Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat sambata, 01 ianuarie 2022 10:08 / Actualizat sambata, 01 ianuarie 2022 10:51
Alexandru Bourceanu (36 de ani), fost jucător la FCSB, Oțelul sau Timișoara, a dezvăluit în emisiunea Prietenii lui Ovidiu cum a ajuns să se apuce de fotbal și sacrificiile pe care a trebuit să le facă pentru a obține performanțe.
- Alexandru Bourceanu s-a născut la Galați, într-o familie de ingineri, dar problemele financiare au început la mijlocul anilor '90, la cinci ani după căderea regimului Nicolae Ceaușescu, după cum povestea pentru GSP.
Bourceanu: „Ca să ajungi fotbalist e foarte greu, puțini reușesc. Un procent extrem de mic!”
- Alex, de ce te-ai apucat de fotbal?
- A fost pasiunea pe care părinții mi-au acceptat-o și mi-au dat voie să o urmez. Chiar și acum sunt mulți părinți care încearcă să-și dirijeze copiii și să retrăiască viața lor prin viața copilului. Părinții mei mi-au oferit această șansă de a alege. Tatăl meu a suferit din cauza asta, pentru că n-a fost lăsat să meargă la fotbal și-a trebuit să meargă la școală, chiar și la nivel de facultate. El nereușind, probabil și-a spus să-mi lase mie șansă să-mi urmez visul și am avut această șansă.
- A jucat fotbal?
- Până la 22 de ani și s-a oprit pentru că a intrat la facultate la zi. Și-ar fi dorit la seral, dar n-a fost lăsat de tatăl lui, de bunicul meu. Sigur, poziția lui începea să dispară pentru că era libero. Calitățile mele fizice sunt cumva similare cu ale lui, dar fizic n-am luat cele mai bune lucruri. Psihologic, cred că am moștenit ceva și de la mama, și de la tata.
- Deci te-au lăsat să lași școala pe locul secund.
- Eram la cel mai bun liceu din Galați, dar în clasa a X-a a trebuit să mă mut la liceul cu program sportiv. O diferență de educație colosală și ei au acceptat, dar mama a plâns. Ca să ajungi fotbalist e foarte greu, puțini reușesc. Un procent extrem de mic! Dar dacă urmezi o carieră bazată pe educație în școală, ai șanse foarte bune să te realizezi în viață.
Bourceanu: „Am fost patru frați și eu sunt singurul care a făcut sport”
- N-ai fost singurul la părinți. Cu ce se ocupă frații tăi?
- Am fost patru frați și eu sunt singurul care a făcut sport. O soră mai mare de-a mea lucrează în IT, cealaltă soră este în primul al la psihologie, iar fratele meu n-a urmat o carieră bazată pe școală. Am avut o livadă și probabil va trebui să o închidem pentru că nu funcționează la nivelul la care ne dorim. Fratele meu se ocupă de ea, dar cred că-și dorește și el altceva de la viața lui.
- Unde-i livada, ce fructe aveți?
- Livada este la Galați, de meri, cireși, vișini, nuci, mai multe. Are 9 hectare și un pic. Este foarte complicat pentru că trebuie să muncească singur sau ajutat de familie. Dacă cineva cu capacitate mai mare de lucru, oameni sau mașini agricole ar deveni profitabilă. Există forță de muncă doar că ajutorul social le limitează dorința de a munci unor oameni.
VIDEO Alex Bourceanu, despre sacrificiile carierei: "Ca să ajungi fotbalist e foarte greu, puțin reușesc. Un procent extrem de mic!"
Citește alte știri din Liga 1:
Clubul din Liga 1 la care Budescu n-ar face față: „Aici e chin, dispare orice plăcere!”