Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 15 mai 2012 00:00 / Actualizat marti, 15 mai 2012 11:56
Subiectul trist al dispariţiei Universităţii Craiova din fotbalul românesc a fost, este şi va fi analizat pe toate părţile, în discuţii aprinse. Chiar dacă s-a luat atitudine, mai mult sau mai puţin eficient, soarta acestui mare club al României este pecetluită în birouri şi nu se ştie cînd fanii din Bănie vor mai putea vedea pe viu, la ei acasă, o altă echipă, poate cu acelaşi nume, înfruntînd alţi granzi ai Ligii 1 ori grupări redutabile din fotbalul european.
Chiar dacă unii o vor dispărută, din varii motive, nu trebuie uitată contribuţia Ştiinţei la fotbalul intern şi momentele frumoase din istoria grupării, una cu suporteri vii şi pătimaşi.
Vă oferim o scurtă retrospectivă pentru că istoria nu poate fi ştearsă şi vă invităm să ne împărtăşiţi propriile poveşti trăite la stadionul "Ion Oblemenco", ori în vreo deplasare cu echipa, ori privind meciuri din trecutul glorios sau de dată mai recentă, chiar dacă nu la fel de triumfător.
Cine este U Craiova- Club fondat în 1948, care a cîştigat de 4 ori titlul de campioană a României şi de alte 5 ori a încheiat pe locul secund. Totodată, are 6 Cupe ale României şi alte 5 finale disputate. Are două promăvări în Divizia A.
- Pagina de wikipedia indică pe lîngă porecla de "studenţii" şi pe cea de "Campioană a unei mari iubiri", ultima atribuită în anii "80, întrucît U Craiova incorpora simpatiile a foarte mulţi suporteri care ţineau şi cu alte grupări din România, însă erau seduşi de prestaţia echipei, dar şi de starea de spirit din jurul clubului.
- Craiova Maxima. În ediţia 1982/1983, echipa a atins cea mare performanţă din istoria clubului, fiind prima formaţie din România ce atingea o fază superioară într-o competiţie europeană. Anul următor, Dinamo ajungea în semifinalele CCE, iar Steaua cucerea CCE în 1986, Craiova a fost o deschizătoare de drumuri în cea mai glorioasă epocă, la nivel continental, a formaţiilor noastre. Ştiinţa lui Constantin Oţet şi Nicolae Ivan a eliminat, pe rînd, pe Fiorentina, pe Shamrock Rovers, pe Bordeaux şi pe Kaiserslautern, fiind învinsă de către Benfica în drumul spre finala competiţiei.
- De toscani, oltenii au trecut cu 3-1 şi 0-1, la Craiova înscriind Ungureanu, Cîrţu şi Balaci. La vice campioana de atunci a Italiei evoluau, printre alţii, Antognoni, Passarella, Massaro şi Daniel Bertoni.
- De Shamrock s-a trecut la pas, 3-0 şi 2-0, cu golurile lui Irimescu şi Balaci, în tur, ale lui Campbell, autogol, şi dubla lui Cîrţu, în retur. A venit rîndul francezilor, eliminaţi după un 2-0 fantastic pe "Centralul" din Bănie, după 0-1 în Hexagon. Ţicleanu şi Geolgău, în prelunguri, au semnat o victorie extraordinară. Iar în echipa lui Aime Jacquet evoluau Tresor, Tigana, Giresse şi Lacombe, Bordeaux fiind o forţă nu doar în Franţa, ci şi în Europa.
- În "sferturi", a fost luptă ca la Rovine cu Kaiserslautern. Nemţii au învins în tur cu 3-2. Au condus chiar cu 3-0 în minutul 51, însă reuşitele lui Geolgău şi Zoli Crişan au permis un retur mai acceptabil. La Kaiserslautern jucau Brehme, Briegel, Allofs, oameni care s-au luptat sau au cîştigat finale de European şi de Mondial. Negrilă, în minutul 82, a adus punctul care a consfinţit calificarea, în premieră, în semifinalele Cupei UEFA. O victorie memorabilă în faţa a 50.000 de oameni.
- Visul frumos a fost curmat de către Benfica, acum 29 de ani, pe 20 aprilie. O superputere la acea oră în Europa, de două ori cîştigătoare a Cupei Campionilor Europeni, actuala Champions League, şi de trei ori finalistă a acestei competiţii. A fost 0-0 pe Estadio da Luz, iar la Craiova oltenii avură 1-0, după golul lui Balaci (minutul 16). Zoran Filipovici a înscris în minutul 53 şi-a frînt speranţele "juveţilor". Benfica lui Sven Goran Eriksson avea să piardă apoi competiţia, în finala cu Anderlecht, însă lusitanii îi aveau în lot pe Stromberg, Nene, Filipovici, Magalhaes.
- Craiova Maxima: Lung, Geolgău, Negrilă, Tilihoi, Ştefănescu, Ungureanu, Ţicleanu, Donose, Balaci, Irimescu, Crişan, Cămătaru, Beldeanu, Cîrţu.
- Ştiinţa a cîştigat şi după 1990 trofee interne, a avut prestaţii lăudabile în diverse derby-uri interne, a influenţat soarta unor campionate, precum în 1998 şi 2002.