FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Alexandru Ioniţă, o poveste de succes!

Articol de - Publicat marti, 02 februarie 2010 00:00

Cariera lui Ioniţă a cunoscut o ascensiune incredibilă în doar cîteva luni! Împrumutat în Liga a III-a, la Rocar, de către Rapid II, Ioniţă i-a convins în doar 4 luni pe rapidişti că trebuie chemat înapoi, iar atacantul de 20 de ani a profitat de şansa care i s-a oferit.

Copos a făcut o megaafacere cu atacantul de 20 de ani, cu care a cheltuit, în total, circa 10.000 de euro!

A marcat 14 goluri pentru Rapid II, înainte să facă pasul decisiv spre prima echipă din Grant. Cu o prestaţie excelentă în turul campionatului, Ioniţă a intrat în vizorul echipelor din străinătate, iar George Copos a demonstrat o dată în plus că este un negociator desăvîrşit. Tratativele cu FC Koln au durat peste 12 ore, iar giuleştenii le-au solicitat nemţilor 2.5 milioane de euro în schimbul vîrfului şi 5 la sută din sumă, taxă de formare a fotbalistului.

Şi selecţionerul Răzvan Lucescu l-a remarcat, Ioniţă fiind unul dintre atacanţii de viitor pentru naţionala României. "Ioniţă a avut evoluţii foarte bune la tineret, merită aprecierea noastră. Rămîne în atenţia noastră pentru că este un jucător valoros".

George Copos nu a vrut, iniţial, să ia în calcul cedarea atacantului, declarînd: "Nu are preţ, e netransferabil!", însă s-a răzgîndit:
"Clubul care îl vrea insistă mult. Presiunea e mare pentru că noi trebuie să facem rost de 10 milioane de euro pînă în vară. Nu ştiu ce vom face pînă la urmă, acum îl avem şi pe Gauracs, este un atacant valoros, iar Nae Manea oricum nu îl poate folosi în acelaşi timp cu Ioniţă".

Alexandru Ioniţă a plecat luni dimineaţă în Germania împreună cu impresarul său, Traian Gherghişan. Vîrful de 20 de ani s-a dus să efectueze vizita medicală şi să pună la punct ultimele detalii ale contractului. Agentul avea acordul lui Copos, însă trebuia să-i convingă pe nemţi să-l lase pe Alex să joace pînă în vară în Giuleşti.

Antrenorul lui FC Koln, Zvonimir Soldo, e încîntat de tînărul fotbalist:
"Îl ştiu foarte bine pe Ioniţă, l-am urmărit tot turul. E o mare speranţă şi sînt sigur că va confirma, intră în planurile mele pentru sezonul viitor".

Francezii de la Lens au încercat şi ei să obţină semnătura lui Ioniţă, iar patronul giuleştenilor, George Copos, a dezvăluit că de serviciile atacantului de 20 de ani s-a interesat şi o formaţie din Italia. Ioniţă a fost atent urmărit şi de PSG. Francezii şi-au trimis om din staff la meciul cu FC Braşov, din tur.

A costat 67 de milioane de lei vechi şi 10 mingi!

A fost descoperit şi adus la Rapid, în 2005, de Gabi Răduţă, fostul şef al Centrului de copii şi juniori al clubului Rapid.
"O săptămînă am stat pe capul celor de la Sfîntul Pantilimon să-l iau pe Ioniţă. Le-am spus că Rapid n-are bani să cumpere juniori, să nu ceară mult pentru transferul lui. În cele din urmă ne-am înţeles la 67 de milioane de lei vechi şi 10 mingi. Preşedintele Dinu Gheorghe, care avea încredere în mine că Ioniţa va ajunge fotbalist, mi-a dat banii, dar mingile le-am cumpărat din buzunarul meu".

Dat afară de la Rapid, în 2006, de Grigore Sichitiu, Gabi Răduţă a rămas cu sufletul în Giuleşti şi are o contribuţie importantă că rivala Steaua nu l-a suflat din Grant pe golgeterul de 20 de ani. "După ce am fost dat afară de Sichitiu, fiindcă eram considerat omul lui Dinu Gheorghe, Ioniţă a fost împrumutat la Rocar. Leo Strizu m-a sunat să se intereseze de Ioniţă. Ştia că lucrasem cu el la Rapid. Atunci i-am sunat pe Zotta şi pe Costache să facă ceva să-l readucă pe Ioniţă la Rapid, altfel băiatul era dispus să plece fiindcă era dezamăgit de modul cum era tratat. Aşa a revenit la Rapid".

Tînărul din Popeşti Leordeni, care face naveta zilnic cu metroul şi cu tramvaiul, e cel mai eficient fotbalist crescut în Giuleşti, în ultimii 20 de ani!

Peste Bratu&Nico

Dintre atacanţii care au jucat în vişiniu de la Revoluţie încoace, doar Mazilu a avut un impact mai mare. Acesta a punctat de 7 ori în primele lui 13 partide, însă a costat 1,2 milioane de euro, pe cînd Alex a fost cumpărat cu doar 1.000 de euro, pe cînd era junior! Printre numele mari pe care le depăşeşte Ioniţă sînt Florin Bratu, Daniel Niculae, Marius Şumudică.

Viscofil, Rocar, Rapid

Noul golgeter din Grant a fost adus de la Viscofil, în 2005, dar de atunci a jucat fie la "satelit", în Liga a III-a, fie la Rocar, în acelaşi eşalon, unde fusese împrumutat. Acum un an, "Castorul", cum îl poreclesc coechipierii, avea meciuri la Slobozia, Tărlungeni şi Adunaţii Copăceni. Atacanţii folosiţi atunci la prima echipă, Joao Paulo şi Djalovici, au strîns împreună 4 goluri într-un sezon întreg!

Cum se autocaracterizează:
"Serios, cuminte, ambiţios şi încăpăţînat"
Şi-ar dori să îmbrace într-o zi tricoul lui Real Madrid şi ar face schimb de tricouri cu brazilianul Ronaldo.

1 milion de euro în 4 ani va cîştiga Ioniţă la FC Koln. În urmă cu 3 luni, el avea un salariu lunar de 300 de euro

CIFRELE LUI ALEXANDRU IONIŢĂ

- 14 meciuri jucate (din 19 posibile)
- 6 goluri marcate
- 4 pase de gol
- 1,7 este media pe meci a şuturilor pe poartă, cea mai bună de la Rapid
- 7 este media notelor gsp, cea mai mare din Liga I

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont
Superliga
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (5)
flafy
flafy  •  02 Februarie 2010, 18:52

bravo lui e un jucator tanar poate chiar prea tanar ar mai fi trebuit sa mai stea macar un an insa un club ca fc koln nu se refuza si in plus il nenorocea copos dak mai stetea un an 2..

pedrogar
pedrogar  •  02 Februarie 2010, 14:36

Mult succes! Acesta e un exemplu de urmat pentru toti tinerii din toate sporturile daca vor performanta si implicit bani multi.

 •  02 Februarie 2010, 14:34

Succes castore !!! & HAI RAPID !!!!!!!!!!!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează