Articol de Alin Grigore - Publicat sambata, 27 septembrie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 27 septembrie 2014 12:12
Progresul Bucureşti sau FC Naţional, aşa cum o ştiau mulţi, a răsărit în 1944, dar a apus în Liga a doua în returul sezonului 2008-2009, nemaifiind programată din cauza datoriilor care însumau două milioane de euro. Aproape de faliment a mai fost şi la sfîrşitul sezonului 1987-1988, cînd a retrogradat din divizia B în C, unde a stat doi ani, revenind apoi în eşalonul secund.
Deşi avea puţini suporteri prezenţi pe stadion, în faţa televizoarelor erau într-un număr uriaş. Dacă juca Progresul cu Steaua, toţi dinamoviştii şi rapidiştii susţineau echipa “bancară”, dacă aceştia jucau cu Dinamo situaţia se schimba, iar steliştii şi rapidiştii erau aceia care-şi doreau ca Progresul să învingă.
1. Formaţia din Cotroceni a dat jucători cu nume uriaşe
Pe parcursul celor 60 de ani de existenţă, Progresul a crescut şi a dat fotbalişti extraordinari ca Nicolae Oaidă, Marin Voinea, Titus Ozon, Mircea Sandu, Petre Marin sau Cristi Săpunaru.
Centrul de Copii al “bancarilor” era unul dintre cele mai bune din ţară, descoperind talente ca Dudu Georgescu, Gigel Coman, Liviu Ciobotariu, Ovidiu Petre, Marin Dună, Ovidiu Herea sau Iulian Miu. Progresul a avut parte şi de antrenori care acum au un nume: Cosmin Olăroiu, Walter Zenga, Cristiano Bergodi sau Dan Petrescu.
2. Stadion mare cu nocturnă
Arena din Cotroceni era una destul de cochetă în momentul cînd Progresul s-a desfiinţat. Avea o capacitate de 14.542 de locuri, asemănătoare cu stadionul Ştefan cel Mare pe care Dinamo poate strînge 15.043 de spectatori sau cu arena Petrolului, care are 15.500 de locuri.
Stadionul Progresului avea o capacitate mai mare decît arene ca cele ale Oţelului Galaţi, Tîrgu Mureş, CSMS Iaşi, Concordia Chiajna, Gaz Metan Mediaş, FC Botoşani, FC Braşov, Astra Giurgiu şi Pandurii Tg. Jiu, toate din primul eşalon fotbalistic din România. Mai mult decît atît, stadionul din Cotroceni avea şi nocturnă, lucru pe care cei de la FC Botoşani spre exemplu aveau să-l inaugureze abia în acest sezon într-un meci cu Dinamo, cîştigat cu 3-2 de moldoveni.
3. Palmares
Formaţia bleu-albastră are o Cupă a României cîştigată în sezonul 1959-1960, iar de trei ori a fost aproape de titlul de campioană în prima divizie din ţara noastră. Ultima dată a ratat locul 1 la mustaţă, în faţa lui Dinamo. În sezonul 2001-2002, Progresul a ratat primul ei titlu din istorie chiar în ultima etapă, după ce a pierdut cu 0-2, în faţa Universităţii Craiova, rezultat care a trimis titlul de campioană tot în Bucureşti, dar la Dinamo.
“Bancarii” evoluează acum în liga a IV-a bucureşteană, unde au debutat cu un succes în faţa celor de la FC Juniorul, scor 3-2. Meciurile de pe teren propriu le dispută pe stadionul "Prefabricate".