Articol de GSP - Publicat vineri, 23 martie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 23 martie 2012 11:48
Cu unul dintre cele mai numeroase loturi, Steaua dispune şi de unii dintre cei mai importanţi jucători ofensivi din România. Rusescu, fraţii Costea, Nikolici, Tănase, Tatu, Machado, Tibi Bălan, chiar Răduţ, toţi unul şi unul. Cu toate acestea, roş-albaştrii suferă cel mai mult tocmai din cauza atacului. A eficacităţii.
Cifrele sînt clare. În actuala La Liga, Steaua doar în două partide din 22 a putut înscrie mai mult de două goluri, cu Mioveni (4-0) şi în ”Ştefan cel Mare”, 3-1 cu Dinamo. Două a dat în 6 meciuri (inclusiv cel cu Petrolul, cîştigat apoi la masa verde). În rest, a marcat cîte o dată sau chiar deloc, cazul a nu mai puţin de 6 partide.
Aşa se face că, în topul eficienţei, Steaua ocupă un modest loc 8, cu 28 de goluri înscrise, cu 14 mai puţine decît liderul CFR Cluj. Pînă şi Pandurii şi Gaz Metan stau mai bine la acest capitol. 10 dintre reuşite sînt semnate de Raul Rusescu, singurul care răspunde pretenţiilor.
1,27 de goluri marcate pe meci este media Stelei în actuala ediţie din Liga 1
16 goluri a primit Steaua în campionat, unde are cea mai bună apărare alături de CFR, Dinamo şi Oţelul
Lucrurile în atac au stat rău cu Ronny Levy, antrenorul cu care s-a început sezonul, şi nu s-a schimbat nimic de cînd pe bancă se găseşte Ilie Stan, din octombrie. Dovadă stau chiar ultimele rezultate: 1-1 cu CFR, 1-0 cu Voinţa Sibiu, Mioveni, U Cluj, 2-1 (!) cu Astra şi, joi, 0-1 la Tg. Mureş.
Problema nu este valabilă doar în campionat. Nici în Cupă situaţia nu a fost prea diferită. Deoarece, după un aşteptat 4-0 cu Sănătatea Cluj, din liga a 3-a, a urmat un 0-2 cu divizionara secundă Poli Timişoara, rezultat echivalent cu eliminarea.
Aceeaşi deficienţă s-a produs în Europa League. După 2-0 şi 1-1 cu ŢSKA Sofia în faza preliminară, Steaua a terminat faza grupelor cu golaveraj negativ, 9-11, în 6 partide. S-a calificat totuşi în ”16”-imi, cînd a arătat din nou unde suferă cel mai tare: dublu 0-1 cu Twente Enschede.