FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

Exclusiv „Îmi aduc aminte ce tâmpenii făceam în perioada Steaua” » Cosmin Matei se destăinuie: „Eram cu cazinourile, cu poker-ul. Nu clubul m-a stricat, eu m-am stricat”

Articol de - Publicat joi, 19 ianuarie 2023 13:07 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2023 17:20

Cosmin Matei (31 de ani), mijlocaşul lui Sepsi Sf. Gheorghe, a rememorat diverse momente care l-au definit ca om și fotbalist, asumându-și ceea ce a făcut rău și explicând cum a ajuns mai bun.

Cosmin Matei, 31 de ani, compune puzzle-ul vieții și al carierei, relatând cititorilor Gazetei diverse episoade ce i-au marcat existența și din care a învățat și s-a educat, ajungând astăzi să-și mai dea un restart, la Sepsi, la câteva luni după un mare eșec, retrogradarea lui Dinamo. 

Playmaker-ul trupei lui Bergodi a povestit că a realizat unde a greșit, a explicat ceea ce a schimbat la el cu trecerea anilor. De la tânărul capricios la bărbatul asumat de azi. Redescoperiți-l!

Povești senzaționale cu Luțu, la GSP Live: „A intrat în giratoriu și nu știa ce să mai facă! A lovit mașina până l-au pus să o repare singur” + „Îl punea pe «Cacao» în locul lui în pat și se întorcea la 6 dimineața”
GSP LIVE
Povești senzaționale cu Luțu, la GSP Live: „A intrat în giratoriu și nu știa ce să mai facă! A lovit mașina până l-au pus să o repare singur” + „Îl punea pe «Cacao» în locul lui în pat și se întorcea la 6 dimineața”

Cosmin Matei, despre Sepsi: „Viața e ca-n provincie”

Matei este unul dintre atuurile ardelenilor pentru a ajunge în play-off și a încerca să repete isprăvile din sezonul precedent, când Sepsi a cucerit Cupa și Supercupa României. 

„Am găsit un grup bun, omogen, care m-a primit foarte bine. Condițiile sunt de top, sunt fericit că m-am adaptat relativ repede. Viața e ca-n provincie. Locuiesc la Brașov, lângă Sfântu Gheorghe, precum majoritatea colegilor. Viața e mai liniștită. Programul e mai simplu, nu e la fel de complicat ca la București. Sunt mult mai preocupat de fotbal. Mie îmi place mult mai mult Brașovul decât Constanța. Un oraș mai curat, mai prietenos”, a povestit fotbalistul. 

6 goluriși 3 assist-uri a adunat Matei la Sepsi, în 25 de meciuri

De ce a ales Sepsi, deși mai avea și alte oferte din SuperLiga? „Mi-a plăcut mult stadionul încă de când am jucat cu Dinamo la Sfântu Gheorghe. Cei de la Sepsi și-au arătat interesul cel mai mult. A fost un pansament perfect. Aveam nevoie. M-am schimbat mult în bine în ultima jumătate de an. Cred că și eu le-am răsplătit încrederea avută în mine”.

Farul e una dintre favoritele la titlu. Au mai puțină presiune, au liniște, au un grup bun, iar cu Alibec și cu Louis Munteanu în formă bună e favorită. Fără ei, e destul de greu, CFR e o nucă tare. 

- Cosmin Matei

#STRĂINĂTATE: Cosmin Matei: „Turcia a fost o greșeală”

Atromitos l-a cumpărat de la Dinamo în ianuarie 2016 pentru 100.000 de euro, apoi l-a cedat la Genclerbirligi, turcii împrumutându-l în Croația, la NK Istra. 

Turcia, unde am stat mai mult, a fost o greșeală. Am stat destul de mult, datorită salariului, și nu a fost o alegere bună. Așa am gândit eu atunci, dar acum, dând timpul înapoi, cred că aș fi putut ajunge mai devreme la forma de acum. Așa a fost situația. Cu două luni mai devreme se născuse băiețelul meu. Nu prea am fost în contact cu soția, cu cel mic, erau în țară”, a rememorat Cosmin Matei. 

9 echipea adunat fotbalistul în carieră: Farul, Steaua, Astra, Dinamo, Atromitos Atena, Genclerbirligi, NK Istra, Viitorul și Sepsi

#HAGI: Cosmin Matei: „Zilnic îți aduce aminte că trebuie să te îmbunătățești”

În vara 2019, s-a despărțit de turci și a semnat cu formația lui Hagi, Viitorul se numea atunci. A adunat doi ani, 58 de meciuri, 5 goluri și 7 assist-uri. 

„Sincer, cam atunci am realizat cât de departe eram ca mentalitate de ceea ce trebuia să fiu. Nu e ca și cum îți spune o dată, dacă bagi la cap, bine. Dacă nu, nu. Zilnic îți aduce aminte, trebuie să te îmbunătățești, să progresezi, e o chestie mișto pentru cei tineri. Practic, am reînceput fotbalul cu dânsul. Am luat-o de la zero. Domnul Hagi are această calitate de lider. Ca antrenor, nu că a fost legendă ca fotbalist. Când îl vezi cu ce pasiune și devotament muncește zi de zi, nu ai cum să nu progresezi!”, s-a aprins Matei în toiul discuției.

Așa erau vremurile când am crescut eu, acum 10-15 ani. Cine era mai bun la vârsta lui era mai capricios. Le-aș transmite tinerilor din prezent ceea ce le ziceam celor de la Academia lui Hagi, stăteam toată ziua cu gura pe ei, la abdomene, la flotări. Doi pe care-i „bombardam” erau Pitu și Grameni, se vede. Și de Louis Munteanu am avut grijă, îl simpatizam. 

- Cosmin Matei, mijlocaşul lui Sepsi

#STEAUA: Cosmin Matei: „Nu clubul m-a stricat, eu m-am stricat”

Între 2010 și 2011 a fost la Steaua, a adunat numai 9 prezențe la prima echipă. A fost trimis și la a doua. Un tânăr de nici 20 de ani atunci, Cosmin a intrat și în colimatorul lui Gigi Becali, care plătise Farului 100.000 de euro ca să-l transfere. 

Îmi aduc aminte ce tâmpenii făceam. Eram foarte capricios, nu ascultam de nimeni și nimic. Nu putea să mă schimbe nimeni și nimic. Așa am crescut! Dacă am stat mult timp singur, până m-am adaptat spre civilizație a durat ceva timp. Clubul nu m-a stricat, ci eu m-am stricat. Eram cu cazinourile, cu poker-ul, cu tâmpenii. Eram și talentat, dar nu-mi foloseam talentul. 

Vicii, acum? Nimic! De când am copiii... Chiar mă gândeam în perioada aceea cum să scap de vicii. Și uite că am scăpat. Fetița are 6 ani, neîmpliniți, și băiatul 4 ani. Da, am trăit nebuniile tinereții. Poate dacă creșteam într-un mediu cum este acum la Farul, mă educam fotbalistic și creșteam altfel”, s-a confesat mijlocașul.

Sorescu la FCSB? Alegere bună. Poate acoperi mai multe posturi. Nu are nevoie de mult timp să se adapteze. Îl văd impunându-se. E jucător de națională totuși, cum să cadă?! Cred că și galeria îl va primi bine. Poate e și el stelist la bază! 

- Cosmin Matei

#DIETĂ: Cosmin Matei, despre ce a eliminat din viața lui

Fostul mijlocaș al lui Dinamo a devenit un fanatic al pregătirii fizice: „Fac sală, prevenții, pentru tonusul muscular. Am mare atenție la alimentație. Am eliminat sucurile carbogazoase, am ajuns în partea aia, gluten free, sugar free

Asta de când am fost la Hagi, de la Cătălin Căbuz, care acum e la Chindia. El e și vegan, jumătate din lot am vrut să ne ținem după el. Am și citit, am eliminat chestii care nu-mi făceau bine. Psihic, mă simt excelent. Nu doar fizic”.

Familia, soția, copiii, m-a făcut să fiu mai echilibrat. Bine că am făcut prostii în jurul vârstei de 20 de ani, cam atunci. Acum sunt în formă fizică bună, am kilogramele pe care nu le aveam la 20 de ani, sunt fit! 

- Cosmin Matei

Cosmin Matei: „Obosiți, săream ca nebunii, pe bănci. Și fără spirit”

Cosmin Matei a retrăit detaliile ce-au influențat retrogradarea istorică a lui Dinamo, în primăvara 2022

- Cosmin, ai fost căpitanul lui Dinamo, ai jucat în două perioade acolo, cât de mult te-a afectat viața din Ștefan cel Mare în ultimul mandat?
- Foarte mult, am trecut prin multe stări. Erau trei țapi ispășitori, eu, Stelu și Gabi Torje. Și retrogradarea, și meciul de Cupă cu Sepsi, când m-au huiduit, m-au durut foarte tare...

- De ce te-ai mai întors la Dinamo, în septembrie 2021? 
- Am renunțat la multe, am făcute multe, nimeni nu înțelegea din jurul meu de ce. Dar, până să iau decizia să semnez cu Dinamo, aveam sentimentul acela de dor, de nostalgie, după Săftica, după vremurile trăite înainte cu Danciu-gol, cu Marius Niculae...

- Ai crezut într-o himeră, practic.
- Da, am regăsit doar Săftica. Am crezut că putem face o trupă bună, era și Sorescu. Însă prea multe scandaluri. Jucătorii erau foarte motivați cu Stoican la echipă, creaserăm o familie, omul ne-a unit, după ce a fost cu domnul Rednic, că ne dă afară. Flavius are această calitate, să te deblocheze.

148 de partidea bifat la Dinamo, 24 de goluri și 21 de assist-uri

Ce le-a zis Uhrin în vestiar jucătorilor lui Dinamo

- Ce n-a mers cu Dusan Uhrin până la urmă?
- Pfaaa. Noi voiam să fim lângă dânsul, dar a fost puțin... Nu vreau, nu știu ce să spun... Nu am pregătit ceva, dacă ne referim la baraj, că pentru ăla ne-am antrenat toată primăvară. Consider că s-a făcut o greșeală, echipa a ajuns obosită la primul meci, la Cluj, făceam antrenamente ca nebunii, câte două ore, pe bănci, săream ca nebunii. Și n-am avut spirit, cineva trebuia să-l dețină.

- Adică?
- A fost o discuție a dânsului la pauză, 20-30 de secunde, în rest, nu l-am auzit foarte mult. Eu, personal, am trăit ceea ce promova domnul Hagi la Constanța, a avea hățurile în mână. Iar la Dinamo am simțit că doar noi, jucătorii, am putea s-o scoatem la capăt. Am încercat. Dar trebuia și un om cu autoritate, un antrenor.

„Îmi aduc aminte ce tâmpenii făceam în perioada Steaua” » Cosmin Matei se destăinuie: „Eram cu cazinourile, cu poker-ul. Nu clubul m-a stricat, eu m-am stricat”
Cosmin Matei și cea mai urâtă amintire din anii petrecuți în Ștefan cel Mare, barajul pierdut cu U Cluj (1-1, 0-2). FOTO: Cristi Preda (GSP)

Cosmin Matei: „Am fost obligați să mergem la cina lui Badea”

- Ce-ai simțit când ai văzut că ai nimerit bara și la Cluj, și la București?
- Atunci am zis: „Asta e!”. Totul a mers contra noastră. În afara celor de la PCH, care au venit să ne încurajeze, în afară de prezența domnului Zăvăleanu, nu am simțit echipa susținută.

- A fost și acea cină oferită de Nicolae Badea, intens mediatizată, cu câteva zile înaintea primului duel cu U Cluj. A făcut rău? 
- Da. Intervenția domnului Badea, să dea o masă... Chestii d-alea vechi și neinspirate. Nu avea rost. Noi știam ce avem de făcut, cum știam și războaiele dintre X și Y. De ce ne-am dus? Am fost obligați de antrenori!

