FOTBAL  »  Superliga  »  FC VASLUI - STEAUA, MÎINE, 20:00, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Află povestea cutremurătoare a lui Latovlevici!

Articol de - Publicat sambata, 21 august 2010 00:00

Jucătorul adus de la Timişoara îşi aduce aminte că a avut astm timp de 4-5 ani, motiv pentru care doctorii i-au spus că-şi riscă viaţa dacă va continua să facă fotbal.

### Fundaşul stînga dezvăluie cum dormea stînd în şezut pentru a nu se sufoca, dar şi cum bunica îi punea mămăligă fierbinte pe piept pentru a-l ajuta să respire mai uşor.

###
Momentul de răscruce al carierei de jucător s-a petrecut acum 5 ani, cînd după un an de antrenamente făcute de unul singur a decis să renunţe la fotbal, însă norocul şi Hagi l-au întors din drum.

Fotbalistul cu cea mai explozivă creştere în joc din noua trupă a Stelei, Iasmin Latovlevici, îşi povesteşte drama vieţii şi momentele de cumpănă ale carierei.

"Ce mănîncă, mă, ăsta înainte de meciuri de poate juca într-un aşa ritm?". Întrebarea a fost auzită în tribunele din Ghencea spre finalul meciului dintre Steaua şi Grasshopper şi trimiterea era la Iasmin Latovlevici. Cu o prestaţie senzaţională, mai ales în prima repriză, cînd l-a bombardat pur şi simplu pe portarul advers, fundaşul a fost nevoit să stea la stadion pînă la ora 01:00 dimineaţa, la controlul antidoping.

"Am ajuns acasă şi alte aproape două ore nu m-a luat somnul de la efort". Ieri la prînz însă a acceptat propunerea de a oferi un interviu cititorilor GSP. Locaţia e o cafenea din Bucureşti, iar chelnerul vine şi, înainte de a lua comanda, îi întinde mîna stelistului. "Daţi-mi voie să vă felicit pentru prestaţia de aseară!". Latovlevici se simte jenat de atenţia şi complimentele celui care apoi îi aduce un fresh de portocale.

- Iasmin, cititorii gsp.ro te-au desemnat cel mai bun jucător la Steaua - Grasshopper. Eşti de aceeaşi părere?
- (Rîde)... E opinia publicului, eu sînt bucuros, dar importantă e părerea antrenorului. Toată echipa, nu numai eu, a făcut un meci foarte bun.

- Te-am văzut executînd în premieră toate fazele fixe de pe partea dreaptă.
- Da, a fost decizia antrenorului şi chiar am exersat astfel de faze la antrenamente. Cred că e indicat ca un stîngaci să bată loviturile din dreapta pentru că e bine ca mingea să meargă spre poartă şi orice deviere să-l pună în încurcătură pe portar.

- Dar şuturile alea senzaţionale din prima repriză de la cine ai învăţat să le tragi?
- De la Hagi. Rămîneam să lucrez după antrenamente şi şutam cît puteam de tare, dar nu pe poartă. Hagi m-a învăţat să nu mai trag violent, ci să caut mereu spaţiul porţii, că ăsta e secretul. A avut dreptate.

"Cînd alergam, rămîneam fără aer"
- Oamenii prin tribună se întrebau ce mănînci înainte de meciuri de poţi juca într-un asemenea ritm.
- (Zîmbeşte, după care lasă capul în pămînt)... Capacitatea mare de efort cred că am avut-o mereu. Ştiţi, am avut o mare problemă în copilărie. Pe la 7 ani m-am îmbolnăvit de astm. Doctorii au fost fermi: «Dacă mai faci sport îţi pui viaţa în pericol».

- Şi cum ai reuşit să cîştigi lupta cu boala?
- Mama voia să-mi ia spray din acela special, dar tata a refuzat categoric. «Copilul meu nu va ajunge un rahitic, va face sport cu orice risc». Făceam crize des, rămîneam fără aer, eram nevoit să dorm nu întins, ci stînd în şezut, că altfel mă sufocam. A fost teribil. Mi-aduc aminte că bunica făcea mămăligă, o înfăşura într-un prosop şi mi-o punea pe piept. Eram alergic la pene, puf şi praf.

- Şi la fotbal cînd te-ai dus, la ce vîrstă?
- La 10 ani. Mi-a fost greu la început, cînd alergam rămîneam fără aer, mă înroşeam la faţă, însă încet-încet am luptat, am trecut peste tot şi pe la 11-12 ani am scăpat definitiv de astm. Cînd m-am dus din nou la doctoriţa care îmi interzisese să fac sport, a rămas uimită: «E exclus ca tu să fii acelaşi care avea astm acum 4 ani. Nu pot să cred aşa ceva».

"Mă refuzau toţi"
- În afara acestei drame, ai mai avut un moment de cumpănă în cariera de jucător?
- Aveţi la dispoziţie vreo 3 zile şi spaţiu în ziar să vă povestesc prin ce-am trecut?

- A fost vreun moment în care ai vrut să renunţi la fotbal?
- Da, acum 5 ani. În 2004 am fost nevoit să alerg prin parcuri, să fac antrenamente de unul singur. Echipa la care eram, FC BC Golf Timişoara, nici nu mă mai folosea, nici nu mi-a dat drumul. Alergam zi de zi ca un nebun, cred că o puteam concura lejer pe Gabriela Szabo. În 2005, m-am dus în "C" la Oradea, dar după două săptămîni mi-au zis că nu mă opresc, m-am întors la Timişoara, după care la CFR Cluj, dar Şunda nu m-a dorit. Nu mai ştiam să stau pe teren, nu mai aveam repere, nu mai aveam ştiinţa jocului, nu mai ştiam nimic.

- Şi de ce...
- Staţi, că e mult de povestit. De la CFR m-am dus la Braşov. Era Mulţescu acolo. După două zile îmi zice «Îmi pare rău, n-am ce face cu tine». A fost momentul în care am cedat psihic. După un drum de 8 ore cu trenul, am ajuns acasă şi am zis: «Renunţ». În Timişoara a venit însă Poli AEK, s-a făcut un satelit, CFR Timişoara, şi am ajuns şi eu acolo. La primul antrenament, i-am lăsat pe toţi în spate cu vreo două ture, doar la alergat eram beton, numai că la joc eram dezorientat rău.

"Am profitat de accidentarea unui coleg"
- Ce povesteşti pare desprins dintr-un scenariu de film.
- Staţi să vedeţi ce urmează. S-a făcut un trial, cu 3 meciuri. Cînd s-a anunţat ultima echipă, nu eram nici acolo. Doar eu şi cu încă un coleg am rămas pe din afară! Înainte să ies pe teren am mai găsit un tricou prin vestiar şi l-am luat. În minutul 5 s-a accidentat chiar fundaşul stînga şi aşa am intrat şi mi-am cîştigat locul!

- Şi cine te-a promovat la echipa mare?
- Hagi. Fiind antrenorul lui Poli, a venit la un meci cu echipa secundă. La final a întrebat: «Cine e fundaşul stînga şi cîţi ani are?». Cînd a auzit că am doar 20 de ani, a fost scurt: «Să mi-l aduceţi urgent la prima echipă».

- Să revenim la Steaua, cum e cu Ilie Dumitrescu?
- Relaţia e bună. Noi trebuie să fim receptivi şi să înţelegem ce vrea de la noi, iar pînă acum am înţeles pentru că am cîştigat cele două jocuri.

- Te consideri un fundaş ofensiv?
- Îmi place să atac, recunosc, dar depinde de situaţie, pentru că de multe ori trebuie să stai în apărare dacă aşa îţi cere antrenorul. Duşan Uhrin m-a încercat în nişte amicale şi ca mijlocaş stînga ofensiv, însă îmi place mai mult să vin în forţă din linia din spate şi să fiu un fel de surpriză.

"Din cauza faptului că nu am putut respira bine 4-5 ani, mandibula mi s-a deplasat prea în faţă şi nu e într-o poziţie normală. Ar trebui să fac operaţie"
IASMIN LATOVLEVICI

"Am refuzat-o pe Dinamo acum ceva vreme. La acel moment doream să performez la Timişoara. Nu regret deloc alegerea, mă bucur enorm că acum am ajuns la Steaua"
IASMIN LATOVLEVICI

"Stadion plin era şi la Timişoara, însă pe Ghencea publicul e mult mai agresiv şi pune o presiune fantastică pe adversar. Simţi realmente cum te împinge de la spate"
IASMIN LATOVLEVICI

"N-o să uit toată viaţa unul dintre sfaturile pe care mi le-a dat Hagi. Mi-a zis că atunci cînd voi lăsa pe cineva să-mi ia personalitatea, voi fi nimeni în fotbal şi în viaţă. O să-i urmez sfatul cu orice risc"
IASMIN LATOVLEVICI

"Cea mai bună refacere pe care o fac după meciuri solicitante e multă gheaţă şi apă rece în bazinul în care stau zeci de minute"
IASMIN LATOVLEVICI

Ce este astmul
- o afecţiune cronică a plămînilor, caracterizată prin probleme de respiraţie cauzate de inflamarea căilor aeriene
- în timpul unui atac de astm, celulele din căile aeriene produc mai mult mucus decît în mod normal, înfundîndu-le; acestea se inflamează, determinînd căile aeriene să se umfle şi muşchii din jurul lor să se încordeze
- deşi e considerată o boală incurabilă, unele medicamente pot ajuta la controlul acesteia, precum inhalatoarele sau tabletele cu steroizi. Acestea însă pot, pentru o perioadă scurtă de timp, să producă tahicardie sau uşoare spasme musculare.
- în SUA există peste 12 milioane de persoane care au astm, iar în lume mor anual 4.000 de oameni din cauza acestei boli, 80 la sută fiind copii

Latovlevici despre
... Echipa naţională
"Aş minţi dacă aş spune că nu mă gîndesc şi la echipa naţională. Dacă voi avea evoluţii bune la Steaua, probabil că voi ajunge şi acolo. Eu mă simt capabil, că doar nu mai sînt un copil de 19-20 de ani, fără experienţă"
... Meciul Steaua - Timişoara, din 29 august
"Nu-l privesc ca pe o revanşă, am învăţat în toţi aceşti ani ce înseamnă profesionismul şi mă gîndesc doar să dau totul pentru echipa care mă plăteşte acum"
... Modelele de jucători de bandă
"Îmi place Kolarov foarte mult, îmi place şi Evra de la Manchester United. Mai e şi Lahm, de la Bayern Munchen, chiar dacă el e pe dreapta, urcă fantastic în ofensivă"
... Tentaţiile Bucureştiului
"Nu mă întrebaţi de aşa ceva, fiindcă în afară de stadion-casă-mall nu ştiu nimic. Mi-a zis Surdu o dată să merg la AFI Cotroceni şi mi-am luat iubita, am mers pe străduţe şi am nimerit la Palatul Cotroceni. De-atunci am zis că ieşirile nu sînt de mine"

Calitatea nr. 1 pe care crede că o are
"Vitalitatea. Restul sînt lucrate sau muncite"
Defectul nr. 1 pe care crede că îl are
"Vreau să fac prea multe. Cred că acest defect m-a împiedicat să realizez mai mult în toţi aceşti ani"

9 tehnicieni cu nume importante i-au fost antrenori lui Latovlevici în ultimii 4 ani: Hagi, Cîrţu, Piţurcă, Sabău, Săndoi, Uhrin, Balint, Şumudică, Ilie Dumitrescu

Desemnat de fani omul meciului cu Grasshopper
Siteul gsp.ro a lansat imediat după terminarea meciului de joi, din Ghencea, un sondaj de opinie cu întrebarea "cine a fost cel mai bun stelist?". Cele mai multe voturi le-a strîns Latovlevici, urmat de Tătăruşanu.

Cine a fost cel mai bun stelist în Steaua - Grasshopper 1-0?
Latovlevici    37,4 %
Tătăruşanu    31,9 %
B. Stancu    21,3 %
Nr. total votanţi: 3.259

Becali: "Hagi revine la <naţională>"
Gigi Becali susţine că Hagi a refuzat să se întoarcă în Ghencea ca antrenor fiindcă ar urma să preia banca echipei naţionale: "Dacă a spus Mutu că Răzvan Lucescu nu va rămîne mult timp la prima reprezentativă, înseamnă că e un sîmbure de adevăr şi lui i-a spus altcineva. Am auzit şi eu că va reveni Hagi la echipa naţională în locul lui Răzvan Lucescu. E posibil ca acest lucru să fi fost motivul pentru care Gică a refuzat acum să vină la Steaua. Pentru că prea s-a răzgîndit aşa dintr-odată!".

Becali ironizat în Elveţia
Presa de la Zurich l-a ironizat pe finanţatorul echipei din Ghencea, Gigi Becali, la finalul meciului Steaua - Grasshopper (1-0). "Împăratul poate sărbători. Omul devenit milionar dintr-un simplu cioban a sărbătorit cu mulţimea urcîndu-se pe maşina sa foarte scumpă", au scris jurnaliştii de la Blick.

Gigi îl plînge pe Piţi
Patonul Stelei, Gigi Becali, a spus ieri că îi pare rău că Victor Piţurcă nu a mai rămas în Ghencea. "Păcat că nu culege Piţurcă roadele, pentru că pînă la urmă este munca lui la mijloc. Cert este că Ilie Dumitrescu va duce mai departe ceea ce a realizat Piţi în cele două luni", a spus Becali.

Azi pleacă la Vaslui
Roş-albaştrii vor face azi deplasarea în Moldova pentru partida de mîine seară cu FC Vaslui. Echipa lui Ilie Dumitrescu va pleca din Bucureşti cu avionul în jurul prînzului, iar întoarcerea se va face imediat după meci, cu autocarul. "E mai bine să venim la finalul partidei, pentru că nu putem să mai stăm încă o zi ca să ne întoarcem cu avionul", spun cei din staff-ul Stelei.

"Să fim superiori!"
Antrenorul Lopez Caro le cere elevilor săi concentrare maximă în confruntarea cu Steaua. "Avem un meci dificil şi extrem de important pentru obiectivul nostru. Întîlnim o formaţie aflată într-o formă bună, cu rezultate şi cu un start reuşit de sezon. Trebuie să cîştigăm, dar nu prin orice mijloace. Vreau să fim superiori pe teren şi să avem un joc curat!", a spus spaniolul. (Cristi Lapa)

"Nu odihnesc pe nimeni"
Galben-verzii nu vor menaja jucători pentru returul cu Lille, din play-off-ul Europa League. "Degeaba jucăm pe teren propriu cu Steaua, fiindcă toţi vor fi obosiţi pentru meciul din Franţa. Nu menajez pe nimeni. Este important să putem recupera fotbaliştii atît pe plan fizic, cît şi mental. Sînt conştient că este greu, dar e absolut necesar să o facem", a explicat antrenorul Lopez Caro. (Cristi Lapa)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Clipe de coșmar pentru un fotbalist de la Dinamo » Fetița sa a căzut în lacul Herăstrău! Reacție răvășitoare
Superliga
Clipe de coșmar pentru un fotbalist de la Dinamo » Fetița sa a căzut în lacul Herăstrău! Reacție răvășitoare
Așa arată grupele EURO U21 din 2025 » Adversari de FOC pentru România, repartizată alături de țara gazdă! Programul complet
Nationala
Așa arată grupele EURO U21 din 2025 » Adversari de FOC pentru România, repartizată alături de țara gazdă! Programul complet
Șumudică discurs-șoc după meciul cu CS Afumați: „Le dăm viteză lui Boupendza, N'Jie și Christensen! Să plece!” » Ce l-a enervat
Cupa Romaniei
Șumudică discurs-șoc după meciul cu CS Afumați: „Le dăm viteză lui Boupendza, N'Jie și Christensen! Să plece!” » Ce l-a enervat

Fanii îi pot aduce un ultim omagiu lui Helmuth Duckadam, azi, pe Arena Națională » Toate informațiile de la stadion

Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor


Comentarii (45)
magnum_jason
magnum_jason  •  21 August 2010, 17:10

Cele mai noi predictii sportive online www.professionaltipsters.com

bobbypintilie
bobbypintilie  •  21 August 2010, 16:38

Sincere felicitari suporterilor altor echipe care-l lauda pe Latovlevici...de obicei se scrie doar cu rautate despre Steaua(care trebuie sa recunoasteti e cea mai iubita echipa din Romania) si de vina sunt in mare parte finantatorii,patronii,presedintii,presa si uneori si jucatorii echipelor adverse!...de ei sunt instigati copii re-tar-da-ti ca simply red si mai ales vechiul si dragul nostru 'prieten' denethor ;)

anytwo
anytwo  •  21 August 2010, 16:26

intrati pe www.anytwo.ro .. ai posibilitatea sa inveti poker de la pro-players, ai oportunitatea de a-ti incepe cariera de jucator de poker online primind 20 Euro la UniBet, gratuit si fara a face nici un depozit, si beneficiezi si de un rakeback de 30% ..

Vezi toate comentariile (45)
Comentează