Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 15 noiembrie 2021 16:07 / Actualizat luni, 15 noiembrie 2021 16:34
Edi Iordănescu (43 de ani) a bifat doar 88 de zile pe banca celor de la FCSB, însă e departe de a fi antrenorul care a rezistat cel mai puțin, postură în care se regăsește Ilie Dumitrescu.
18 august: Edward Iordănescu - Bine ai venit! 14 noiembrie - Mulțumim, Edward Iordănescu! Între cele două momente n-au trecut nici măcar 3 luni pline. Acesta a fost mandatul de antrenor principal pe care Edi l-a bifat la FCSB. Însă nu e tehnicianul îndepărtat cel mai repede dintre cei cu care a colaborat Gigi Becali în ultimii aproape 19 ani, de când conduce gruparea roș-albastră.
Edi Iordănescu, într-un top negativ la FCSB
Edward prinde Top 10 instabilitate la FCSB, însă e departe de podium. Acolo unde lider continuă să rămână Ilie Dumitrescu, cu doar 40 de zile, petrecute în august și septembrie 2010, după care a renunțat din cauza imixtiunilor lui Becali. Ilie a fost cel care l-a debutat, practic, pe Edi în meseria de antrenor, la vremea respectivă l-a luat secund în Ghencea.
Imediat lângă Ilie se află Dorinel Munteanu, cu 49 de zile petrecute în finalul anului 2008. A fost îndepărtat nu neapărat din cauza rezultatelor, deși nu au fost foarte bune, ci mai ales fiindcă nu i s-a supus lui Gigi în toate ordinele pe care acesta le avea. În fine, pe ultima treaptă a podiumului regăsim 3 antrenori, fiecare cu mandat de câte 55 de zile.
Iordănescu jr. e în acest top peste două nume care au plecat cu mare scandal de la FCSB: Hagi și Bergodi. Gică a rezistat cu numai două zile mai mult decât Edward, după care a făcut o conferință de presă-eveniment, în care a dezvăluit cu lux de amănunte modul brutal în care Becali dorea să intervină în jobul antrenorului. Hagi a tras încă de atunci un semnal de alarmă în privința independenței antrenorului la FCSB.
Cei 10 antrenori care au rezistat cel mai puțin la FCSB
2 meciuria condus echipa Pițurcă în vara lui 2010, după care a renunțat din cauza declarațiilor lui Becali, care criticase anumiți jucători
Cele mai ciudate despărțiri de FCSB
1. Walter Zenga - 2005
Antrenorul cu care FCSB a reușit un sezon fantastic. Readusese echipa în grupele cupelor europene, a bifat chiar și calificarea în primăvara europeană, unde a reușit un rezultat istoric: eliminarea Valenciei în "16-imi". A condus aproape tot campionatul. După etapa a 21-a avea un avans de 6 puncte față de Rapid și de 8 puncte față de Dinamo. Au urmat 6 runde în care a făcut doar 7 puncte, iar avansul devenise minim: un punct peste Dinamo, două peste Rapid.
A fost momentul în care Becali a ordonat demiterea italianului, deși echipa era pe primul loc. A fost instalat Țiți Dumitriu, iar ultimele 3 etape au însemnat punctaj maxim: victorii cu Bacău, Brașov și Poli Timișoara, însă în toate aceste jocuri nivelul de adversitate al oponentelor a fost unul minim.
2. Gheorghe Hagi - 2007
Fusese adus după ce Olăroiu dăduse curs ofertei de la Al Hilal. Începutul sezonului în Europa a fost perfect: FCSB le-a eliminat pe Zaglebie și pe BATE Borisov și s-a calificat în grupele Champions League. Becali însă era nemulțumit că ordinul lui de a-l scoate din echipă pe Boștină nu fusese ascultat de Hagi. Relațiile dintre cei doi s-au rupt, iar Gică a demisionat după primul meci din grupele UCL, 1-2 la Praga, cu Slavia.
3. Victor Pițurcă - 2010
Becali îl adusese cu mare fast. A urmat o campanie de achiziții impresionantă, peste 15 jucători transferați în acea vară. Startul a fost foarte bun: victorie în prima etapă, în deplasare, după care derby în Ghencea, cu U Craiova. Cu Piți pe bancă, echipa a readus publicul aproape, au fost 30.000 de spectatori, iar FCSB s-a impus iarăși.
După meci, Becali a început să critice unii jucători, Pițurcă i-a transmis că nu mai continuă dacă nu semnează că va pierde un teren în Pipera dacă mai oferă declarații despre echipă, Gigi n-a dat curs solicitării și antrenorul a renunțat cu o zi înainte de runda a 3-a, unde echipa a fost condusă de staff-ul lui Piți.
4. Costel Gâlcă - 2015
Venise în locul lui Reghecampf, plecat în iunie 2014 în Arabia Saudită, la Al Hilal. A dus echipa în grupele Europa League și a făcut "tripla" la finalul sezonului intern: titlu, Cupa și Cupa Ligii. Cu toate acestea, Becali nu i-a propus prelungirea contractului fiindcă Gâlcă nu-i pusese în practică ordinele de pe parcursul returului de campionat.
Gâlcă avusese în contract o clauză de reziliere de 500.000 de euro, care l-a apărat în fața tentației lui Becali de a-l demite fiindcă nu îi e subordonat.
Doar 3 au plecat fără să vrea și Becali despărțirea
Începând din 2003 până în prezent, au existat și cazuri, extrem de puține, de tehnicieni care au luat decizia de a pleca în ciuda faptului că Gigi Becali nu-și dorea acest lucru. Doi dintre ei s-au aflat în această postură chiar de două ori: Olăroiu și Reghecampf.
- Oli a plecat prima dată în 2007, la Al Hilal, după care, în 2011, după ce a salvat sezonul la FCSB, pe care a dus-o pe loc european și cu care a câștigat și Cupa României, s-a reîntors în Golf, la Al Ain.
- Reghe s-a aflat cam în aceeași situație. După primul mandat, unul fabulos, cu două titluri, optimi de finală în Europa League și grupele Champions League, a ales Al Hilal, plătind chiar clauza de reziliere pe care o avea cu FCSB. Apoi, la finalul celui de-al doilea mandat, în vara lui 2017, a plecat în Emirate, la Al Wahda.
- Ultimul pe această listă e Protasov. A fost adus în startul sezonului 2005-2006, a avut un parcurs excelent în grupele Cupei UEFA, încheiat cu calificarea în primăvară.
VOIDEO
Citește și alte știri despre FCSB:
Gazeta dezvăluie motivul incredibil care a dus la ruptura dintre Iordănescu și Becali
Edi Iordănescu îl contrazice pe Becali: „Întrebați-l pe Budescu ce s-a întâmplat”