- Ce-ai simțit după fluierul final?
- O uriașă dezamăgire. Pe moment, nu judeci bine, nu realizezi gravitatea situației, în adrenalina meciului. Dar când am ajuns acasă și am deschis televizorul, am procesat ceea ce s-a întâmplat, mi-am dat seama cât de neagră e pata asta în istoria lui Dinamo și a jucătorilor.

- Vezi Dinamo revenind în Liga 1 după un doar singur sezon în „B”?
- Îmi doresc, dar fără stabilitate financiară...

- Mai ai bani de primit de acolo?
- Nu.

- Cu suporterii ai mai interacționat, te întâlnești cu ei pe stradă?
- Nu te mint, le arătam și colegilor. Am primit 700 de mesaje după acel meci. Multe erau pro, „nu suntem de acord, capul sus, știm că ai tras...". M-au mai înjurat dinamoviștii, dar nu galeria, PCH-ul. Păcat. M-a durut. Fiindcă știu că am pus sufletul, inima, am făcut orice pentru Dinamo.

- Și când te gândești că în 2014 tu și coechipierii ați dus Dinamo pe locul 4, când nu aveați bani nici să treceți strada!
- Foarte mare sărăcie a fost atunci. Acum am fost cu banii la zi, în 2014 erau întârzieri 3-4 luni.

- Te-au afectat acuzațiile că vindeți meciuri, că nu vă dați interesul?
- Nu, nu. Eu nu am ratat antrenamente la Dinamo, nu m-am accidentat, am dat tot. Eee, așa a fost mereu la Dinamo, toată lumea vorbește. Că nea Mircea a vorbit de ăla, că ăla nu știu ce, că ăla face. Înainte mă afecta, apoi am învățat că vor apărea articole rele despre Dinamo. Da, e o presiune artificială la Dinamo.

Naționala? Chiar nu m-am gândit. Îmi doresc să am evoluții bune, să mai plec o dată în străinătate, acesta este focusul meu. 

- Cosmin Matei, mijlocaşul lui Sepsi

2 selecțiiare Cosmin Matei la naționala de seniori, în 2014

Citește și:

Dezastru la o echipă de tradiție! Intervenția suporterilor a scurtcircuitat clubul, sponsorul a renunțat, iar președintele vrea să plece

Unde îl vede Nicolae Dică pe Sorescu la FCSB

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Superliga
Partenera titularului de la Rapid a plecat din România: „Alte 3 luni departe de tine. Nu sunt sigură dacă devine mai greu sau mai ușor”
Ungaria - România, meci amical înaintea Euro 2024 la handbal feminin » Partida nu e televizată
Handbal
Ungaria - România, meci amical înaintea Euro 2024 la handbal feminin » Partida nu e televizată
Fostul mare internațional și-a aflat pedeapsa, după ce i-a distrus garajul unui vecin cu o drujbă » Motivul din spatele gestului șocant
Campionate
Fostul mare internațional și-a aflat pedeapsa, după ce i-a distrus garajul unui vecin cu o drujbă » Motivul din spatele gestului șocant

Cosmin Olăroiu nu ne vrea în UE, Ion Țiriac nu ne vrea în NATO! Declarații controversate în studioul GSP: „Sunt stupefiat! Nu-mi trebuie bază militară! Știți ce ar merge, în schimb?”

Ce-a pățit soția fotbalistului când a ajuns în Botoșani? „S-a dus la mall în Iași, o sută de kilometri, și ne-a spus: «Mamă, ce oraș mare»!”


Comentarii (6)
doarinliga1
doarinliga1  •  20 Ianuarie 2023, 17:56
Postat de forumeer.47 pe 19 Ianuarie 2023, 17:57

lansat de FC ZCsb 2003*

matei nu a fost lansat de Steaua din liga 1 bai p00rstue.

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  19 Ianuarie 2023, 19:28

...ca fotbalist este ratat dar ca lingusitor e bun ...ce bun este hagi si ce prosti ceilalti antrenori ...

contrabas3
contrabas3  •  19 Ianuarie 2023, 18:11

Mi-a plăcut interviul. Succes în tot ce faci, Cosmin Matei!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează