FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

Devine Liga 1 COVID » Ce prevede noul protocol fixat de FRF

Cine nu se îmbolnăvește adună punctele în Liga 1, cine iese pozitiv pierde meciurile la „masa verde”.
Cine nu se îmbolnăvește adună punctele în Liga 1, cine iese pozitiv pierde meciurile la „masa verde”.

Articol de , , - Publicat joi, 20 august 2020 08:57 / Actualizat joi, 20 august 2020 10:17

Cine nu se îmbolnăvește adună punctele în Liga 1, cine iese pozitiv pierde meciurile la „masa verde”. Aceasta e concluzia după ce Federația a fixat niște reguli noi, iar protocolul medical nu a fost modificat.

Federația și Liga Profesionistă nu au forțat schimbarea protocolului medical. Testele vor fi efectuate și în sezonul următor la 14 zile, o procedură care a condus la apariția unor focare de coronavirus la CFR și la Dinamo. Ce a modificat FRF: câteva reguli pentru departajare, reguli care ajută la stabilirea clasamentului fără să mai fie nevoie de invenții așa cum a fost "finala pentru titlu" Craiova-CFR. Pe care tot Federația a stabilit-o, într-un moment în care nu exista niciun regulament care să specifice vreo decizie.

Decide DSP

FRF a stabilit marți, într-un Comitet de Urgență, că echipele cu jucători bolnavi pierd meciurile cu 0-3. Au dreptul la o singură amânare a partidelor pe care nu le pot juca din cauza coronavirusului. Disputarea meciurilor nu depinde însă de FRF, nici de LPF, ci de Direcția de Sănătate Publică.

Instituția s-a comportat diferit de la un județ la altul și, în continuare, de ea depinde disputarea jocurilor din prima ligă, amânarea lor sau înfrângerea unor formații cu 0-3. S-a întâmplat ca DSP să trimită în izolare o echipă cu un singur îmbolnăvit, ca la Dinamo și ca la Botoșani, care ar fi condamnate să piardă cu 0-3 partidele programate în perioada în care s-ar afla în izolare.

Liga nu a reacționat

Liga Profesionistă de Fotbal nu a reacționat în niciun fel față de anunțul Federației. Nici oamenii care au reprezentat prima divizie în Comitetul Executiv nu au fost fermi. Burleanu a propus inițial ca o formație cu cazuri prea multe de COVID să piardă cu 0-3. "Nu prea e în regulă, avem nevoie de timp ca să ne sfătuim", au cerut Argăseală și Bălănescu, oamenii care reprezintă LPF în Comitet.

"E marți, vineri începe campionatul! Cam de cât timp ați mai avea nevoie?", i-a întrebat Burleanu. Argăseală și Bălănescu au obținut până la urmă dreptul ca o echipă bolnavă să-și amâne meciul, dar numai o dată, iar după terminarea unui ciclu competițional, sezon regulat, play-off, play-out, partidele nedisputate să fie pierdute cu 0-3 de clubul din cauza căruia nu s-au jucat. 

Rezultatele "artificiale" din meciuri nedisputate sezonul trecut

  • Astra - U Craiova 0-3 
  • FCSB - Astra 3-0 
  • Dinamo - Chindia 0-3 
  • Hermannstadt - Dinamo 3-0 
  • Chindia - Dinamo 3-0 
  • Dinamo - Hermannstadt 0-3 
  • Sepsi - Dinamo 3-0

28 de milioane de eurovalorează drepturile TV pentru un sezon din Liga 1, bani care depind de desfășurarea partidelor dintr-un sezon întreg

Cum a arătat clasamentul înghețat din stagiunea precedentă

Play-off

Devine Liga 1 COVID » Ce prevede noul protocol fixat de FRF

Play-out

Devine Liga 1 COVID » Ce prevede noul protocol fixat de FRF

Cum ar fi arătat clasamentul după noile reguli

Play-off

Devine Liga 1 COVID » Ce prevede noul protocol fixat de FRF

Play-out

Devine Liga 1 COVID » Ce prevede noul protocol fixat de FRF

Vor doar să economisească bani

Cluburile din prima ligă nu au insistat pentru modificarea protocolului medical, pe care ar trebui să-l aprobe Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului. Nici Federația nu e interesată să testeze fotbaliștii mai des. Motivul? Costurile cu mult mai mari. Un club consumă acum aproximativ 30.000 de euro de-a lungul unui sezon cu testele de coronavirus. Dacă echipele ar fi testate înaintea fiecărei etape, costurile ar fi duble! Și s-ar aplica în tot fotbalul profesionist, deci și în liga a doua, un eșalon în care cluburilor le-ar fi imposibil să facă față, să suporte cheltuielile uriașe. 

