FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV » Aici au sediul miliardarii care vor să ia Dinamo! Secretul din firma indienilor: un român din Panama Papers, fost vicepreședinte în PMP și amic cu Elena Udrea

Articol de - Publicat duminica, 20 noiembrie 2016 08:44

"Relaxându-mă în biroul meu după o zi epuizantă", scria Adrian Mutu, noul manager general de la Dinamo, acum câteva zile pe pagina lui de Instagram.

Cu un trabuc în colțul gurii și cu un pahar de cognac pe birou, fostul internațional e lăsat pe spate în scaunul din piele bej, iar pe geam se vede un peisaj dintr-un București crepuscular.


Adrian Mutu, în biroul Delamore de vizavi de Televiziune. Sursă: Instagram

Mesajul crează confuzie inducându-le fanilor dinamoviști senzația că fostul atacant de la Chelsea și Juventus a avut o zi grea la club. Mutu nu este în biroul lui de la Dinamo, ci în cel din care reprezintă interesele Delamore & Owl, un grup misterios care susține că are interese de afaceri în special în Asia, în țări precum India, Indonezia, China (inclusiv Hong Kong) și Coreea de Sud. În afara birourilor din București, Mutu mai are unul în zona Tufnell Park din nordul Londrei, dar spațiul este foarte strâmt pentru gusturile fostului internațional român. La parterul unei căsuțe cu două apartamente situată la 3 kilometri de Emirates Stadium se află sediul a peste 15 firme, cu zeci de administratori.

62% din grupul Delamore este deținut de angajați, se scrie pe site-ul holdingului

Pe strada Dartmouth Park Hill, la numărul 10, este înghesuit punctul nevralgic al fondului de investiții care, potrivit jurnaliștilor de la Ziarul Financiar, deține active de peste 5 miliarde de euro. Recent, Delamore & Owl a fost pe punctul de a cumpăra de la SIF Oltenia o companie din Constanța care produce uleiuri vegetale. Totul pare coordonat din cei câțiva metri pătrați aflați într-un birou de contabilitate, unde sunt înregistrate 8 dintre firmele subsidiare grupului Delamore & Owl.


Sanjeev Kumar (al doilea din stânga) și partenerii săi asiatici din grupul Delamore - Sursa: Facebook

De altfel, potrivit descrierii de pe site-ul grupului, directorul și CEO-ul Kumar Sunjeev "activează ca purtător de cuvânt-șef și preia adițional controlul managementului". Practic, mai multe joburi într-unul singur. Entitatea condusă de prietenul lui Mutu pare un exemplu de eficiență necruțătoare, într-o lume aflată la capătul necunoscut al capitalismului.

"Domnul Negoiță e într-o negociere avansată cu un conglomerat financiar. Eu m-aș bucura fiindcă ar fi vorba despre un plus pentru Dinamo"
Adrian Mutu

Mutu este unul dintre cei doi "directori" ai firmei de apartament Delamore Sports Management Co Limited. "Nu sunt director, sunt președinte, CEO", a ținut să precizeze fostul jucător. Al doilea om din firmă este chiar Sanjeev Kumar, "afaceristul de succes" - așa cum l-a descris Mutu - care vrea să preia clubul Dinamo. Numele companiei înființate pe 1 octombrie 2016 pe 10 Dartmouth Park Hill din nordul Londrei trădează o agenție de impresariat, caz în care prezența lui Adrian Mutu în structura de conducere a unui club ar deveni extrem de controversată. Conform statutelor FIFA, "unui oficial de club îi este interzis să activeze ca intermediar (n.r. - noua denumire a agenților de jucători) pentru jucători sau cluburi".

Mutu, partner cu o firmă dintr-un paradis fiscal

Totuși, în actul de înființare depus la Company House, Registrul Comerțului din Marea Britanie,compania și-a declarat doar acționarii, nu și obiectul de activitate. Mutu are 50 de acțiuni (50% din firmă) cu o valoare individuală de o liră sterlină. Ceilalți doi acționari de la Delamore Sports Management sunt alte două companii din holdingul prezentat acum în România drept potențialul investitor de la Dinamo.

Actele firmei Delamore Sports Management

Una dintre firme este Delamore Food & Beverage Holding Company Ltd (10%) care are sediul în Insulele Virgine Britanice, la o adresă aflată pe strada folosită de avocații din celebrul dosar Panama Papers pentru a crea firme offshore pe bandă rulandă. Grupul care dorește intrarea la Dinamo mai deține o companie cu un nume asemănător, Delamore Food & Beverage USA, LLC, înregistrată în statul american Delaware, unde nu există TVA, taxe pe venituri la bunuri și servicii prestate în afara statului Delaware sau taxă personală pe proprietate.

Acționariatul celor două firme înregistrate în paradisuri fiscale nu este cunoscut. Secretul guvernează în această zonă gri a lumii de afaceri în care accesul jurnaliștilor a devenit aproape imposibil după publicarea Panama Papers. Potrivit discuțiilor avute de reporterii Gazetei cu jurnaliști care au participat la gigantica investigație declanșată în aprilie 2016, efectul dezvăluirilor a fost că autoritățile britanice au început să refuze accesul ziariștilor în Insulele Virgine. 

Practic, Coreea de Nord are o copie în domeniul financiar în Caraibe.

 vicepreședinte pmp. de la panama papers

Prezența alături de Mutu în acționariatul Delamore Sports Management a unei companii din Insulele Virgine Britanice nu este, însă, singura legătură dintre Panama Papers și grupul care dorește să investească la Dinamo. A doua companie înghesuită în biroul din zona Turfnell Parkcare se numește Delamore Infrastructure Ltd și are 40 de acțiuni (40%) din Delamore Sports Management. Firma a fost înființată pe 11 noiembrie 2015 de directorii Sanjeev Kumar, indianul cu care Mutu s-a împrietenit în perioada scurtă petrecută la Pune, și Villy-Sorinel Oprea.

Numele unui român într-o firmă asociată cu preluarea clubului Dinamo surprinde.

În vârstă de 34 de ani, Sorinel-Villy Oprea este unul dintre românii ale căror nume au apărut printre cele 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei de avocatură Mossack Fonseca. 

Potrivit Rise Project, opt dintre companiile lui Oprea din România au fost radiate, alta este în insolvență, iar numele său apare ca datornic în numeroase dosare de executare silită. Momentan, partenerul de afaceri al lui Mutu mai deține o singură firmă activă, cu obiect de activitate "consultanță".


Sorinel-Villy Oprea, fostul politician devenit partenerul asiaticilor de la Delamore. Sursă: Facebook

În Panama Papers, Oprea figurează ca asociat al unui alt român din Brașov, Cosmin Dumbravă, în firma Standard Oil Business Ltd, înființată în 2011 și radiată în 2013. Compania era conectată la un provider de servicii financiare din Elveția, probabil entitatea care gestiona direcția fluxului de bani.

Contactat de Gazeta Sporturilor, Oprea a explicat că nu are nicio firmă în Insulele Virgine Britanice: "Habar nu am cum de a apărut numele meu în Panama Papers. Am citit și eu în presă și aș fi vrut să văd documentele folosite de ziariști". 

Oprea nu pare, însă, foarte deranjat de legătura cu dosarul care a produs neliniște liderilor politici și financiari ai lumii, conectați la firme offshore din 21 de paradisuri fiscale. "Nu e un lucru rău, nu e o crimă financiară, dar nu există transparență și de aceea nu mi-am făcut nicio firmă offshore. Poate mi-a folosit cineva buletinul și a făcut firma. Copii după actele mele sunt la bănci, la policlinici".

Deși spune că nu tolerează lipsa de transparență, afaceristul consultant Oprea este un personaj misterios. Contul său de Facebook nu are nicio fotografie de profil, iar singurele imagini cu el sunt una, blurată, pe site-ului Delamore & Owl, și cealaltă pe profilul său de pe rețeaua profesională LinkedIn. Datele accesibile publicului sunt limitate. O singură legătură notabilă este relația de prietenie virtuală dintre Oprea și liderul Tineretului Partidului Mișcarea Populară (PMP), Gabriel Popa, cel care se mândrește că este născut în aceeași lună și la o zi diferență față de liderul partidului, fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Explicația pentru această legătură o dă chiar Oprea. Spune că timp de 6 luni, în 2015 (n.r. - ulterior a plasat perioada în 2014), a fost vicepreședintele PMP!

"A fost prima experiență politică. Sunt destul de bun amic cu doamna Elena Udrea, am mers pe mâna dânsei în campania electorală. După, fiecare a luat-o pe drumul lui. Eu deja cochetam cu Delamore. Dar să știți că Traian Băsescu e cel mai bun lider politic", susține omul de afaceri care neagă orice implicare politică în preluarea clubului Dinamo.

10.000.000€ar fi suma cerută de Ionuț Negoiță pentru pachetul majoritar de la Dinamo

Administratorul care spune că implicarea sa în Panama Papers este o invenție, Oprea, s-a născut în Slobozia. Este orașul unde, în 2007, a înființat o firmă de comerț cu piese auto în care a fost conectat cu familia lui Marius Emil Cibileanu, un om de afaceri arestat la Constanța în 2012 într-un dosar legat de dispariția a 100 de tone de grâu. 

Oprea este directorul Delamore pe România, deși nu figurează printre acționarii sau administratorii firmei Delamore International SRL. Partenerul lui Sanjeev Kumar în compania înregistrată în București este omul de afaceri Cătălin Radu, implicat în trecut în afaceri cu bani publici și actualmente proprietar al unui club de dans care-și desfășoară activitatea în incinta bazei deținute de Dinu Pescariu.  

Cum să înființezi 30.000 de firme la 80 de ani

Indianul Sanjeev Kumar și Oprea au, însă, legături directe în Anglia, o țară pe care analiștii fiscali o consideră un paradis european datorită controlului relaxat al afacerilor. În imobilul din Londra, funcționează și Delamore S.O. Agro Ltd, o altă firmă din grupul Delamore. Compania are o poveste bizară.

ACTELE PARTENERIATULUI KUMAR-OPREA

A fost înființată pe 17 august 2011 de către o anume Barbara Kahan, o bătrână de 80 de ani care în aceeași zi a și demisionat. O simplă căutare arată că octogenara născută în iunie 1931 are o vivacitate extraordinară pentru vârsta ei. În ultimii ani, a înființat peste 30.000 de companii în Marea Britanie, la doar două adrese din nord-vestul Londrei, după care și-a dat imediat demisia. Anumiți blogeri din Marea Britanie au scris despre un mecanism de spălare de bani ascuns în spatele prolificei Barbara Kahan.

Actele în care apare pensionara prolifică

La 6 zile după ce a înființat Delamore S.O. Agro Ltd., bătrâna pensionară fără față a demisionat și a lăsat compania în controlul prietenului lui Mutu, Kumar Sanjeev, și al unui partener malaiezian de-ai acestuia, Nyap Lien Koh. Nyap a ieșit din firmă în 2014, iar pe 17 noiembrie 2015 și-a făcut intrarea ca director Sorinel-Villy Oprea. În aceeași zi, sediul firmei a fost mutat în căsuța din 10 Dartmouth Park Hill. Tot acolo, însă, are în continuare sediul o altă firmă în care Nyap Lien Koh este director.

  • Fost director în alte două firme din grupul Delamore, malaiezianul Nyap pare bine conectat la afacerea condusă de Kumar Sanjeev. Unul dintre partenerii săi de afaceri se numește Cyril Gold (născut în 1942), un britanic născut în 1942 care în ultimii 4 ani a preluat de la pensionara Barbara Kahan două companii chiar în ziua în care firmele au fost înființate. Potrivit presei britanice, Cyril Gold a făcut parte dintr-un grup de 6 persoane trimise în judecat pentru fraudă, spălare de bani și vânzare neautorizată de bilete la concerte, la meciuri de fotbal și la diverse concursuri de la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008. Potrivit procurorilor, cei 6 ar fi încasat peste 5 milioane de lire sterline din vânzarea de bilete care nu au mai ajuns apoi niciodată la clienți. Printre persoanele păcălite s-au numărat și părinții înotătoarei Rebecca Adlington, dublă campioană olimpică în 2008. Unul dintre acuzați a pledat vinovat, iar alți doi au fost condamnați. Soția unuia dintre cei doi condamnați, septuagenarul Cyril Gold și o a treia persoană au fost achitate.

Înapoi la Sanjeev Kumar și la grupul Delamore. Relația directă cu Sorinel-Villy Oprea, consultantul din Slobozia menționat în Panama Papers, nu este singura avută de indianul Kumar în orașul-reședință din județul Ialomița. În mai 2016, cu 5 luni înainte de apariția Delamore Sports Management, firma în care Mutu controlează 50 la sută, în casa din nordul Londrei s-a născut o altă companie.

Delamore Vlase Transport & Logistic Holdings Ltd a apărut din unirea forțelor a patru companii, trei românești și una britanică. Unicul director este un român de 42 de ani, Marian Vlase.

"Știu prea multe Și nu vreau sĂ vorbesc"

Jumătate dintre acțiuni le deține colega de apartament Delamore Infrastructure Limited, compania lui Kumar și Sorinel-Villy Oprea care are și 40% din firma în care e implicat Adrian Mutu. Restul este împărțit între Vlase International SRL (25%), Vlase Distribution SRL (20%) și Vlase School of Transport & Logistic SRL (5%).


Gheorghe Vlase, omul de afaceri din Slobozia prieten cu Gigi Nețoiu. Sursă: Elldor.ro

Toate cele trei firme sunt din Slobozia și îi aparțin omului de afaceri Gheorghe Vlase. În vârstă de 48 de ani, Vlase are o avere estimată în 2015 de revista Capital la 16 milioane de dolari, realizată din producție de alcool și transporturi rutiere. Directorul firmei din Londra este fratele său, Marian, director economic în holdingul Vlase. De-a lungul anilor, firmele lui Vlase au fost menționate de media din România pentru câteva episoade delicate.

  • În 2005, un microbuz operat de una dintre companiile omului de afaceri a fost implicat într-un accident soldat cu 19 morți. Șase ani mai târziu, firma Vlase Impex SRL acumulase datorii la bugetul de stat de peste 3 milioane de euro, motiv pentru care autoritățile au sechestrat patru automobile aflate în patrimoniul companiei. Ele au fost cumpărate la licitație de o altă firmă a lui Vlase pentru prețul total de aproape 20.000 de euro!
  • Tot Vlase Impex SRL a fost menționată în 2010 într-un dosar complicat de fraudă și evaziune fiscală înaintat către DNA de comisarii Gărzii Financiare. Conform datelor aflate în domeniul public, compania lui Gheorghe Vlase apărea într-un circuit fictiv de tranzacții cu motorină în urma căruia statul român ar fi fost păgubit cu 5 milioane de euro.

Este Gheorghe Vlase interesat să intre la Dinamo alături de holdingul înregistrat într-un birou din nordul Londrei?

Gazeta Sporturilor l-a contactat pe omul de afaceri la sediul firmelor sale, însă răspunsul a venit inițial de la fratele său, Marian Vlase, administratorul firmei de la Londra.

- Domnule Vlase, sunteți interesat să investiți la Dinamo?
- E o întrebare capcană?

- Nu, e o întrebare serioasă.
- Din punctul meu de vedere nu o să se realizeze. O să moară așa!

- De ce?
- Știu prea multe despre acest subiect și nu vreau să vorbesc. Discutați cu frate-miu! Are gura spartă, eu nu vreau să vorbesc.

- E ceva în neregulă cu această investiție?
- Cunosc angrenajul. Mă mir că nimeni până acum nu le-a pus cap la cap. Nici nu mai vreau să știu despre subiectul ăsta. M-a obosit relația asta. Sunt doar niște promisiuni. 

Marian Vlase a vorbit criptic. Ulterior, fratele său mai mare, Gheorghe, a discutat cu reporterii Gazetei timp de aproape o oră. Legăturile sale cu fotbalul există încă din tinerețe. Vlase a jucat fotbal, iar în 2007 - în ciuda faptului că era un om de afaceri cu o avere considerabilă - a fost angajat consilier personal pe probleme de fotbal de către primarul PSD, ulterior UNPR, al Sloboziei din acea vreme, Gabi Ionașcu, cu scopul de a promova echipa locală, Unirea, în prima ligă. 

