Articol de Justin Gafiuc - Publicat vineri, 26 iunie 2020 19:50 / Actualizat vineri, 26 iunie 2020 20:16
Fostul medic al ”câinilor”, Adrian Motoacă, lansează un discurs devastator la adresa gafeurului Mihai Popescu, ironizându-l că a patentat pe teren schema ”pus în genunchi, târâș pe vine, căzut în fund”.
El dezvăluie lucruri șocante petrecute în cantonamentul de la Săftica: partide de poker pe bani până în crucea nopții, bere adusă pe blat în camere, glume deplasate la adresa staff-ului, furturi de alimente și vitamine.
- Domnule Motoacă, ați avut o postare foarte abruptă la adresa lui Mihai Popescu după eșecul cu FCSB (Detalii AICI). Ce v-a înfuriat?
- Au fost înainte intervențiile lui Ionuț Negoiță și Prunea, după care am simțit nevoia să fac și eu acele precizări. Asta pentru că nimeni nu spune ce se întâmplă cu adevărat la Săftica, unde Popescu e miștocarul grupului și împreună cu încă vreo trei băieți fac acolo cam ce vor. El se ocupa de atmosfera grupului. Trage pantalonii jos, pune piedici la antrenamente, toarnă găleți cu apă peste staff-ul medical, chestii jenante. Dar astea sunt determinante în pregătirea unui jucător, dacă nu ești cu gândul la treaba pentru care clubul te plătește. Iar când intri pe teren patentezi "schema Popescu": pus în genunchi, târâș pe vine, căzut în fund. În plus, mai joci și poker pe bani, unii mai și pierdeau, cum să le fie ălora gândul la fotbal în ziua imediat următoare?
- Cine mai participa la poker?
- Se încuiau în cameră 6-7 jucători, care stăteau la poker până dincolo de miezul nopții. Erau în special străini, care sunt și plecați acum. Și nimeni nu-i superviza în cantonament. Unii colegi de pe palier le mai atrăgeau atenția că fac gălăgie, dar fără niciun efect. Secundul Iulică Mihăescu locuia în clădirea vecină, doar eu cu masorul mai stăteam până la stingerea de la ora 10 ca să facem tratamentul pentru jucătorii cu probleme. Și mă mai suna a doua zi directorul general Bogdan Bălănescu: "Ce s-a întâmplat acolo?". Știa de prin alte părți, mă întreba doar să valideze niște informații. Nu intra în atribuțiile mele să fac ordine, să verific de băutură sau de jocuri de noroc. Dar mie mi se aduceau constant acuze nefondate.
"De la bucătărie, schimbau carnea de vită cu pilaful, ca la parastas"
- Băutură?
- Mai scăpau niște sticle de bere. Își trimiteau oameni în afara cantonamentului să-i aprovizioneze.
- Pare că descrieți un tablou suprarealist!
- Deloc! Vreți să vă vorbesc despre furturile de motorină și de sucuri de la Săftica? Sau despre înlocuirea în meniul jucătorilor a cărnii de vită cu pilaful, ca la parastas? Sau despre felul în care femeia de serviciu gătește pentru echipă și mai și se opune numirii unui medic la lot?
- E vorba despre dumneavostră, nu?
- Exact! Femeia de serviciu, bucătarul și Mihai Popescu au discutat cu Mihalcea la începutul său de mandat, a venit și Bălănescu în bază. I-au transmis că nu vor să mă întorc. Unul dintre magazioneri făcuse și o glumă: "Ați sfeclit-o! Revine Motoacă! Treceți la șmotru!". Tot timpul era mizerie în bucătărie, unde intrau inclusiv cei care tundeau terenul și călcau prin rahați de pasăre. Se plângeau băieții că le e rău, au tulburări digestive, diaree.
"Popescu și încă doi i-au transmis lui Mihalcea că se opun revenirii mele"
- Adică suspectați că Popescu a influențat blocarea revenirii dumneavoastră la echipă?
- La prima ședință ținută de Mihalcea, noul antrenor a anunțat că se întoarce Motoacă, vine un alt kineto și un antrenor cu portarii. Iar Popescu și alți doi jucători au sărit că nu doresc întoarcerea mea. Au insistat să fie dat afară și Cătălin Andrei, kinetoterapeutul lotului național U21, care a ajuns între timp la Rapid. Prin urmare, există un mic grup care decide la Dinamo, iar de mine n-aveau nevoie, fiindcă eu stăteam cu gura pe ei.
- Dar care e povestea cu furtul de produse de la Săftica?
