Articol de Dan Udrea - Publicat sambata, 04 iunie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 03 iunie 2011 22:12
Pe National Arena se poate vedea un meci exact ca pe cele mai de lux stadioane ale lumii, iar încasările ar putea fi duble, însă n-ar mai exista nici istoria şi nici ambianţa deosebite de pe "Steaua".
Gazeta Sporturilor a anunţat ieri, în premieră, că Steaua a demarat oficial formalităţile pentru a nu-şi mai disputa meciurile de pe teren propriu pe stadionul din Ghencea, ci pe National Arena. Pînă în momentul în care Primăria Capitalei le va oferi un răspuns clar şefilor din Ghencea, în privinţa modului administrativ, dar mai ales financiar, în care se va putea face contractul dintre Steaua şi National Arena, GSP oferă o analiză completă în privinţa avantajelor, dar şi a dezavantajelor pe care le-ar avea roş-albaştrii.
Ce ar cîştiga Steaua dacă ar juca pe Naţional Arena
1. Condiţii de lux
Ar evolua pe un stadion de top, ce va oferi spectatorilor un cadru perfect pentru a veni, a intra, a viziona meciul şi a părăsi arena în condiţii civilizate. Nu există termen de comparaţie între National Arena şi Ghencea din punctul de vedere al confortului spectatorului. Doar două exemple: Pe "Steaua" toaletele pentru public "oferă" un miros insuportabil, mai ales vara, iar din cauza faptului că sînt puţine guri de acces, intrarea se face extrem de anevoios.
2. Încasări mai mari
Steaua e un club care dacă are performanţe şi ajunge să joace meciuri importante în Europa, poate să aducă foarte mulţi spectatori la stadion. Ghencea s-a dovedit de fiecare dată în ultimii ani neîncăpătoare, mai ales atunci cînd Real Madrid, Lyon, Galatasaray, Villarreal, Dinamo Kiev au venit la Bucureşti. Dacă "militarii"ar evolua cu tribune pline pe National Arena, şi-ar dubla încasările faţă de un "Ghencea" la fel de plin.
3,5 milioane de euro a încasat Steaua din bilete pentru partidele din grupele Ligii Campionilor în sezonul 2006-2007, sumă care s-ar putea dubla dacă se va ajunge din nou în Ligă şi se va juca pe National Arena
3. Gazon impecabil
Chiar dacă terenul din Ghencea a fost refăcut complet în urmă cu 5 ani, el a avut de suferit în ultima vreme şi de multe ori jucătorii şi antrenorii s-au plîns de calitatea acestuia. Nu va fi cazul pe National Arena, unde va exista o suprafaţă de joc comparabilă cu ce au cluburile din Premier League, campionat despre care se spune că se joacă pe cele mai bune terenuri din lume.
Ce ar pierde Steaua dacă ar părăsi Ghencea
1. Istoria
Din 1974, Steaua a jucat aproape neîntrerupt pe Ghencea, de unde a plecat numai atunci cînd a avut terenul suspendat sau cînd a efectuat lucrări de modernizare. În cei 37 de ani, s-au obţinut în Ghencea cele mai mari succese din istoria clubului şi s-au bifat 33 dintre cele 51 de trofee din palmares, motiv pentru care steliştii şi-au intitulat stadionul "Templul fotbalului românesc".
"Ghencea este casa Stelei şi nu ar trebui sub nici o formă să ia în calcul să joace în altă parte"
Anghel Iordănescu
2. Atmosfera
Toţi fotbaliştii exponenţiali ai Stelei au susţinut că atunci cînd Ghencea e plină, atmosfera e senzaţională. Rădoi a fost autorul unei declaraţii care explică poate cel mai bine cît de mult ajută ambianţa de pe Ghencea o echipă precum Steaua. După returul cu Galatasaray, Mirel a spus: "Ce am văzut în această seară pe Ghencea e absolut incredibil! În tur, la Istanbul, a fost cim-bombonele faţă de adevăratul cim-bom-bom-ul adevărat de pe Ghencea". Mai mult, pe "Steaua", chiar şi atunci cînd sînt "doar" 15.000 de spectatori, de exemplu, atmosfera e fierbinte, în timp ce pe National Arena, 15.000 de fani ar însemna puţin mai mult decît un sfert din capacitate.
3. Cartier de stelişti
Cum în ultimii 37 de ani, Steaua a evoluat în cartierul Ghencea, acesta, dar şi în cele aflate în vecinătatea lui, Drumul Taberei, Militari, Rahova, sînt acum în majoritate locuite de suporteri ai roş-albaştrilor. Nu numai că National Arena, aflat în zona Diham, la intersecţia cartierelor Pantelimon şi Titan, se află într-o zonă cunoscută ca fiind plină de dinamovişti, dar cei din apropierea stadionului Steaua ar avea de străbătut mai bine de jumătate de Bucureşti pentru a vedea jocurile favoriţilor.
13 kilometri e distanţa dintre cartierul Ghencea, cunoscut a fi unul de stelişti, şi zona Diham, unde majoritatea sînt dinamovişti şi unde e amplasat stadionul National Arena