"Nu vreau, domn'e, să investesc la Dinamo. Sunt stelist, iar fratele meu e cu Craiova. Nu vreau să aud. Am fost pe punctul de a ajunge acolo când erau 9 acționari, eram prieten cu Gigi Nețoiu. Trebuia să vin cu 300.000 de dolari, dar erau generalii ăia la club care se uitau atent la tine, apoi îți făceau cheie", spune Vlase. 

În opinia sa, indienii de la Delamore "nu sunt dezonorabili. Ok, poate că nu toate sunt roz la ei, dar nu sunt o soluție pentru Dinamo. Ei văd business-ul într-un fel, aici în România lucrurile se fac după alte legi". 

Ulterior, Vlase a mai sunat o dată. "Haideți că m-am enervat. Dacă Țiriac, care știe să facă business, nu a considerat că merită investit la Dinamo, trebuie să fii oligofren să investești". 

Nu e un compliment pentru partenerii săi de afaceri indieni. Vlase e, însă, iritat că în urma înțelegerii cu Delamore riscă să piardă 3 milioane de euro doar din devalorizarea lirei sterline după Brexit. 

Potrivit lui Vlase, celelalte încercările ale Delamore de a face afaceri în România nu s-au concretizat: "Porumboiu a pierdut terenurile de care erau interesați, afacerea cu Argus a picat...". Sorinel-Villy Oprea, reprezentantul Delamore în România, nu neagă cele două exemple, dar spune că grupul mai derulează "4-5 afaceri, dar le lăsăm confidențiale". 

Gazeta i-a trimis un set de întrebări pe email și lui Sanjeev Kumar, dar omul de afaceri indian nu a răspuns până la ora publicării.

Mutu: "Sunt niște idioțenii!"

Adrian Mutu a răspuns la telefon și inițial a declarat că nu există niciun român în spatele tentativei de preluare a clubului din Ștefan cel Mare. Informat despre faptul că reporterii știu despre prezența românului Sorinel-Villy Oprea în companiile din Londra, alături de Sanjeev Kumar, managerul general numit la Dinamo după demararea tratativelor dintre Ionuț Negoiță și grupul Delamore s-a repliat: "Dacă vrei, vino marți în biroul Delamore din strada Teheran ca să-ți explic despre ce e vorba. Dacă scrii până atunci, e treaba ta, dar sunt niște idioțenii".

Mutu a negat și implicarea lui Gheorghe Vlase în tentativa de preluare a clubului.

Același răspuns a dat și prietenul său, Sorinel-Villy Oprea, la întrebarea dacă sunt alți români în spatele său.

"Nu, nu, nu! După ce terminăm auditul, vom vedea dacă ni se mai alătură cineva. Aș vrea ca toți fanii Dinamo să pună câte un leu și să facem o mare societate". 

5 miliarde $
era valoarea totală a bunurilor grupului Delamore în 2010, potrivit site-ului propriu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Cupa Romaniei
Gigi Becali, imediat după FCSB - U Craiova: „Așa de afectat sunt, nici poftă de mâncare nu mai am” + Ce spune despre transferuri
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
Campionate
Oficial: Dan Șucu, noul acționar majoritar de la Genoa, cu 77%!
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!
Ideile Gazetei
CAMPIONII Superlativelor GSP, cea de-a 59-a ediție: Dennis Man (Fotbalistul Anului), Edward Iordănescu (Antrenorul Anului), Risto Radunovic (Jucătorul Străin al anului) și David Popovici (Sportivul Anului)!

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (80)
ray51
ray51  •  21 Noiembrie 2016, 09:23

'O cursa pentru oameni slabi' - asa as numi acest articol. Datele expuse sunt mereu tangente adevarului dar niciodata nu se marcheaza decisiv. Se ofera timp unora din cei vizati sa se retraga si sa denunte 'ingineria' financiara italienizata numita dulce 'Delamore'...

travka
travka  •  20 Noiembrie 2016, 22:56

mutu sigur va fi moraru 2

montgomerry
montgomerry  •  20 Noiembrie 2016, 20:07

De la inceput nu mi-a mirost a bine.Doamne fereste sa se realizeze aceasta tranzactie,in doi ani,suntem amintire,ne alaturam Rapidului.

Vezi toate comentariile (80)
Comentează