- Bogdan Bălănescu m-a pus să semnez facturile de recepție a produselor, fiindcă suspecta că se întâmplă lucruri ciudate în cantonament. De exemplu, vedeam că în ziua în care fixasem pentru jucători un meniu cu carne de vită nu li se dădea carne de vită. Iar bucătarul zicea că nu avem. Dar magazionerul semnala că există 30 de kilograme, din care preparai 50 de porții. De multe ori, magazionerul-șef fotografia lăzi întregi, goale, de banane sau roșii-cherry, dar jucătorii nu găseau în farfurie aceste produse. Nu s-a luat nicio măsură, deși le știe toată lumea. Cine nu voia să se investigheze aceste chestiuni?
"Bălănescu știe! Ce măsuri a luat în calitate de director general?"
- Sugerați că e și culpa directorului general Bogdan Bălănescu?
- Nu știu. Eu doar i-am spus că atâta timp cât nu poate gestiona aceste chestii care se petrec la echipă și în jurul ei, vor exista probleme. Se știu cei vizați, cred că Bălănescu ar trebui să ia măsurile cuvenite. Dar mai departe e problema lor internă. Adică Popescu dispare trei zile din cantonament înaintea unei partide în care urma să fie titular, se întoarce râzând și dă mâna cu toți, iar tu, ca director general, ce măsură iei? Nu vreau să-l condamn. Poate sunt lucruri mai ascunse, care-mi scapă, sau poate se sfătuiește prost cu cineva, dar e interesant că, după postarea mea, am primit o grămadă de mesaje inclusiv din club, de la oameni vechi, care m-au felicitat că am spus lucrurilor pe nume. Chiar voci din interior spun că la Săftica trebuie dat cu barda ca să se rupă pisica-n două!
- Ricardo Grigore e în grupul de șoc al lui Popescu?
- Nu. Nici el, nici Moldoveanu, nici Bani, nici Lazăr. Ăștia nu vor fi niciodată de acord cu ce se întâmplă. În spatele lacrimilor vărsate de Rici după partida cu FCSB e, de fapt, frustrarea a ceea ce se petrece în sânul lotului, unde sunt vreo trei tabere. S-a săturat și el, probabil, să vadă cum unii trag tare la antrenamente, iar alții se ocupă doar de glume proaste. Într-o zi, de exemplu, Popescu s-a așezat deliberat în spatele meu ca să-mi provoace căderea, s-a ocupat și de filmarea momentului, pe care apoi l-a distribuit printre jucători.
"Cum îi permiți ăstuia glume de țărănoi?"
- Și Uhrin cum a reacționat?
- Râdea! De ce n-a făcut cu el caterinca respectivă? Sau cu Dănciulescu? Sau cu Prunea? Imaginile au ajuns inclusiv pe la internaționali de la Viitorul, de la FCSB, care m-au sunat revoltați: "Dochi, cum îi permiți ăstuia glume de țărănoi?". Răbdarea și înțelegerea mea au niște limite. Îmi plac poantele, le accept, particip la glume, dar nu atunci când se sare calul. Și Uhrin, și Mihalcea sunt însă victime în tot acest tablou, având o autoritate aparentă.
- Cu Uhrin ați avut acea dispută legată de alimentație (Detalii AICI), care a și produs plecarea dumneavoastră de la club la sfârșitul anului trecut.
- Nu-l pot vorbi de rău. Am avut un conflict, OK, poate omul voia altceva, n-am respectat indicațiile lui pentru că sunt medic sportiv și am în spate o experiență bogată la un lot de natație, la liga de handbal feminin, al formațiile din primele trei divizii de fotbal. Știu ce am de făcut. Nici gând să fi dat vreodată tocăniță jucătorilor. Astea sunt povești. Oricum, după ce a plecat Uhrin, Bălănescu m-a sunat într-o zi de marți să mă întorc, iar după 24 de ore mi-a dat mesaj că nu se mai poate, fiindcă sunt de reglat niște chestii la Săftica. Iar aceste chestii însemnau că grupul lui Popescu nu mă dorea, fiindcă nu acceptau să vină unul care suferea pentru Dinamo și voia să pună lucrurile în ordine. Nu acceptau să le dicteze cineva ce să mănânce, cum să se pregătească și cum să se vitaminizeze.
"Ne-ai adus ca să ne dai afară ca pe niște fraieri?"
- Poate n-ați știut nici dumneavoastră cum să comunicați cu ei, cu cei din conducere!
- Haideți să vă spun altceva! La început, Bălănescu m-a rugat să facem ceva de tipul a ceea ce am realizat la Viitorul, unde, cu susținerea extraordinară a lui Hagi, am construit un departament medical unicat în fotbalul românesc, cu trei medici, două asistente, patru kinetoterapeuți. Gică mănâncă fotbal pe pâine, stăteam ore întregi la discuții pentru a face ce e mai bine pentru club, pentru Academie. Dinamo m-a oprit din drum spre Farul, m-au făcut să mă cert și cu Marica, și cu Zicu, au cerut referințe de la Hagi, Bălănescu a zis că-mi dă mână liberă, dar după vreo trei luni s-a oprit mâna liberă. Pentru ce toate aceste lucruri? Ca să ne dai afară ca pe niște fraieri și pe mine, și pe kinetoterapeut? De ce sunt oaia neagră? Că spun lucrurilor pe nume? Ce speri de la noi? Să tăcem și să lăsăm lucrurile așa cum sunt?
- De ce credeți că planurile s-au schimbat la 180 de grade?
- N-o luați ca pe-o vendetă sau o exagerare, dar eu voiam să se respecte condiții de masă, de antrenament, de refacere, însă asta a devenit imposibil fiindcă se duceau vreo trei-patru fotbaliști, între care diversionistul Popescu Mihai, și ziceau: "Nu vrem așa! Nu sunt de acord jucătorii!". Numai că acest grup se erija permanent în portavocea întregului lot, ceea ce nu era adevărat. Cum aflau, mă sunau imediat înapoi alți fotbaliști din lot care-mi ziceau că n-au nicio treabă. Din păcate, însă, lipsa de profesionalism de la nivelul conducerii face să nu fie ascultate toate vocile implicate în procesul de pregătire.
"A dispărut apa jucătorilor din autocar"
Fostul medic al "câinilor" evocă un alt moment șocant petrecut la lot: "Au plecat jucătorii de la un meci, au cerut apa și suc în autocar, dar au constatat cu stupoare că nu mai era nimic dintre baxurile lăsate la mașină. Produsele s-au evaporat efectiv în câteva minute după ce băieții au coborât din autocar ca să se ducă la vestiare. Nu mai vorbesc și de o grămadă de vitamine care au dispărut de la Săftica. Presupun că și Bogdan Bălănescu și-a dat seama că oameni de la Săftica ascund voit o grămadă de lucruri".
"Au intrat în cantonament fără chestionar COVID-19"
Motoacă dezvăluie și un episod de culise din perioada post-pandemie: "Cei de la Dinamo au intrat în cantonament fără un chestionar COVID-19. Le-am dat un document întocmit de mine pentru ambulatorul de specialitate al Spitalului Județean Ialomița, le-am trimis o copie, dar ei s-au dus direct la test. La intrarea la Săftica nu trebuiau să completeze și ei un chestionar? Ceva de genul dacă ai intrat în legătură cu cineva din străinătate în ultimele 14 zile, dacă ai pe cineva în familie cu probleme. Erau întrebări banale".
"Refularea mea de acum e îndreptățită și ca fost membru al staff-ului, și ca suporter. Am văzut din interior toate aceste nereguli cu patru ochi, nu cu doi"
"Îl luau în bătaie de joc și pe medicul care a venit după mine la Dinamo. Au distribuit pe grupul pe grupul de WhatsApp al echipei tot felul de poze jignitoare, comparații cu personaje de desene animate"
"Am primit felicitări și de la foști jucători importanți de la Dinamo, chiar actuali internaționali, de la membri din DDB. Dar eu sunt prea mic pentru a schimba lucrurile la acest club, care, pe panta actuală, riscă realmente s-o ia pe drumul Urziceniului, Oțelului, Timișoarei. Ar fi mare păcat!"
"E nefiresc să tragi la răspundere un doctor pentru derapajele unor fotbaliști, pentru că el nu are în atribuțiuni aceste chestiuni. Asta mi s-a părut cel mai urât gest făcut la adresa mea"
"Sunt oameni care nu fac parte din staff, dar însoțesc echipa în deplasări. Știu multe și ei, dar nu vor să vorbească de teamă"
"În acest sezon, Dinamo a schimbat trei antrenori, patru doctori, trei masori și doi kinetoterapeuți. Vi se pare normal așa ceva?"
Adrian Motoacă
Cornel Dinu, propus de urgență la Dinamo: „Să înghețe toți când intră în vestiar! Ar fi cel mai potrivit”
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora