Articol de Răzvan Luțac - Publicat luni, 30 ianuarie 2023 15:45 / Actualizat luni, 30 ianuarie 2023 15:54
Gabriel Țuțu, directorul general al companiei de stat ROMARM, a fost reținut alături de Victor Pițurcă în în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MApN.
„Un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației. Nivelul ridicat de integritate și sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziția de manager”.
Așa începe descrierea lui Gabriel Țuțu de pe site-ul ROMARM. E directorul celui mai important producător şi exportator de produse militare din România, sub tutela Ministerului Economiei.
Ce îl recomandă pe Țuțu, conform descrierii de pe site?
„10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială, timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații. Abilități excelente de management și leadership, cu o experiență dovedită în securitatea și gestionarea riscurilor în medii dificile și cu risc ridicat”, mai scrie pe site.
Într-adevăr, conform CV-ului postat pe site, Țuțu a lucrat la SRI între aprilie 2003 și august 2011. A fost chiar șef de departament la Serviciul Român de Informații. El are licență în drept la Universitatea Danubius din Galați și apoi a făcut master la deja celebra Academie Națională de Informații.
După SRI, a înșirat funcții publice: a fost director la Ministerul Comunicațiilor (2010-2012), prinzând doi miniștri, Gabriel Sandu și Valerian Vreme, a fost consilier la Loteria Română și adjunct la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
194.448 de leia declarat în 2022 Gabriel Țuțu din salariul Romarm, adică aproximativ 40.000 euro pe an
ROMARM și măștile, o controversă de acum doi ani
În octombrie 2020, Libertatea a scris că ROMARM a produs 3,7 milioane de măști și a vândut doar 60.000 dintre ele. Utilajul adus pentru fabricarea măștilor a costat 1.000.000 euro. Gabriel Țuțu spunea că restul sunt pe stoc.
„Investiția strategică la fabrica Romarm din Dâmbovița pentru producția de măști s-ar fi transformat astfel într-o minciună guvernamentală”, scria și RISE Project în decembrie 2020, citând surse din interior.
Gabriel Țuțu, reținut alături de Pițurcă senior
Alături de Gabriel Țuțu a fost reținut și fostul selecționer Victor Pițurcă, 66 ani.
Firma implicată în dosar, care a livrat măștile, este a fiului antrenorului, Alexandru Pițurcă, iar fostul selecționer și-ar fi folosit influența pentru atribuirea contractului, au menționat sursele ziarului.
Pe 17 februarie 2022, Libertatea a publicat o investigație despre „pasa” de 11 milioane de lei pe care fiul lui Victor Pițurcă a primit-o din bugetul MApN, printr-o firmă care a livrat măşti neconforme pentru medicii din spitalele militare COVID.
Datele despre cum s-a infiltrat PAV Green Energy, firma lui Pițurcă jr, într-o afacere cu măști au devenit publice, în motivarea unei sentințe civile a Tribunalului Bucureşti.
Citește și alte știri de actualitate:
UPDATE Victor Pițurcă, reținut de DNA! Se va cere arestarea preventivă a fostului selecționer