazele anterioare ale competiției. Apărarea imediată a fost prea ezitantă"
Traian Tomescu, antrenor Siderurgistul

S-A OPUS PARTIDUL

În semn de respect, Dridea și compania ar fi vrut să joace în finală cu tricouri negre sau măcar cu banderole de culoare închisă pe braț. N-au făcut-o, deoarece s-au opus politrucii care conduceau Federația.

"Asta cu doliul ține de religie, iar noi nu vrem să le reamintim oamenilor despre așa ceva!" a fost mesajul șefilor FRF. Atunci, petroliștii au avut o altă idee prin care să omagieze memoria fostului coechipier.

La fotografia de grup, cu trofeul proaspăt cucerit, locul din fața portarului, în primul rând, acolo unde obișnuia să stea Tabarcea, a fost lăsat liber! Un gest fără precedent, pe care oamenii partidului nu l-au mai putut interzice. Pentru că nici nu l-au înțeles.

Finala Cupei României, 21 iulie 1963
Petrolul Ploiești - Siderurgistul Galați 6-1 (3-1)
Au marcat: A. Munteanu (14'), M. Dridea (30', 69', 77'), C. Moldoveanu (35', 49') / Zgardan (10')
Petrolul: Sfetcu (85' M. Ionescu) - Pahonțu, D. Nicolae, Gh. Florea (85' Pal) - N. Ivan, M. Marin - Al. Badea, D. Munteanu, M. Dridea, A. Munteanu, C. Moldoveanu. Antrenor: Ilie Oană
Siderurgistul: V. Câmpeanu (53' E. Dan) - I. Voicu, C. Coman, Stătescu - P. Dragomir, D. Oprea (69' Tr. Coman) - Gh. Militaru, Gh. Ion, R. Matei, Zgardan, Z. David. Antrenor: Traian Tomescu
Stadion: "23 August" (București). Spectatori: 45.000. Arbitru: Mircea Cruţescu (Bucureşti)

4 titluri de campioană(1930, '58, '59, '66) și 3 Cupe ale României ('63, '95, 2013) are gruparea din Ploiești în palmares

Cei dintâi în primăvara europeană

Sezonul 1962-1963 a fost unul formidabil pentru Petrolul. În afara Cupei României câștigate, "lupii" au mai avut în acea stagiune o satisfacție majoră: au fost primii români care s-au calificat în primăvara europeană a unei competiții continentale! În Cupa Orașelor Târguri, galben-albaștrii au trecut de Spartak Brno (4-0, 1-0) și de Leipzig (1-0, 0-1, 1-0), pentru a ceda în "sferturi" în fața lui Ferencváros Budapesta, 1-0 și 0-2.Cei dintâi în primăvara europeană

+13 FOTO

"Principalul" gălățenilor era Traian Tomescu

Club înființat în 1955 și desființat în 1969, Siderurgistul Galați a avut timp să obțină 3 rezultate notabile. Două dintre ele, în vara lui '63: calificarea în finala Cupei și promovarea în prima divizie. A urmat o retrogradare imediată, apoi încă un salt în "A", în '65. Pe banca moldovenilor în 1963 a stat nimeni altul decât Traian Tomescu, aflat la una dintre puținele sale aventuri notabile ca antrenor. În anii '90-2000, profesorul Tomescu a devenit cunoscut datorită pozițiilor sale foarte ferme din cadrul emisiunilor "Procesul/Recursul etapei", unde era invitatul permanent al realizatorului Ovidiu Ioanițoaia. Traian Tomescu a murit în 2006, la vârsta de 86 de ani, în urma unui stop cardiac.

Adrian Petre și prenumele Tabarcea

Puțini știu că pe atacantul FCSB-ului, Adrian Petre, îl cheamă și Tabarcea. Un prenume extrem de rar întâlnit. Cum s-a ales cu el? Povestește chiar fotbalistul roș-albaștrilor: "Bunicul meu este originar din Ploiești și a fost bun prieten al petrolistului Tabarcea. De acolo se trage prenumele tatălui meu, pe care l-am moștenit apoi și eu".

CITEȘTE ȘI ALTE POVEȘTI DIN SERIA RETRO GSP

RETRO GSP. 17 ani de la moartea prematură a lui Deselnicu. Stranie coincidență: cei mai iubiți oameni ai Craiovei au murit de inimă

RETRO GSP. 43 de ani de când Craiova cucerea prima Cupă, la finalul unui sezon plin de scandaluri și de meciuri suspecte

RETRO GSP. 41 de ani de când "Diavolul" Dobrin i-a pus pe "câini" cu botul pe labe. Dragnea: "Da, Gicu a fost genial, însă pe noi ne-a bătut altcineva!"

RETRO GSP. 54 de ani de la debutul lui Dobrin în națională. Și de când Interul lui Herrera a oferit 250.000 $ în schimbul "Gâscanului"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (4)
belane
belane  •  21 Iulie 2020, 16:44

Ma bucur ca in sfarsit a aparut ceva si despre Petrolul la sectiunea Retro. In acea sinteza sub forma unui spectru poza nu este a lui Ilie Oana & Dumitrache daca nu ma insel acolo apare Constantin Cernaianu & Dumitrache.

remarque
remarque  •  21 Iulie 2020, 16:16

locul Petrolului e in prima liga. Acolo unde vremelnic s-au strecurat tot felul de facaturi de echipe. Se va reveni de nevoie la o liga normala cu 18 echipe, cu brand-uri de traditie, cu suporteri si cu rivalitati adevarate.

alenb
alenb  •  21 Iulie 2020, 16:05

Erau “galben- rosii” pe atunci dar ma rog..

Vezi toate comentariile (4)
Comentează