Articol de GSP - Publicat luni, 07 mai 2018 14:42
Cei 32 de ani care se împlinesc de la câștigarea Champions League în formatul de atunci al competiției de către Steaua prind clubul și gloriile sale într-un moment mai incoerent ca niciodată!
O singură dată fotbalul românesc a fost în stare să celebreze acea performanță cosmică, atunci când a fost reeditată finala, pe Ghencea! De atunci, evenimente cu alura unui șpriț pe bordură, după o miuță reușită.
Priviți revolta lui Duckadam, omul care le-a suflat Cupa de sub nas spaniolilor și care s-a ales drept recompensă cu un șut în fund:
"Acum 32 de ani, eram fericit. Azi, din păcate, sunt supărat și dezamăgit.
Pentru niște orgolii personale, și din cauza unui om frustrat, azi suntem dezbinați.
Peste două zile, CSA va cere 37 de milioane de euro, pentru performanțele obținute de sportivii militari de-a lungul istoriei.
Am contribuit și eu, cu o mică părticică, la aceaste performanțe: două titluri de Campion al Romaniei, Cupa Romaniei, câștigarea CCE. Cum am fost răsplătit de Armata Română: după două săptămâni de la câștigarea CCE, am fost interzis în Complexul Ghencea, deoarece nu am vrut să particip la un meci aranjat la Craiova, și amenințat cu Tribunalul Militar. După operația din 1986, nemaifiind de folos, am fost dat afară din Armată.
Am și eu câteva întrebări pentru cei care au condus Armata Română, miniștri, generali și, nu în ultimul rând, pentru dl. Talpan: unde ați fost în perioada 1986-1994, când am fost obligat să cresc câini de rasă, pentru a-mi putea întreține familia? Unde ați fost între anii 1994-2001, când am fost nevoit să apelez la Ministerul de Interne, pentru a obține un loc de muncă? Dar între 2001-2018?
Aveti tupeul să cereți o sumă uriașă în numele multor sportivi de care v-ați bătut joc de-a lungul anilor.
În ultimii 32 de ani, am trecut prin 5 operații grele, dar nu v-am cerut niciodată nimic, așteptam poate doar un telefon, pe care nu l-am primit niciodată.
Poate veți reuși să distrugeți această echipă de fotbal, dar nu veți reuși să ne luați amintirile frumoase!
Iar voi, cu siguranță, veți rămâne o RUȘINE a istoriei!"
Dacă în fiecare an noi, românii, am câștiga UCL n-ar exista atâtea probleme! Cred că întrebarea "Cine are dreptate: FCSB ori ARMATA?" trebuie trimisă în cosmos spre dezbaterea generațiilor ușor ulterioare!
Ideea din revolta lui Duckadam ne obligă să gândim pragmatic. Poți să ceri 37 de milioane pe o istorie pe care nu ai protejat-o cu nimic?! Ba chiar, e dur spus, de care ți-ai bătut joc!
Să fim serioși, bietul Lucică Bălan a recurs la gestul suprem pentru că trăia umilit, fără o binemeritată pensie tihnită în calitate de fost câștigător de UCL! Duckadam a ajuns în situația de a-și vinde legendarele mănuși din lipsă de fonduri! Mănușile trebuiau să stea într-un muzeu, lângă replica trofeului, unde să învețe și copiii cine sunt Lăcătuș, Balint, Ienei. Ați văzut vreun muzeu făcut de Armată?!
Performanța de neegalat a fotbalului românesc a ajuns la bunăvoința unui patron de societate comercială de la Cheile Grădiștei. Mai bagă un mic, mai rememoram un penalty. Ce au făcut pentru conservarea valorii pe care o cifrează la 37 de milioane de € acele minți luminate din fruntea Armatei? MIG-uri cu manșe pe dreapta și înmatriculate în Bulgaria puteam să cumpăr și eu.
Măcar eu îl știu Majearu și cunosc în amănunt drumul spre finală. Cum sărbătorim 32 de ani care fac 37 de milioane? Desfacem o bere și ne uităm la poze! Duckadam spune că s-a săturat de șușe și nu mai organizează la Cheile Grădiștei.
Hai că oricum Ghencea a devenit între timp Templul inutil și e salvată doar de douăzeci-douăzeci cum zice Doamna. Măi băieți, voi n-ați fost în stare să duceți mai departe Steaua Mizil creată de nebunul de Florea Nițu și vă luptați cu umbra Cupei Campionilor?! Vă cade trofeul pe picior și vă provoacă fractură, este mai tăios decât scrumiera lui Marcel Răducanu. Apropo, dacă ați deschis facebook-ul mai târziu, Marcel, ca și Liță, Puiu ori Tudorel, e un fost jucător emblematic de la Steaua, adică parte importantă din 37 de milioane de €! Nu sunt nume cu care să închizi la Scrabble!
*Radu Oprișan este unul dintre cei mai experimentați ziariști de sport. În peste 20 de ani de presă a publicat în Sportul Românesc, ProSport și Gazeta Sporturilor și a fost realizator de emisiuni la TV Telekom Sport.