FOTBAL  »  Superliga  »  GIGI BECALI CONDAMNAT!

Ar exista viaţă pentru Steaua şi fără Becali? Ce ar însemna condamnarea lui pentru clubul din Ghencea

Gigi Becali (54 de ani) are o avere de 300 de milioane de euro, conform revistei Capital
Gigi Becali (54 de ani) are o avere de 300 de milioane de euro, conform revistei Capital

Articol de - Publicat marti, 12 februarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 12 februarie 2013 01:32

Gigi a salvat cu ani în urmă clubul din punct de vedere financiar, pompînd din 2003 peste 30 de milioane de euro, însă şi-a recuperat deja o treime din sumă, iar în ultimii doi ani clubul a raportat cîştig în bilanţul contabil.

Condamnarea lui Gigi Becali, chiar şi cu suspendare, deschide şi o discuţie în plan exclusiv sportiv. Dacă patronul Stelei chiar îşi duce planul la capăt, acela de a se stabili în altă ţară, se naşte o întrebare: ce se va întîmpla cu echipa de fotbal?

Becali a fost extrem de clar atunci cînd a comentat această posibilitate şi înainte de a afla verdictul. "Şi dacă mă bagă la puşcărie, la Steaua nu renunţ. Şi dacă ar fi să plec şi să stau la Polul Nord, într-un gheţar, stau acolo şi conduc clubul şi mă uit la echipa mea", a spus Becali la GSP TV. Acelaşi lucru l-a repetat şi ieri, adăugînd însă că "familia mea e singura care îmi poate alina durerea pe care o am. La Steaua însă nu mă gîndesc să renunţ".

Totuşi, din momentul verdictului de ieri, multă lume, inclusiv suporteri ai Stelei, s-au întrebat ce s-ar alege de echipă în cazul în care Gigi Becali n-ar mai fi patronul echipei?

Pentru a răspunde la această întrebare trebuie radiografiat ce s-a întîmplat cu Steaua înainte, dar şi în timpul conducerii lui Becali. Sînt cinci paşi extrem de importanţi:

1. Gigi Becali a preluat clubul în 2003, după ce timp de 3 ani susţinuse financiar echipa, cu aproape 8-10 milioane de dolari, în cel mai delicat moment prin care a trecut Steaua după Revoluţie.

2. Din momentul în care a preluat clubul, Becali a pompat bani mulţi, în perioada 2005-2010, investind peste 20 de milioane de euro! Nu numai că Steaua a avut linişte financiară, însă a beneficiat de bugete impresionante pentru Liga 1.

3. Din momentul în care în România s-a declanşat criza financiară, Becali a tăiat din cheltuielile clubului, care şi-a redus bugetul cu 50 la sută.

4. Clubul a început să se autofinanţeze în ultimii doi ani, iar Gigi Becali n-a mai fost nevoit să pompeze bani din propriul buzunar.

5. Mai mult, echipa a început să producă bani şi, beneficiind de încasări mari de pe urma participărilor în Europa League, clubul a raportat profit în precedenţii doi ani, iar Becali a scos din club nu mai puţin de 10 milioane de euro!

CONCLUZIA: Gigi Becali a salvat clubul prin infuzia de capital, iar Steaua e acum stabilă din punct de vedere financiar. Echipa se poate autofinanţa, fără a avea nevoie de susţinerea financiară a unui patron, din diverse surse: drepturile TV din Liga 1, bani din bilete, din cupele europene.

Cînd a fost arestat s-a gîndit să renunţe la Steaua
Singurul moment despre care Gigi Becali a spus că s-a aflat în situaţia de a renunţa la club a avut loc cînd a fost arestat preventiv chiar în "Dosarul sechestrării de persoane". "Cînd eram acolo, în puşcărie, dădusem ordin să vînd tot, inclusiv Steaua. Nu mă mai interesa nimic, mă simţeam umilit".

Buget de 6 ori mai mare

Capitolul la care Steaua a avut de cîştigat cu Becali patron a fost cel financiar. La finalul anilor '90, dar şi în perioada 2000-2002, bugetul clubului n-a depăşit 2,5-3 milioane de euro. Cu Gigi patron, au fost sezoane, în special 2007-2008 şi 2008-2009, în care bugetul a ajuns chiar şi la 20 de milioane de euro.

558523-steaua-buget.jpg

"Orice aş spune se interpretează. E posibil însă ca unii să-şi dorească să pună mâna pe Steaua şi de aici toată povestea asta cu Gigi. Steaua e un nume important şi e tentantă pentru foarte mulţi. Mai multe nu zic, înţelegeţi voi ce-am vrut să spun !" (Jean Păduneanu, preşedinte Gloria Bistriţa)

"Va fi greu ca Becali să rămînă patronul Stelei, eu cred că va vinde echipa. Oricum, aceasta îşi procură finanţele singură" (Gabi Balint, fost internaţional român)

"Îmi pare rău că am intrat în politică, trebuia să rămîn să mă ocup doar de fotbal" (Gigi Becali)

"Să renunţ la Steaua? Această posibilitate nu există. Nu mă gîndesc sub nici o formă să renunţ la Steaua" (Gigi Becali)

"Ridic mîinile şi mă declar învins. Într-un singur loc n-au reuşit să mă învingă, la fotbal. Acolo, voi continua să investesc, să fiu cel mai bun, măcar acolo să am şi eu satisfacţii" (Gigi Becali)

11 milioane de euro mai are de recuperat Gigi Becali de la Steaua, conform actelor contabile ale clubului

GLUMA ZILEI DE IERI PE GSP.RO
"Dacă Gigi Becali se va stabili în Dubai, dar nu va renunţa la Steaua, atunci va intra şi gruparea din Ghencea în rîndul echipelor susţinute de oameni din Orient, precum Manchester City şi PSG"

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (44)
waingro
waingro  •  12 Februarie 2013, 18:58

Prostia din pacate e fara limite in tara VISELOR; Steaua daca avea parte de un manageriat adevarat era departe rau, nu doar crestea campionatul Romaniei dar facea foarte multi bani, avea un Stadion care sa o defineasca in tot spiritul ei, centre de juniori, cu siguranta avea o medie de suporteri de minim 20 mii la meci, Becali s a folosti de Steaua si a facut bani multi cu Steaua, sa ii plangi de mila unui ipocrit e trist rau, fiecare meritam si platim dupa faptele noastre, cata lume nu si a vandut terenul sub "amabila" oferta a rachetilor trimis de aparatorul "nostru", eu sper din inima sa il inchida atat pe el cat si restu care au furat Statul, poate chiar o sa se schim

idol
idol  •  12 Februarie 2013, 15:47

sumele de transferuri au fost umflate artificial pentru unii dintre jucatori, doar ca becali sa poata spune ca el a investit. altfel nu se explica faptul ca s-au cumparat jucatori de 1 mil. sau chiar mai mult iar can a fost vorba sa se aduca fotbalisti care i-ar fi adus chiar si titlul (vezi Wesley), tranzactiile s-au impotmolit la cateva zeci de mii de euro. becali e produsul societatii romanesti si reprezinta imaginea majoritatii ei.

adrimic
adrimic  •  12 Februarie 2013, 13:25

intrebarea corecta este, ar mai exista gsp.ro daca ciobanul nu era? cu siguranta voi gesepisti o sa ii duceti dorul, pentru ca va pasa de sport... poate prea mult

Vezi toate comentariile (44)
Comentează