FOTBAL  »  Superliga  »  EXCLUSIV ONLINE

Cum deteră oltenii prima oară ochii cu militarii

Eroii Craiovei care reuşeau promovarea pe prima scenă +3   FOTO
Eroii Craiovei care reuşeau promovarea pe prima scenă

Articol de - Publicat joi, 24 februarie 2011 00:00 / Actualizat joi, 24 februarie 2011 15:36

Istoria confruntărilor dintre Universitatea şi Steaua datează din 1964, cu Imi Ienei, "Crăcănel" Constantin sau Papuc printre jucători

Intră în încăpere. Dă "umăr în umăr" tocurile pantofilor ostăşeşti. Ia poziţia de drepţi. Nu respiră. E groasă, s-au adunat ca la Curtea Marţială. "Băi, neinstruitule, notează-ţi bine în memorie cum stă treaba! Tovii de sus sunt supăraţi. De vreo trei ani n-au văzut cum arată un trofeu de campionat, decît în Sportul. De ce dracu luaţi solda cu sporuri? Du-te la pifanii tăi, dă-le jăratec şi să rupă pe alergătură! Şi tu, şi ăla, Zavoda ăla, aţi fugărit băşica de piele destulă vreme, aveţi experienţă. Hai, la iarbă! A, aşa, ca un îndemn: dacă nu merge treaba, campania agricolă va papă! Pe toţi, pe toţi, bă neinstruiţilor!"

E vara lui 1964. Colonelul Ilie Savu e "uns" antrenor la Steaua. De fapt, el e mantaua de vreme urîtă. Cînd echipa nu joacă, hop!, "apare" antrenorul ideal.

Trupa de aur - construită tot de el - cu "Ţopică" Voinescu, cu "Piţi" Apolzan, cu "Totoşu" Onisie, cu Bone, cu fraţii Zavoda, nu mai e. Trebuie construit ceva nou...

"Ooooaaaa, Ştiinţa e în A!"

Stadionul geme, n-ai loc să arunci un ac! Ştiinţa e cu un pas în Divizia A. De fapt, mai e un hop. Şanse au şi Metalul Tîrgovişte şi Poiana Cîmpina. Ultima etapă. Pe "Tineretului" vin băieţii de lîngă Turnul Chindiei, Poiana merge la Paşcani. Atmosferă infernală, deşi a plouat torenţial pînă cu cîteva clipe înaintea jocului. 3-0 pentru olteni, CFR-ul trece de Cîmpina cu 2-0 şi Ştiinţa, la 16 ani de la fondare, e în A!!  Vasilescu, cu Deliu, cu Gîngă, cu antrenorul  Oţeleanu, cu juniorul Lovin, sunt purtaţi pe braţe. 14.06.1964.

Se trage la sorţi şi...primul meci din noul sezon e... Ştiinţa - Steaua.

Opt ore cu trenul!

"Am plecat cu trenul, s-a defectat nu ştiu ce şi am făcut vreo opt ore pînă la Craiova", îşi amintea "Profesorul" Constantin. "Nea Ilie a zis să ne bage în atmosferă şi ne-am pregătit tot cu o Ştiinţa, dar Bucureşti". Militarii cîştigă cu 3-1.

Craiova e în fierbere, aşteaptă debutul în Divizia A. 8-0 cu Industria, la ultimul antrenament, şi...toată lumea pe "Tineretului".

30 august 1964.

Ştiinţa: Vasilescu (46 Papuc) - Geleriu, Lungan, Marinică Marcel, Deliu - Tetea, Stănescu - Gîngă, Sfîrlogea, Eftimie, Plugaru (35 Lovin). Antrenori: Nicolae Oţeleanu şi Aurel Preda

Steaua: Suciu (68 Gornea) - Georgescu, D. Nicolae, Petescu, Cojocaru - Ienei, Koszka - Sorin Avram, Constantin, Voinea, Creiniceanu. Antrenori: Ilie Savu şi Feri Zavoda

Au marcat: Creiniceanu (2), Constantin (45), S. Avram (51 şi 79)

Arbitru: Gavrilă Pop (Braşov)

Aşa arată "caseta" primul meci Craiova - Steaua. Partida e cam fără istoric. Ştiinţa e "moale", n-are experienţă. De cealaltă parte, "Crăcănel" Constantin coordonează excelent, Avram şi Creiniceanu prind o zi bună. Oltenii ripostează prin Eftimie, presează puţin pe finalul primei reprize, au cîteva cornere consecutive, rămase însă fără rezultat.

Primul sezon cu note!

Luni, 15 martie 1965, adică a doua zi de la reluarea retrului, cotidianul "Sportul Popular” prezenta, sub semnătura reputatului Radu Urziceanu, cronica jocului Steaua – Ştiinţa Craiova, scor 2-0. Atunci, pentru prima dată apăreau...notele în urma prestaţiei fiecarui jucător. În opinia lui Urziceanu, Dumbravă şi Constantin fuseseră cei mai slabi de la învingâtori, în timp ce Florin Voinea, autorul celor două goluri, era foarte aproape de perfecţiune. De la oaspeţi, Plugaru reuşea o partidă bună.

"Un surîs în plină vară"...la retrogradare

Craiova a terminat întîiul său sezon în prima ligă tremurînd serios. Derbyul pentru evitarea retrogradării (cu arbitru bulgar la centru, Dimităr Rumianţev!!!) s-a dat chiar în ultima etapă, pe 27 iunie 1965, contra Progresului condus de marele Titus Ozon, cu Viorel Mateianu pe teren. Oltenii s-au impus cu 2-0 şi au terminat pe 11.

Ca o curiozitate, exact în acele zile în care Ştiinţa stătea cu sabia deasupra capului, pe "Tineretului" regizorul Geo Saizescu turna..."Un surîs în plină vară!", comedia cu Florina Luican şi Sebastian Papaiani.

15.000 de spectatori au venit la fiecare meci al Ştiinţei în primul an de...Serie A. Atunci s-a decis construirea "Centralului".

60.000 de oameni au asistat la partida retur

Citește și:

Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Superliga
Începe războiul între FCSB și CSA! UEFA a actualizat lista: cine spune că este Steaua București
Ziua și plecarea la Rapid! A fost dat afară de la echipă: „Contractul a fost încheiat”
Superliga
Ziua și plecarea la Rapid! A fost dat afară de la echipă: „Contractul a fost încheiat”
Mutare de ultimă oră! Florentino Perez a anunțat cine semnează cu Real Madrid, imediat după finala Champions League
Liga Campionilor
Mutare de ultimă oră! Florentino Perez a anunțat cine semnează cu Real Madrid, imediat după finala Champions League

Bișnițarii își fac de cap la finala de Liga Campionilor » Reporterii Gazetei au surprins în detaliu modul lor de a acționa: metoda ingenioasă găsită prin care poliția nu poate interveni

Cu câți bani s-au ales Bettyshor și Roxana Țuțu, femeile bătute cu bestialitate de „Perversul de pe Târgu Ocna” în ring


Comentarii (11)
mihai.guran
mihai.guran  •  25 Februarie 2011, 12:15

Papuc...cel mai pun portar al Craiovei din toate timpuriile. Nu se va mai naste unul ca el.

observator_ipohondru
observator_ipohondru  •  25 Februarie 2011, 06:34

In comentariul anterior in loc de Plugaru, extrema stanga de pe atunci a Craiovei, un baiat deosebit de talentat, apar stelute. Ce nu convine? Este Plugaru un cuvant interzis?

observator_ipohondru
observator_ipohondru  •  25 Februarie 2011, 06:30

Si de ce nu spui, nene Oprisene, ca Stiinta a luat un gol rapid dupa care i-a cam luat la dans pe militari. Era un copil, Plugaru, care i-a intors pe toate partile. Pana in minutul 35 cand Georgescu si Suciu au intrat criminal, l-au prins in 'foarfeca' si i-au rupt piciorul. N-a mai putut juca fotbal niciodata. Dupa aia, au mai intrat de 2-3 ori tare la Sfarlogea si s-u ferit toti ce careul Stelei Si mai cred ceva. Cred ca Marin Marcel n-a jucat acel meci, el a venit in aldoilea an la Craiova. Dar s-ar putea sa ma insel, aveam 10-11 ani pe atunci. Oricum, Gîngă, asta de care vorbesti matale, n-a existat vreodata la Craiova. Poate Ganga, mai sapa prin arhive.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează