FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL

Ei sînt pariurile lui Crăciunescu! » Gazeta vă prezintă cei 5 arbitri cu care CCA vrea să treacă peste criza din arbitraj

CCA speră să scoată arbitrajul românesc din criza cu care se confruntă. +6   FOTO
CCA speră să scoată arbitrajul românesc din criza cu care se confruntă.

Articol de GSP - Publicat sambata, 21 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 20 ianuarie 2012 20:42

Cojocaru, Rusandru, Popa, Dreve şi Botaş sînt consideraţi cei mai talentaţi, mai curaţi şi mai carismatici arbitri din noul val. Trei dintre ei deja au debutat în Liga 1, ceilalţi doi vor fi aruncaţi în foc la retur.

Arbitrajul românesc pare să se afle în cea mai mare criză din ultimii 15 ani, iar 2012 a debutat cu o presiune extremă pusă de cluburile care cer brigăzi străine în retur. Adunarea Generală a LPF a oferit luni un termen de graţie de 5 etape actualei CCA şi arbitrilor români de a-şi recîştiga credibilitatea.

Tocmai pentru că se aşteaptă la o primăvară infernală, Ion Crăciunescu şi ceilalţi membri ai actualei CCA pregătesc cîţiva arbitri noi, despre care probabil conducătorii şi patronii din Liga 1 nici nu ştiu cum arată, pe care să-i arunce în groapa cu lei a returului începînd de luna viitoare.

Pe această listă se află 5 arbitri. Sînt tineri, pînă în 31 de ani, sînt din noua generaţie, toţi au fost monitorizaţi intens în cele două luni din 2012 de cînd Crăciunescu a venit în fruntea CCA. Sînt pariurile din 2012 ale actualilor şefi ai arbitrajului.

Nici unul dintre cei 5 nu e din Bucureşti: Cojocaru din Galaţi, Popa din Piteşti, Rusandu din Sf. Gheorghe, Botaş din Timişoara şi Dreve din Cluj. Ultimii doi nici măcar n-au debutat în Liga 1, însă toţi provin din foşti fotbalişti. GSP le face tuturor un portret complet.

Adrian Cojocaru (Galaţi), 31 de ani
- arbitru din 2001
- a promovat în Liga 1 în 2011
- a arbitrat 7 meciuri pe prima scenă, cel mai important: Sportul - Pandurii 0-0
- are studii universitare
- ocupaţia lui actuală: inginer

De ce s-a făcut arbitru: "Pentru că la finalul anilor 2000, MM Stoica n-a avut ochi să mă ia la prima echipă a Oţelului, deşi fusesem coleg cu Cernat şi cîştigasem în 1997 campionatul naţional juniori B, jucam mijlocaş central defensiv. A trebuit să renunţ la fotbal şi am decis să aleg arbitrajul, dar pînă acum nu pot spune că a meritat, nu se compară cariera de fotbalist cu cea de arbitru"

Cum anticipează returul: "Nu mă apasă absolut deloc că va fi presiune, i-am şi zis domnului Crăciunescu că eu cînd intru pe teren nu aud tribune, nu aud antrenori, jucători, nimic"

Ce ar face dacă ar fi delegat în mai la Steaua - Dinamo: "Aş merge şi aş arbitra. Să refuz? Niciodată, nici un meci, indiferent că e vorba despre o partidă din Liga a 5-a sau de un Steaua - Dinamo"

Modelul lui ca arbitru: Pierluigi Collina

Lucian Rusandu (Sf. Gheorghe), 30 de ani
- arbitru din 1999
- a promovat în Liga 1 în 2010
- a arbitrat 9 meciuri pe prima scenă, cel mai important: FCM Tg. Mureş - Pandurii 3-3
- a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Bacău
- ocupaţia: profesor de sport în Sf. Gheorghe

De ce s-a făcut arbitru: "Pentru că jucam la juniori, ca mijlocaş, şi am realizat că nu sînt atît de talentat încît să joc fotbal la un nivel cît de cît înalt. Domnul Olah, fost mare arbitru, m-a îndrumat către arbitraj, o perioadă am făcut fotbal şi arbitraj în paralel, pînă la 25 de ani, după care m-am dedicat doar arbitrajului. La început a fost cam dezarmant, cînd trebuie să arbitrezi la judeţ toţi te lovesc, te înjură"

Cum anticipează returul: "Pentru mine nu va fi presiune. Ştiu că sînt multe discuţii, dar sincer mi-am impus să nu prea urmăresc emisiunile în care se fac acuzaţii, încerc să găsesc mereu altceva de făcut decît să mă uit la TV. Cînd merg la un meci nu e presiune, simt doar bucurie şi plăcere"

Ce ar face dacă ar fi delegat în mai la Steaua - Dinamo: "Cred că m-aş simţi în stare să-l arbitrez. Sigur, nu mi-ar fi frică, nu m-aş da la o parte şi nu mă dau din faţa nici unui joc"

Modelul lui ca arbitru: Pierluigi Collina

Cătălin Popa (Piteşti), 30 de ani
- arbitru din 2000
- a promovat în Liga 1 în 2011
- a arbitrat 5 meciuri pe prima scenă, cel mai important: Astra - Sportul 2-2
- a absolvit Facultatea de Administraţie Publică Piteşti şi Facultatea de Drept - Universitatea Titu Maiorescu, Master - Universitatea Piteşti
- ocupaţia: secretar general AJF Piteşti

De ce s-a făcut arbitru: "Am vrut să fac carieră în fotbal, am jucat la juniorii lui FC Argeş şi la LPS Piteşti, însă n-am jucat la un nivel important şi m-am decis să continui în arbitraj. Cred că a meritat, pentru că am ajuns pînă aici exclusiv pe munca mea şi chiar mă mîndresc cu acest lucru într-un domeniu extrem de controversat"

Cum anticipează returul: "Mă aştept să-mi meargă bine pentru că atunci cînd intru pe teren n-am parti pris-uri şi încerc doar să-mi fac datoria. Chiar nu mi-e frică de ceea ce va fi în retur"

Ce ar face dacă ar fi delegat în mai la Steaua - Dinamo: "Cînd se apucă de fotbal, probabil că orice fotbalist visează să joace în echipa naţională. Aşa şi pentru un arbitru, îşi doreşte să ajungă să conducă un Steaua - Dinamo. Nu m-ar copleşi un astfel de meci, ar fi o mare provocare să-l arbitrez"

Modelul lui ca arbitru: Markus Merk

Dan Dreve (Cluj), 29 de ani
- arbitru din 2002
- a promovat în Liga 2 în 2010
- încă nu a oficiat la nici un meci pe prima scenă
- a promovat şi la Liga a 3-a, şi la Liga a 2-a prin examen teoretic şi fizic

De ce s-a făcut arbitru: "Cred că episodul care m-a făcut să fiu arbitru e cel petrecut la un meci de Liga a II-a, FC Baia Mare - Arieşul Turda 1-0, cînd eram rezervă, dar centralul s-a accidentat şi am intrat eu să arbitrez. Observator s-a întîmplat să fie doctorul Mircea Neşu, care mi-a remarcat calităţile, iar acel meci m-a propulsat şi apoi am primit primul meci la Liga a II-a"

Cum anticipează returul: "N-are de ce să-mi fie teamă şi o să vă dau un exemplu. În decembrie 2009, am arbitrut un meci de judeţ la Cluj, între FC Leii Triteni şi FC Unirea Floreşti. S-a jucat pe un teren greu şi am fost nevoit să acord nu mai puţin de 5 penalty-uri, vă daţi seama de ce proteste şi contestări am avut parte. Credeţi că mi-ar putea fi mai greu de atît?"

Ce ar face dacă ar fi delegat în mai la Steaua - Dinamo: "Cred că ar fi un pic cam devreme avînd în vedere că nu am arbitrat pînă acum nici un meci în Liga 1, dar cu toate astea nu m-aş da înapoi să merg să oficiez la Steaua - Dinamo"

Modelul lui ca arbitru: Roberto Rossetti

Cătălin Botaş (Timişoara), 29 de ani
- arbitru din 2002
- a promovat în Liga a II-a în 2011
- încă nu a arbitrat nici un meci în Liga 1
- a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice - Universitatea Timişoara

De ce s-a făcut arbitru: "Am jucat fotbal, însă doar la nivelul Ligii a IV-a. Evoluam fundaş lateral, dar şi mijlocaş de bandă. Nu prea mi-a reuşit ca fotbalist, aşa că am trecut la arbitrat acum 9 ani, cînd aveam doar 20 de ani. Nu regret că am făcut acest pas şi dacă ar fi să mă întorc în timp de 100 de ori, de 100 de ori aş face acest pas"

Cum anticipează returul: "Dacă voi fi delegat, am mare încredere că mă voi descurca şi că nu-i voi dezamăgi pe cei care vor miza pe mine. Pînă la urmă de-asta m-am făcut arbitru, să arbitrez la cel mai înalt nivel"

Ce ar face dacă ar fi delegat în mai la Steaua - Dinamo: "Hmm, părerea mea e că ar fi un pic prea repede. În vara anului trecut abia am promovat în Liga a II-a, îţi trebuie ceva experienţă ca să poţi duce la bun sfîrşit un Derby de România"

Modelul lui ca arbitru: Victor Kassai

102 greşeli majore de arbitraj au fost comise în primele 18 etape ale actualului campionat, record în ultimii 10 ani în Liga 1

2.450 de lei va primi fiecare central la un meci de Liga 1, bani din care îşi va plăti singur transportul, cazarea şi masa

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (6)
liviuemil
liviuemil  •  21 Ianuarie 2012, 18:22

Tudor, cind dispare Tudor? Asta e marea problema a arbtrajului. Unul dintre multi altii care nu cunosc legea avantajului si a jocului in forta.Se se duca la baschet, acolo este permis stilul asta de arbitraj.

deadlock
deadlock  •  21 Ianuarie 2012, 15:38

Vă urez mult succes domnilor

biancorossi
biancorossi  •  21 Ianuarie 2012, 09:48
Postat de veverita_catalin pe 21 Ianuarie 2012, 08:11

Daca-s buni astia tineri in arbitraj, de ce nu incercati cu tineri si la conducerea federatiei si a Ligii ?

sunt foarte meseriasi. in tur au fost doar 102 greseli. cu astia 5 o sa mai fie 102.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează