FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATERE

EXCLUSIV ONLINE // Revenirile antrenorilor sînt la modă în Liga 1 » Divorţaţi, dar sub acelaşi acoperiş

Ioan Andone a avut nu mai puţin de trei mandate la Sportul. Acum este la al doilea la Dinamo +4   FOTO
Ioan Andone a avut nu mai puţin de trei mandate la Sportul. Acum este la al doilea la Dinamo

Articol de GSP - Publicat miercuri, 23 februarie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 23 februarie 2011 13:53

Repatrierea jucătorilor nu e singurul trend în România: 5 dintre antrenorii din Liga 1 sînt măcar la al doilea mandat la echipele pe care le conduc în prezent.

De ce Andone s-a întors la Dinamo? De ce Hizo, acuzat că a plecat cu tot cu maşina de serviciu chiar de la Vaslui, s-a întors în Moldova? Sau de ce Mititelu mizează tot pe Napoli? Sînt cîteva dintre întrebările la care GSP a încercat să răspundă înaintea startului returului.

Un lucru e cert: 5 tehnicieni din Liga I pregătesc echipe de la care au plecat în trecut. În ordine alfabetică, e vorba despre Andone (Dinamo), Hizo (Vaslui), Lăcătuş (Steaua), Napoli (Craiova) şi Uhrin (Timişoara). Antrenori care s-au despărţit în condiţii mai mult sau mai puţin amiabile de grupările la care acum au revenit.

DE CE REVIN ANTRENORII? SENTIMENTELE PRIMEAZĂ?
În viziunea tehnicienilor, motivul principal al revenirilor este de natură afectivă. Ioan Andone, dat afară de la Dinamo la finalul lui 2005, cînd era pe primul loc, spune: "Apartenenţa la acest club m-a făcut să mă întorc cînd echipa se afla într-un moment greu. Am gîndit cu sufletul!".

"Banii n-au contat"
"Fălcosul" a prins la Sportul chiar şi trei mandate: "Credeţi că banii m-au făcut să revin în Regie? Jucătorii, prietenia cu Şiman şi faptul că acolo mi-am început cariera de antrenor au contat mai mult. Totul ţine de sentimente!".

Suporterii au un rol important
Ipoteza lui Ando e confirmată şi de Mircea Rădulescu, şeful şcolii federale de antrenori: "Dacă un antrenor revine la o echipă, asta înseamnă că între el şi conducere există afinităţi, apreciere reciprocă. Tehnicienii se leagă afectiv de club, iar, de multe ori, un rol important îl au şi suporterii".

CONDUCĂTORII: REZULTATE SAU STRATEGIE?
Oficial, patronii cluburilor sînt interesaţi doar de performanţele obţinute de către tehnicienii reîntorşi. Adrian Porumboiu: "Rezultatele sînt cele care îl recomandă pe orice antrenor care revine. E şi cazul lui Hizo. Mereu există tentaţia de autodepăşire!".

Simbol al clubului adus pentru tăcerea fanilor
Neoficial, sînt mai multe motive. Mircea Rădulescu explică: "Conducătorii sînt mult mai abili, s-au perfecţionat. Se practică acum readucerea unui simbol al echipei pentru a face linişte printre suporteri". Exemplele sînt Hagi şi Lăcătuş: "Prin numirea lui Hagi la Steaua, s-a distras atenţia publicului de la problemele mult mai grave ale clubului. Nu e exclus ca şi în cazul numirii lui Lăcătuş să fi existat aceleaşi intenţii".
Nu e singura "inovaţie" a celor care trag sforile în club. "Cînd cei de la Timişoara l-au înlocuit pe Contra, un om cu priză la suporteri, nu puteau aduce orice antrenor. Ci tot pe unul apreciat de galerie, pe Uhrin", susţine "Riciu".

"Craiova a jucat spectaculos cu Napoli"
Aurel Ţicleanu a fost antrenor la U Craiova în două rînduri, iar acum a preluat şi funcţia de preşedinte tot pentru a doua oară. "Poate patronii regretă că au renunţat prea uşor la angajaţi", spune el despre moda revenirilor în Liga I. Oficialul Ştiinţei are propria teorie legată de comeback-ul lui Nicolo Napoli în Bănie: "Sub comanda lui, Ştiinţa a jucat cel mai spectaculos fotbal de cînd a preluat Mititelu echipa. În plus, mulţi dintre actualii jucători au debutat cu el în Liga 1. Aducerea sa înapoi reprezintă practic şi o recunoaştere a meritelor".

"S-a dovedit de multe ori că schimbarea unui antrenor nu aduce nimic bun. Patronii vor să se revanşeze faţă de cei daţi afară"
Florin Halagian

MANDATE REPETATE ALE ANTRENORILOR DIN LIGA I
Ioan Andone (Dinamo): 2003-2005; 2010-prezent
Viorel Hizo (Vaslui): 2006-2007; 2008; 2010-prezent
Marius Lăcătuş (Steaua): 2007-2008; 2009; 2010-prezent
Nicolo Napoli (U Craiova): 2003-2004; 2004; 2007-2009; 2011-prezent
Dusan Uhrin (Poli Timişoara): 2007-2008; 2010-prezent

CIFRE
3 dintre antrenorii din Liga 1 au avut măcar două mandate la o echipă pe care au pregătit-o în trecut: D. Munteanu, Grigoraş, Nae Manea
5 dintre antrenorii din Liga 1 demişi în acest sezon au pregătit în trecut o echipă de cel puţin două ori: Piţurcă, Ţicleanu, Cîrţu, Oct. Grigore, Stoichiţă
19 schimbări s-au produs pe băncile tehnice în Liga 1 de la startul sezonului

"Şocurile" sînt o cauză
Mircea Rădulescu acuză: "Celebrele «şocuri» la echipă sînt deja o boală, ascund carenţe mari la echipe şi distrag atenţia de la un fotbal sărac. Ele pot fi cauza revenirilor tehnicienilor la aceeaşi echipă. Atunci cînd schimbarea n-are efect, celui dat afară i se mai acordă o şansă". Florin Halagian are, totuşi, o altă viziune: "Uneori e mai bine să schimbi locul de muncă, dar e normal ca întotdeauna să laşi o portiţă deschisă".

Citește și:

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Nationala
Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Nationala
Anunț MAJOR din partea FRF! România primește un număr INFIM de bilete la meciul cu Olanda » Cine are prioritate la achiziționare + prețuri
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”
Superliga
Becali, atac indirect la echipa de la care a transferat jucătorul: „Nu s-a mai antrenat așa, a făcut febră” + Fotbalistul care l-a cucerit: „Nici Mbappe nu-l scoate din echipă!”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (3)
steaua.the.best
steaua.the.best  •  23 Februarie 2011, 14:36

Comunismul ,fotbalul si locul Rapidului in peisaj Inainte de a incepe vreau sa specific ca nu am nimic cu trecutul echipei F.C. Rapid Bucuresti,ci dimpotriva, sunt cateva momente din istoria Rapidului interbelic pe care le apreciez. Dar nu pot accepta unele afirmatii ale unor suporteri rapidisti, cum ca, echipa lor ar fi curata din punct de vedere politic. Incep prin a spune ca, pe 25 iunie 1923, s-a infiintat Asociatia culturala si sportiva CFR,la initiativa lui Teofil Copaci, Grigore Grigoriu, Aurel Kahane, Geza Ginzer si a altor evrei romani, muncitori la Atelierele Grivita. Totul a inceput prin fuziunea a doua echipe,CFR (fosta Rampa Militari) si Excelsior. Dupa cativa ani, prin '31 mai exact, echipa ajunge sa joace in Campionatul Romaniei,iar in sezonul 1932-1933 al Diviziei A, ajunge pe locul 2 in Seria I. Toate-s bune si frumoase, dar hai sa ne oprim putin la Atelierele Grivita, locul de unde isi trage radacinile clubul F.C. Rapid. Atelierele CFR Grivita a fost creata in 1897,in scopul reparari locomativelor cu aburi si a vagoanelor de calatori. In scurt timp ajunge o piesa de baza pt industria feroviara din Romania dar si un nume care va fi asociat cu Marea Recesiune, deoarece aici a izbugnit o greva uriasa,in care a fost implicat si Gheorghe Ghiorghiu-Dej. Greva a fost in cele din urma inabusita de catre autoritati,dar intr-un mod extrem de violent, pierzandu-si viata 8 muncitori,alti 30 ajungand prin spitale iar alti 20 au suferit rani usoare. In timpul regimului comunist CFR Grivita a fost redenumita Grivita Rosie ca omagiu adus comunistilor care au organizat greva din 1933. Deci ca sa fie pe-ntelesul tuturor Atelierele Grivita erau recunoscute in epoca,ca un focar de agenti bolsevici, platiti sau infiltrati de catre URSS, cu scopul de a destabiliza ordinea sociala din Romania (vezi "Istoria loviturilor de stat din Romania", de Mihai Alex Stoenescu). Nu mai zic ca Aurel Kahane si Geza Ginzer, erau niste comunisti notorii, cu contacte la Moscova (pt cei interesati vezi, "Din istoria miscarii sportive muncitoresti si de mase" de Nicolae

danutz1
danutz1  •  23 Februarie 2011, 14:08

://concurs.gsp.ro/danutz1

danutz1
danutz1  •  23 Februarie 2011, 14:08

Pacat de valoarea pe care au avut-o intotdeauna ca fotbalisti

Vezi toate comentariile (3)
Comentează