Articol de Remus Răureanu - Publicat vineri, 03 februarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 02 februarie 2012 21:24
Dănciulescu şi Cătălin Munteanu sînt mai titraţi decît întreg lotul Stelei. Ilie Stan trebuie să recupereze opt puncte faţă de lider cu un lot neobişnuit să cîştige trofee.
Steaua are cel mai tînăr lot al ei din ultimii ani şi media de vîrstă cea mai scăzută dintre toate candidatele la titlu. Asta include şi o problemă cu care se confruntă Ilie Stan: tinereţea roş-albaştrilor e însoţită de lipsa lor de performanţe.
Staff-ul a remarcat asta încă din prima parte a sezonului. Mai ales reacţia pe care fotbaliştii o aveau după eşecuri le-a demonstrat şefilor că ei sînt mai obişnuiţi cu înfrîngerile decît cu victoriile: "Nu par foarte dezamăgiţi, ăsta e semn că provin de la formaţii unde eşecurile nu reprezentau probleme prea mari. Un campion, un jucător cu trofee în CV, arată preocupat după o înfrîngere sau după un egal pe propriul teren, se vede pe el că suferă". Steliştilor le lipsesc în continuare astfel de fotbalişti experimentaţi şi învingători. În tot lotul lor sînt doar patru inşi care ştiu cum e să fie campioni: Brandan, Rusescu, Bălan şi Iliev. Primii trei au cîştigat titlul în Liga 1 cu Unirea Urziceni, în vreme ce bulgarul a terminat de două ori pe primul loc în Bulgaria, cu ŢSKA Sofia.
Dintre primele cinci clasate, doar Steaua stă atît de prost. Toate celelalte patru concurente ale "militarilor" sînt mai obişnuite să învingă. Pe lîngă campioana Oţelul, care şi-a păstrat, în mare, lotul cu care a triumfat anul trecut, şi Dinamo, şi CFR Cluj, şi Rapid au fotbalişti mai titraţi decît sînt steliştii. Cea mai mare experienţă o au ardelenii. Oamenii lui Jorge Costa au împreună 13 titluri, aproape triplu faţă de roş-albaştri!
Cel mai experimentat stelist e o rezervă!
Lotul lipsit de performanţe al Stelei conţine un paradox: cel mai experimentat jucător, Andrei Prepeliţă, nu prinde echipa! Prepe are 241 de partide în Liga 1, cu mult peste colegii lui, dar n-are loc între primii 11 decît dacă lipseşte vreun mijlocaş central.
Au vîndut campionii
Steaua a ajuns în situaţia de a miza pe jucători tineri, bine cotaţi, dar fără CV-uri bogate, după ce a cedat mulţi fotbalişti importanţi. În ultimele 18 luni au lăsat tricoul roş-albastru opt oameni care cîştigaseră minimum cîte un titlu de campion: Galamaz, Nicoliţă, Dică, Apostol, Onofraş, Bilaşco, Marinescu şi Ricardo Gomes.
Cei mai tineri "granzi"
Echipa Media de vîrstă
Steaua: 24,8 ani
Dinamo: 25,9 ani
Oţelul: 26,8 ani
CFR: 27,4 ani
Rapid: 28,4 ani
Ce campioni au candidatele la titlu:
Steaua: Brandan, Tibi Bălan, Rusescu, Iliev (două titluri, ambele în Bulgaria, cu ŢSKA)
Dinamo: Dănciulescu (patru titluri, dintre care două cu Dinamo şi două cu Steaua), Cătălin Munteanu (3 titluri, unul cu Dinamo şi două cu Steaua), Moţi, Scarlatache, Pulhac (două titluri), M. Niculae (o dată campion în România şi o dată în Portugalia, cu Sporting), L. Ganea (un titlu)
CFR Cluj: G. Mureşan, Panin, Peralta, Cadu (cîte două titluri), Nuno Claro, Piccolo, De Zerbi, Maftei, E. Kone (cîte un titlu)
Rapid: Deac (două titluri), Pancu (unul cu Rapid, unul cu Beşiktaş), Burcă, Grigorie, N. Grigore, Alexa (cîte un titlu)
Oţelul a păstrat toţi jucătorii pe care i-a folosit în sezonul trecut, la finalul căruia a devenit campioană.
Cum arată clasamentul acum:
1. Dinamo 40p
2. CFR Cluj 39
3. Rapid 37
4. Steaua 32
5. Oţelul 31
238 de goluri au împreună Dănciulescu şi Cătălin Munteanu în Liga 1, cu cinci mai multe decît a strîns întreg lotul Stelei
5 ani şi jumătate au trecut de la ultimul titlu cîştigat de Steaua. Cu Olăroiu antrenor, roş-albaştrii au triumfat la finalul stagiunii 2005-2006. De atunci s-au mai ales doar cu o Cupă şi cu o Supercupă