FOTBAL  »  CUPA ROMANIEI  »  STEAUA - ASTRA 0-0, 2-4 LA PENALTY-URI

Triumful tacticii, plînsetul fotbalului » Astra a cîştigat primul trofeu din istorie, Cupa României, 4-2 la penalty-uri cu Steaua

Articol de - Publicat sambata, 24 mai 2014 00:00 / Actualizat sambata, 24 mai 2014 01:26

Steaua şi Astra au oferit una dintre cele mai urîte finale din istoria Cupei României. Sezonul se încheie într-un plictis general, cu victoria echipei care a avut nervii mai tari.

Baloane, coregrafie. Pirotehnie pe un stadion cu acoperişul tras, senzaţie explicită de sufocare. Respirăm mai greu decît jucătorii Stelei şi ai Astrei.

*** Eşti cîrcotaş, bătrîne, nu se moare din asta. Eu aş fi fost fericit să mă sufoc pe un stadion ca ăsta, al vostru. ***

Finala Cupei României. Steaua- Astra. Galeria Stelei dă semne că îi duce dorul lui Dinamo. Poate şi jucătorii? Se joacă aspru, Reghe şi Isăilă au făcut mutări interesante. Georgievski pe dreapta, Prepeliţă la închidere lîngă Pintilii, Sînmărtean în centru, lîngă Tănase şi Adi Popa.

La Astra, Papp e rezervă, în locul lui a intrat Ben Youssef. Şi în faţă aşezarea e alta decît ştiam noi. Yoda în dreapta, Bukari pe centru, Budescu în stînga. Yazalde e vîrf împins.

*** Gata, Cristache, m-ai convins, ţi-ai făcut temele. Mai bine ai vedea că Budescu a atins cu crampoanele mingea de la corner, iar Yoda a plecat cu ea la picior, nestingherit, spre careul lui Tătăruşanu. Ba steliştii au mai şi protestat. ***

Morais nu mai greşeşte
Hai mai bine să ne concentrăm pe posesia Stelei, arma ei cea mai puternică. Şi să observăm pasele de 30 de metri ale lui Sînmărtean, peste toată apărarea giurgiuveană. Tănase este luat în primire de Găman imediat cum trece de centrul terenului, Laban este paznic la Pintilii atunci cînd atacă roş-albaştrii. Şi, nici o surpriză, atacă mai mult.

Mai mult nu înseamnă neapărat şi mai bine. Laban şi Yahaya strîng terenul pe prima linie, în faţa fundaşilor care, deocamdată, nu mai par dispuşi la cadouri. Aşa ca Junior Morais în faţa lui Adi Popa la primul meci din campionatul de-abia încheiat.

*** Fluieră acum de pauză şi n-am văzut nici o ocazie. Nici o fază de poartă mai acătării, bătrîne. Să nu îmi spui că îţi place ce vezi!?***

Astra vrea să scoată apă din piatră seacă. La cornerul din minutul 40, Găman a trecut la două fire de păr distanţă de o lovitură cu capul, care putea fi deschiderea scorului. Steaua nu ripostează violent.

Pasează îngrijit, nu foarte repede. Aşteaptă ceva. Poate ca adversarul să se surpe fizic. Nu se întîmplă. Szukala pune punct primei jumătăţi a meciului cu un şut anemic.

Faultul care dă foc tribunelor
Partea a doua începe agale, fără să anunţe ceva special. Echipele stau bine în teren, nu riscă nimeni. În minutul 52 se întîmplă ceva care înveninează atmosfera. Budescu e faultat dur de Sînmărtean, mult mai dur decît se vede din înaltul tribunei. Haţegan lasă avantaj pentru că la minge este Laban, faultat şi el.

Se opreşte jocul, iar arbitrul îi arată cartonaşul roşu lui Sînmărtean pentru prima infracţiune. S-a dus naibii atmosfera bucolică, de seară în familie cu papucii în picioare. Publicul ia foc, Reghe gesticulează ca un dirijor care a auzit o notă falsă. Cum va rezista Steaua? Sau a fost suficient să fie zgîndărită?

*** Te las să hotărăşti singur, Cristiane, şi-aşa te-am cam bătut la cap. ***

Minutul cu două şuturi
Este minutul 66 al finalei. Trebuie notat pentru că Yoda, blocat de reflexul formidabil al lui Tătăruşanu, şi Latovlevici au şutat la poartă, după zeci de faze înecate în greşeli individuale. Aşa cum bănuiam, Astra nu arată ca o echipă dispusă să profite pe faţă de superioritatea numerică.

Băieţii antrenaţi de Isăilă se mulţumesc cu posesie, aşteptînd multe de la sclipirile lui Budescu sau Yoda. Intră Alibec în locul lui Bukari, semn că antrenorul ar vrea mai mult. La Steaua, intră Rîpă şi iese Prepeliţă, accidentat. O altfel de eliminare, în fond.

*** Ne îndreptăm cu paşi sigur spre prelungiri, moşule. Ai altă părere? ***

Miroase a prelungiri, aşa-i. Sînt prelungiri. Budescu face un-doi cu Albec şi îl pune la treabă pe Tătăruşanu. Parcă Astra încearcă mai mult. Atît de mult că Alibec vede şi el "roşu" de la Haţegan. 10 la 10. Nu nota zece, cîte 10 de fiecare echipă.

Piovaccari (105) e la un pas de gol, dar Lung junior are reflexe mai bune decît avea seniorul. E mini-pauză şi la orizont se văd loviturile de departajare. Chipciu trage periculos, dar pe lîngă. Mai sînt 4 minute de chin. Pentru unii de aşteptare.

*** Am văzut meciuri mai bune la viaţa noastră, bătrîne. Ei, pentru voi mai sînt şi alte ocazii. ***

O datorie. Şi o lacrimă
Această cronică nu îi este dedicată lui Ion Cupen. Detesta gesturile demonstrative, vorbele mari şi vorbele goale. Dar am scris acest text cu gîndul la ziaristul Ion Cupen. Cu gîndul şi cumva urmărit de el pe parcursul întregii finale. La fel ca la prima cronică pe care o scriam pentru ziar. Pentru Gazetă.

O cronică de-adevăratelea. Şi atunci mi-a fost alături. Prin toamna lui '90, într-un orăşel care producea saltele relaxante şi nemaipomenite potcoave de cai.
Să nu se înţeleagă greşit. Nu m-am simţit bîntuit.

Domnul Cupen nu avea vocaţia fantomei. Lui îi plăcea să scrie, să povestească fotbalul. Scria altfel, povestea frumos. Curat, atrăgător şi convingător.

De aceea, după cum cred că aţi observat, m-a mai dojenit în timp ce tastam cronica febril, cu ochii la ceas, să nu întîrzii ediţia. Aşa, în felul lui discret şi puţin sarcastic, domnul Cupen mi-a fost alături. Nea Johnny. Mereu. Eu îl uitasem, iar acum e prea tîrziu pentru iertare.

50 de mii de euro a costat trofeul care e decernat cîştigătoarei Cupei României, a fost realizat de un bijutier din Germania, cîntăreşte 12 kilograme, e construit din argint masiv şi a fost donat FRF în 2002 de Ion Ţiriac

"Simt o satisfacţie imensă, în sfîrşit mă simt împlinit ca jucător. Imediat după seria penalty-urilor am avut nevoie să beau o sticlă întreagă cu apă, mi-era foarte sete" ( Silviu Lung jr., portar Astra)

"Campionatul e mai important, e un trofeu care se cucereşte mai greu. Cupa am pierdut-o la penalty-uri, a fost o loterie. Nu a fost vorba de relaxare, dar am avut cîteva zile libere şi poate că s-au simţit în jocul nostru" (Alex Chipciu, mijlocaş Steaua)

"Sper ca în sezonul viitor să vină şi eventul pe care toţi steliştii îl aşteptăm de 17 ani. Acum însă urmează o perioadă în care echipa trebuie să se reconstruiască, abia apoi ne vom gîndi la ce va fi la anul" (Anghel Iordănescu, fost antrenor Steaua)

"Contractul meu se termină. Voi reveni în România, chiar dacă va fi doar pentru vacanţă, a rămas în inima mea, e extraordinar ce am trăit aici. Suporterii sînt incredibili, îmi va fi dor de ei" (Daniel Georgievski, fundaş Steaua)

"Vom întări echipa în această vară, vrem să aducem trei jucători şi sperăm ca în sezonul viitor să luăm titlul. Meritele pentru acest trofeu sînt şi ale lui Gigi Mulţescu, cel care a început să construiască această echipă, dar şi ale lui Florin Marin" (Dinu Gheorghe, preşedinte Astra)

"Intervenţia lui Sînmărtean a fost de «roşu», arbitrajul a fost bun. Am învins împotriva unui stadion ostil, dar mie îmi place aşa" (Constantin Budescu, atacant Astra)

618546-steaua-astra-cupa.jpg

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

O eliminare corectă, alta gratuită!
În startul reprizei secunde, Sînmărtean a avut o intrare tare asupra lui Budescu, la mijlocul terenului, Haţegan a lăsat jocul să continue, iar la prima întrerupere a scos cartonaşul roşu şi i l-a arătat mijlocaşului roş-albaştrilor. Steliştii au protestat, însă reluările TV au demonstrat că intrarea lui Sînmărtean a fost extrem de dură, cu crampoanele direct pe tibia lui Budescu.

Budescu a ieşit pentru îngrijiri, iar piciorul i s-a umflat în locul în care a fost lovit şi chiar i-a dat şi sîngele. În prima repriză a prelungirilor a fost eliminat şi Alibec, arbitrul considerînd că atacantul Astrei l-a călcat pe Varela, însă imaginile nu i-au dat dreptate: Alibec a faultat, dar ar fi meritat cel mult "galben".

Danciu, ca la Steaua ;)
Înaintea meciului de aseară, s-a disputat o partidă amicală, între legendele fotbalului românesc şi o echipă formată din suporteri care şi-au cîştigat locul pe teren în urma unui concurs. La legende a evoluat şi Ionel Dănciulescu, alături de Belodedici, Negrilă, Balaci, Cîrţu, Iovan sau Stelea. Oficialul dinamovist a îmbrăcat tricoul cu numărul 19, acelaşi pe care l-a purtat în perioada petrecută la Steaua! În Ştefan cel Mare, Danciu a evoluat cu numerele 10, 15 şi 25.

INBOX:
- Antoaneta, iubita şi viitoarea soţie a lui Ciprian Tătăruşanu, a avut probleme în încercarea ei de a intra pe stadion. Ea avea invitaţia în interiorul arenei, la o prietenă, şi nu i s-a permis accesul. A fost salvată însă de un reporter care i-a dat acreditarea de presă.
- După 20 de minute de la startul partidei, cubul uriaş cu tabela din centrul Arenei Naţionale a cedat. Problema a fost remediată abia după 5 minute de încercări ale tehnicienilor.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
Nationala
Oaspete de seamă la România - Kosovo » Va intona „Deșteaptă-te, române!” în fața a 50.000 de spectatori
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”
Nationala
A marcat pentru România U20, apoi a făcut tărăboi la interviu: „Nu-mi vine să cred prin ce trec! Antrenorul nu mă ia în considerare”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (37)
zweepslag
zweepslag  •  24 Mai 2014, 20:38
Postat de iany_74 pe 24 Mai 2014, 19:56

35 de comentarii dupa marea finala, la care au pascut, dupa spusele pseudociobanilor de la contratv, peste 40 de mii de mioare (nu stim cati berbeci au fost, nu au trecut prin recensamant). si in conditiile in care tara mai aduna cateva milioane de oi (sterpe, ce-i drept, cornute, surii spre negru, dar si analfabete). inteleg ca 99% dintre marii suporteri ai celei mai tari, mai iubite si mai performante echipe de pe Golb papa mici, beau bere si asculta manele la ora asta sub padure (a propos, luati-va gunoaiele acasa cand plecati...), dar unde-s restul milioanelor???????

sa inteleg ca tu ironizezi luand peste femur, cu susturi in tur,clonatii bolsevismului barbar,fanii Stelei Odiosului ucenic de cizmar, si a ciobanului planetar?

iany_74
iany_74  •  24 Mai 2014, 19:56

35 de comentarii dupa marea finala, la care au pascut, dupa spusele pseudociobanilor de la contratv, peste 40 de mii de mioare (nu stim cati berbeci au fost, nu au trecut prin recensamant). si in conditiile in care tara mai aduna cateva milioane de oi (sterpe, ce-i drept, cornute, surii spre negru, dar si analfabete). inteleg ca 99% dintre marii suporteri ai celei mai tari, mai iubite si mai performante echipe de pe Golb papa mici, beau bere si asculta manele la ora asta sub padure (a propos, luati-va gunoaiele acasa cand plecati...), dar unde-s restul milioanelor???????

zweepslag
zweepslag  •  24 Mai 2014, 19:40
Postat de zweepslag pe 24 Mai 2014, 19:29

Recunosc ca ne napadeste un sentiment cumplit de revolta contra fenomenului asta acut de reclonare masiva a tarii prin clubul Steaua si doar RUGA lui Corneliu Coposu din cantecul lui Vali Sterian, ma domoleste Ruga lui C. Coposu[://www.youtube.com/watch?v=aNYfWImnrHc] Cerne Doamne linistea uitarii, Peste nesfarsita suferinta. Seamana intinderi de credinta Si sporeste roua indurarii. Rasadeste Doamne dragostea si crinul, In ogorul napadit de ura. Si asterne peste munti de zgura, Linistea iertarea si seninul.

://www.youtube.com/watch?v=8_vqMvbUu5Q

Vezi toate comentariile (37)
Comentează