Suma totală pentru teste e de vreo douăzeci de milioane de euro. Nici dacă vindem sediul FRF, Buftea și Mogoșoaia tot nu ajungem la douăzeci de milioane de euro! Ne este imposibil să strângem banii
- Răzvan Burleanu, președintele FRF

Nu se poate juca fotbal cu teste făcute la 14 zile, ca în România! În Turcia ne testau înaintea fiecărui meci, în condițiile în care jucam la trei zile!
- Marius Șumudică, antrenor Gaziantep

La fel ca protocolul UEFA

Abia marți, în Comitetul Executiv, FRF a stabilit regulile care vor fi aplicate în sezonul viitor. Cele mai importante măsuri sunt:

  • o echipă trebuie să aibă disponibili cel puțin 13 jucători, obligatoriu un portar, pentru a putea disputa un meci; 
  • un club organizator trebuie să aibă avizul DSP de a disputa un meci, cel puțin cu 6 ore înainte de startul acestuia; 
  • o partidă care nu se poate juca la data stabilită poate fi reprogramată, dar nu mai devreme de 7 zile; 
  • o partidă poate fi reprogramată o singură dată; 
  • dacă la finalul unei faze a competiției (sezon regulat tur/retur, play-off, play-out) există meciuri nedisputate, echipele din cauza cărora nu s-au jucat vor pierde cu 0-3 la "masa verde"; 
  • meciurile din Cupa României și cele de baraj nu pot fi reprogramate și se vor omologa cu 3-0 la "masa verde"

Iorgulescu a lipsit

Liga Profesionistă de Fotbal nu a insistat să schimbe cumva deciziile pe care le-a adoptat Federația. Președintele LPF, Gino Iorgulescu, nici măcar nu a participat la ședința de marți a Comitetului Executiv. Argăseală și Bălănescu au acceptat decizii care vor conduce la multe rezultate decise la "masa verde", pentru că Direcția de Sănătate Publică nu se află în acord cu fotbalul. 

DSP a trimis în izolare loturi întregi când a fost îmbolnăvit un singur angajat, pe parcursul sezonului trecut. Dinamo, Astra, CFR au avut meciuri amânate din cauza îmbolnăvirii cu COVID și nu vor mai beneficia de o asemenea decizie. Cine va fi trecut de DSP în izolare va pierde meciurile. 

13 jucători depind de DSP

Federația este de acord ca o echipă cu un îmbolnăvit să poată juca. FRF a fixat doar două condiții: un club să beneficieze de 13 jucători, iar DSP să avizeze participarea la meci. A doua condiție pare imposibilă dat fiind comportamentul DSP din sezonul trecut, în care a blocat loturi întregi din cauza unui infectat sau din cauza a doi. 

FRF a stabilit regulile noi, LPF le-a acceptat, dar nici una dintre instituții nu a căutat o confirmare din partea Ministerului Sănătății și a Ministerului Tineretului și Sportului. Nimeni din fotbal nu a dorit schimbarea protocolului medical, întrucât modificarea ar conduce la costuri mai mari pentru prima ligă și la cheltuieli imposibile pentru liga a doua, unde documentul ar trebui să fie aplicat, de asemenea. 

VIDEO. Un nou sistem competițional pentru Liga 1 din 2020-2021

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1:

Echipele românești, interzise în Europa League cel puțin până în 2023

CFR Cluj, traseu mai ușor în preliminariile Ligii Campionilor » Cum profită campioana României de victoria lui Bayern cu Lyon

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Decizie definitivă pentru Elena Udrea! Curtea Supremă a dat verdictul în urma cererii de eliberare în dosarul „Gala Bute”
Special
Decizie definitivă pentru Elena Udrea! Curtea Supremă a dat verdictul în urma cererii de eliberare în dosarul „Gala Bute”
Un SINGUR transfer pentru Șumudică în mercato de iarnă! Rapid a făcut anunțul: „El și doar el!” » Toate detaliile afacerii
Superliga
Un SINGUR transfer pentru Șumudică în mercato de iarnă! Rapid a făcut anunțul: „El și doar el!” » Toate detaliile afacerii
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală: „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”
Box
„Fusesem spălată pe creier” » „Regina frumuseții” din box a luat o decizie radicală: „Acum pot să fac asta pentru prima dată în viața mea”

„E în primii 3 la fiecare antrenament, cum să nu-l țin?” » Mircea Lucescu, interviu de impact: „S-au mai supărat și nu mă interesează, am fost printre ultimii”

În ce an spune Mark Zuckerberg că vor dispărea telefoanele mobile și ce dispozitiv revoluționar le va lua locul


Comentarii (23)
cneius
cneius  •  20 August 2020, 16:07

Si nu exista institutie superioara DSP-urilor in tara asta ???? Care sa IMPUNA aceleasi reguli pentru toate judetele ????

cneius
cneius  •  20 August 2020, 16:03

Va fi si mai mare haos. Ametitul de burleanu, daca nu are bani FRF de ce a marit numarul de echipe ? DSP s-a comportat diferit de la un județ la altul, cum naiba ??? Acum sa vezi aranjamente pe la DSP !!!

110146613198286
Gabi Simon  •  20 August 2020, 14:21

Sa nu mai fie atitea meciuri aminate ca in sezonul recent incheiat cluburile trebuies sa ia masuri drastice de a tine loturile de jucatori in cantonament,asta e lucrul cel mai important de care trebuie sa tina seama

Vezi toate comentariile (23)
Comentează