Articol de GSP - Publicat joi, 04 aprilie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 03 aprilie 2013 20:11
Justin Ştefan, avocatul fotbaliştilor care au pierdut bani din cauza planului de reorganizare, crede că FRF ar trebui să-i scoată pe giuleşteni din Liga 1 fiindcă, precum Iancu la Timişoara, Copos a apelat la o metodă legală, dar inechitabilă sportiv.
- Domnule Ştefan, rapidiştii se aleg cu maximum 10 la sută din sumele pe care le aveau de primit. Mai există vreo cale să schimbaţi asta?
- Planul de reorganizare va trebui aprobat de către un judecător, în prima parte a lunii acesteia. Dacă nu va fi aprobat, clubul intră în faliment. Noi oricum o să contestăm legalitatea Adunării Generale de duminica trecută. S-au făcut unele ilegalităţi. Spre exemplu, toţi creditorii au fost convocaţi pentru adunare la sediul social al Rapidului, dar şedinţa n-a avut loc acolo, ci la Crowne Plaza, hotelul lui Copos. Un creditor care a ajuns la sediul social şi a văzut că nu se întîmplă nimic a plecat acasă.
Rapidiştii pregătesc noi proteste: "Boicotăm meciul cu Bistriţa!"
- Dar sînt clădiri vecine.
- Nu contează distanţa dintre ele. Eu am avut noroc că erau ziarişti acolo şi m-au îndrumat ei spre sala corectă, că în convocator scria altceva. Ce, dacă noi sîntem vecini şi eu mă întorc din oraş un pic mai vesel pot să-ţi intru în casă doar fiindcă sînt clădiri vecine?
- Deci singurul pas pînă la acordarea licenţei Rapidului a rămas aprobarea planului de reorganizare de către Tribunal?
- Asta e o mare problemă! Se ţine cont de specificitatea fotbalului numai cînd e convenabil. Timişoara de ce a fost retrogradată?
- Din cauza divizării societăţii.
- Da, dar divizarea e o procedură legală. Numai că s-a considerat că nu e corect din punct de vedere sportiv să muţi unele datorii pe o altă societate, în timp ce competitorii tăi se chinuie să plătească totul la zi. Insolvenţa e legală şi ea, dar Rapid a scăpat în acest fel de presiunea unor datorii, lucru pe care alte cluburi din Liga 1 nu-l fac. Unii plătesc salarii, impozite, Copos le-a redus drastic prin insolvenţă. Federaţia ar trebui să ţină cont şi să nu-i dea Rapidului licenţa pentru campionatul următor!
- De ce nu ar fi suficientă procedura pe care a urmat-o Copos?
- Pentru licenţiere, un club trebuie să nu aibă datorii sau ele să fie obiectul unui litigiu în instanţă ori creditorii să semneze pentru eşalonare. Rapid nu se înscrie în nici o categorie, fiindcă jucătorii nu doar că n-au semnat că acceptă reorganizarea, dar au votat în Adunarea Generală contra ei. Prin vot, ei au transmis că nu sînt de acord să renunţe la banii pe care-i au de primit!
"Insolvenţa poate deveni convenabilă pentru multe cluburi: scapi de presiunea unor datorii din trecut şi astfel poţi investi banii în transferuri, salarii, prime mai mari" ( Justin Ştefan, avocat)
"Am făcut toate plăţile pentru licenţă, nu mai există nici o problemă. Sută la sută, Rapid va juca în Liga 1 şi la anul!" (George Copos, patron Rapid)
"Sînt convins că instanţa va aproba acest plan. Datoriile rămîn la 6,5 milioane de euro, oricine poate plăti aceşti bani şi devine proprietarul unui club de tradiţie precum Rapid" (George Copos)
75.000 de euro avea de recuperat Iulian Apostol din salarii restante. Se va alege cu doar 7.500 de euro
10 jucători-creditori reprezintă avocatul Justin Ştefan: Herea, Duarte, Roman, Grigorie, Oros, Burcă, I. Voicu, Ioniţă, Surdu şi I. Stancu