Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 01 octombrie 2020 09:55 / Actualizat joi, 01 octombrie 2020 10:06
Cronos Med, unde cei 3 fotbaliști ai Astrei au apelat la perfuziile cu vitamine și au devenit suspecți că s-au dopat, susține că aceștia n-au informat personalul medical de vreo restricție existentă în regulamentul WADA, însă legea din România are prevederi clare pentru personalul medical
Gazeta Sporturilor a dezvăluit faptul că 3 jucători de la Astra, Fatai, Takayuki și Ioniță, au fost notificați de către Agenția Națională Anti-Doping, după ce aceștia au apelat la o terapie cu injecții făcute în venă, cu vitamine, substanțe permise, dar care ar fi fost realizate într-o cantitate mai mare decât cea admisă de regulamentul WADA, de 100 ml.
Cei 3 au apelat la această metodă la o clinică renumită din București, Cronos Med, care a avut o primă reacție la articolul care a apărut marți pe GSP.ro. Ulterior, a revenit și cu un comunicat oficial, în care și-a prezentat punctul de vedere.
"În privința tuturor procedurilor minim și non-invazive executate în clinică, există protocoale medicale pe care specialiștii clinicii le respectă întocmai. Este și cazul terapiei IV Drip, cu vitamine, cea solicitată de sportivii în cauză. Tot ei s-au programat, ca orice alt pacient, au completat fișele cu toate detaliile medicale și consimțămintele de administrare a tratamentului. Un amănunt important de precizat, în timpul consultației prealabile procedurii, ei nu au adus la cunoștința medicului niciun fel de restricții specificate în regulamentul WADA. Nici referitoare la substanțe, nici la cantitate. Ne exprimăm dezacordul cu privire la acuzațiile nefondate care vizează medicul în cauză, dar și folosirea prestigiului Cronos Med și al dr. Constantin Stan într-o controversă în care clinica nu are nicio culpă" este o parte din poziția clinicii, care, practic, susține că întreaga responsabilitate a terapiei o poartă fotbaliștii, din moment ce nu au anunțat că s-ar putea încălca protocolul WADA.
"Atenţie deosebită în cazul sportivilor"
Totuși, legea din România, cea care se referă la prevenirea și combaterea dopajului în sport, are prevederi clare referitor la modul în care personalul medical trebuie să se comporte atunci când e vorba despre sportivi. Articolul 29 din Legea 227/2006 are chiar la primul punct reguli precise:
"Medicii, asistenții medicali și personalul paramedical trebuie să acorde o atenție deosebită tratamentului medical aplicat sportivilor și să respecte următoarele reguli:
a) să nu recomande, să nu prescrie și să nu administreze medicamente și/sau suplimente alimentare care au în compoziție substanțe interzise, cu excepția situației în care există scutire pentru uz terapeutic;
b) să nu recomande, să nu prescrie sau să nu colaboreze la utilizarea unor metode interzise care sunt incluse pe Lista interzisă, cu excepția situației în care se poate obține scutire pentru uz terapeutic;
c) să prevină folosirea de către sportivi a substanțelor și/sau a metodelor interzise"
Doctorul care le-a realizat infuzia cu vitamine celor 3 fotbaliști este Mariana Sturza. Este angajată a clinicii și e medic dermatolog și generalist, specializată în terapiile intravenoase anti-aging și lucrează în echipa doctorului Constantin Stan, proprietarul clinici, de peste doi ani.
"Jucătorii nu şi-au băgat singuri acul în venă. Legea 227/2006 spune că medicii nu au voie să administreze, să recomande substanţe sau metode care sunt pe lista interzisă. Confirm că am discutat cu jucătorii. Ei au dat dovadă de un comportament, o atitudine impecabile, o inocenţă, o sportivitate şi o educaţie senzaţionale"
Cristian Balaj, președinte ANAD
Jucătorii riscă și 4 ani de suspendare
ANAD a notificat jucătorii, ceea ce înseamnă că aceștia intră în stare de suspendare cel puțin până în momentul în care va exista un verdict. Conform regulamentului WADA, cine apelează la metode interzise riscă și 4 ani de suspendare. Această pedeapsă se poate reduce la jumătate dacă se dovedește lipsa intenției celor în cauză. De asemenea, sportivii care își recunosc vina și care colaborează în cadrul anchetei pot beneficia de o reducere semnificativă.
"Am avut deschidere față de ANAD"
Clinica unde au realizat respectiva terapie cei 3 jucători susține că nu ar fi fost reticentă în fața angajaților Agenției Naționale Anti-Doping, care au mers la firma respectivă pentru a culege informații despre ce anume au făcut acolo Fatai, Takayuki și Ioniță. "Managementul clinicii a primit cu deschidere vizita reprezentanților Agenției Naționale Anti-Doping și a răspuns tuturor solicitărilor și întrebărilor legate de situația celor trei sportivi. Discuția a fost una relaxată, conducerea clinicii nu a fost informată cu privire la vreo anchetă în curs și nici nu i-au fost cerute documente medicale completate de sportivi", susțin reprezentanții Cronos Med.