Articol de Eduard Apostol - Publicat vineri, 19 aprilie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 19 aprilie 2013 01:05
Alex Dandea, 25 de ani, a mărturisit că rezultatele din Europa ale steliştilor şi ale clujenilor le dau aripi şi motivaţie "cîinilor".
Încet, dar sigur, Alexandru Dandea şi-a făcut loc în primul 11. Joacă acolo unde-l pune Cornel Ţălnar, e pansament şi-n apărare, şi-n linia mediană. Olteanul a oferit ieri primul său interviu ca dinamovist, scoţînd la iveală atît fotbalistul, cît şi omul Dandea.
- Alex, eşti mulţumit pînă acum că în iarnă ai semnat cu Dinamo?
- Da, sînt destul de mulţumit, m-am integrat în colectiv. Am întîlnit băieţi de caracter, cu toţii aşteptăm să ajungem în Europa.
- Cum se simte la meciuri, la antrenamente, puteţi ajunge în cupele europene?
- Jucătorii îşi doresc enorm, este o emulaţie deosebită, ne-au ambiţionat foarte mult şi rezultatele Stelei, şi ale lui CFR Cluj în Europa. Dacă rivala noastră poate, noi de ce să nu putem? Cred că asta îşi spune fiecare dintre noi.
- Dacă tot ai amintit de Steaua, bate Derby-ul de România la uşă. Ai emoţii?
- Este un meci special, sper să joc, îmi doresc să fiu pe teren. Emoţii? Nu. Dacă ai emoţii în fotbal, nu realizezi nimic. Vrem victoria.
"Steaua nu cîştigă pe 10 mai"
- Voi o vreţi, dar mai trebuie să şi puteţi. Rivalii ar putea să sărbătorească cîştigarea titlului în meciul cu voi.
- Ideal ar fi să oprim Steaua, să o împiedicăm să aibă această satisfacţie. Nu cred că va cîştiga în faţa noastră, cu tot respectul. Nu contează că e pe primul loc, bravo ei, dar pe Dinamo n-o va învinge pe 10 mai!
- Ai două goluri, în carieră, în Liga 1, ai tot fost aproape în cîteva rînduri şi pentru Dinamo, fă un exerciţiu de imaginaţie: ce-ar însemna să dai gol Stelei?
- Ar fi golul carierei! Într-adevăr, am fost aproape în cîteva situaţii, poate încep de duminică, la Tîrgu-Jiu.
Cum vor să învingă "duşmanul"
- Te uitai la Derby-urile de România?
- Da, normal, nu există microbist, indiferent cu cine ţine, să nu se uite la un Dinamo - Steaua. Mi-a plăcut mult meciul cînd "cîinii" au învins în Ghencea, cu 4-2, cu goluri fantastice. Mie mi-a plăcut cel al lui Cătălin Munteanu.
- Ce vă trebuie ca să vă puteţi bate la anul cu Steaua?
- Linişte. Venirea domnului Negoiţă a fost de bun augur. Noi, jucătorii, trebuie să facem o familie, să ne ajutăm, apoi să atragem suporterii lîngă echipă.
"Am fost atacant, îmi plăcea de Ronaldo"
- Cînd erai mic, ce voiai să devii?
- Fotbalist, niciodată altceva! De la 7 ani fac fotbal, mi-am dorit mereu. N-am o poveste siropoasă, am făcut sacrificii, ca orice om pentru orice meserie, dar cred că a meritat. Trăiesc visul! Părinţii mi-au fost mereu aproape, le mulţumesc public. Am început la Drăgăşani, stadionul era aproape de casă, apoi am trecut la Rîmnicu Vîlcea, Cîmpia Turzii şi Severin.
- Îţi place vreun fotbalist, care să te influenţeze în carieră?
- Sînt mulţi valoroşi, dar n-am preferaţi. Eu nu copiez pe nimeni, sînt eu însumi. Cînd eram mic, aveam un idol, ca toţi copiii, era brazilianul Ronaldo. Mai ales că ţineam de mic cu Real Madrid, ca o paranteză, sper să cîştige Champions League, ar fi fantastic!
- Îţi plăcea un atacant?
- Păi, eu am jucat vîrf pînă la 19 ani. Costel Pană, antrenorul de la CSM Rîmnicu Vîlcea, m-a trecut mijlocaş central, apoi fundaş.
- Tu unde te simţi mai bine acum, mijlocaş sau fundaş central? La Dinamo ai jucat ambele posturi.
- Fundaş central. Joc mai bine acest post, mai ales că am evoluat astfel în ultimii 2-3 ani. Mă simt mai bine în acea poziţie.
"Am o viaţă ordonată, am grijă de mine"
- Cum trebuie să fie un fotbalist venit din provincie ca să reuşească în Capitală?
- Depinde de tine ca om, nu doar ca sportiv. Aşa, sînt şi jucători din Bucureşti care se pierd pe drum în acest oraş. Cred că trebuie să ai o viaţă ordonată, să fii responsabil.
- Tu eşti aşa?
- Am o viaţă ordonată, am grijă de mine şi de ceea ce fac.
- Care e visul tău de fotbalist?
- Să iau un trofeu cu Dinamo. N-am obţinut nimic pînă la 25 de ani ca fotbalist, doar promovarea cu Severinul. Apoi, să ajung într-un campionat puternic din străinătate.
- Echipa naţională?
- Mi-aş dori, dar drumul e lung şi eu trebuie să fiu cu picioarele pe pămînt.
- Ce faci în timpul liber?
- Mă odihnesc sau am activităţi liniştite. Mă mai plimb la aer curat. Îmi place să mă uit la filme, în special la cele istorice. Filmul preferat este "Gladiatorul".
"Îmi place să mă aştepte cineva drag acasă"
Alex şi Oana se vor căsători în iunie. Viitoarea doamnă Dandea este fiica selecţionerului României Under 19, Adrian Văsîi, fostul atacant al Sportului şi al celor de la Inter Sibiu. "Viaţa de cuplu liniştită m-a ajutat în carieră. Unora le place dezordinea, să mai diversifice, dar pentru mine e important să mă aştepte cineva drag acasă, să mă înţeleagă", a comentat jucătorul.
De ce n-are carnet de şofer
Momentan, în cuplul Alex-Oana, femeia conduce. Maşina, la ea ne referim. Fotbalistul de 25 de ani nu are carnet de şofer, o spune cu linişte în glas: "Nu mi-a trebuit, n-am avut această pasiune. La ce trafic văd că este în Bucureşti, nici nu-i duc lipsa. Cred totuşi că în acest an, în funcţie şi de programul echipei, o să fac şcoala. Oricum, am un şofer extraordinar, pe Oana".
"E nevoie de Ştiinţa"
Dandea este oltean şi e interesat de soarta Craiovei: "E o pierdere că nu mai e în fotbalul românesc. În Bănie, te duceai să joci cu plăcere, şi ca adversar. Sincer, îmi doresc să revină Ştiinţa în prima divizie. Şi Poli Timişoara, şi FC Argeş, şi UTA, grupări de tradiţie".
I-a plăcut Rapidul lui Il Luce
Actualul dinamovist a recunoscut că simpatiza cu Rapid în copilărie: "Tata şi fratele meu ţineau cu giuleştenii, m-au influenţat şi pe mine, era vîrsta cînd se putea asta. Am ţinut cu Rapid fiindcă îmi plăcea formaţia lui Mircea Lucescu, juca un fotbal frumos". În ediţia 1998-1999, giuleştenii, conduşi de Il Luce, cîştigau campionatul în dauna "cîinilor".
"Eu îmi doresc să ajung să fiu cineva pentru Dinamo şi dinamovişti! Au mai fost înainte şi alţi olteni, precum Dănciulescu şi Niculescu, care-au reuşit, poate o voi face şi eu" (Alexandru Dandea, fundaş Dinamo)