Articol de GSP - Publicat sambata, 03 februarie 2018 09:00
Narcis Răducan dezvăluie că a avut discuții cu Negoiță despre ce ar trebui făcut în Ștefan cel Mare, doar că se teme de reacția suporterilor care-l consideră stelist.
- Imaginea despre directorii sportivi e că își împart banii din transferuri cu agenții.
- Păi, e un procent care se ocupă cu treaba asta. Dureros e că procentul e valabil și pentru străinătate, ba chiar în unele țări îl depășește pe cel din România! Rusia, Turcia, China... Inclusiv țări dezvoltate ca Belgia și Olanda ți-ar oferi surpriza neplăcută să te convingi că se întâmplă și acolo. Piața îi filtrează, că lumea fotbalului e mică. Dacă tu-i ceri bani unui agent, se află.
"Îți aduc două milioane. Nu e normal să am comision?"
- De ce există și cluburi care-i mai caută pe oamenii controversați, bănuiți că iau comisioane ascunse? Doar fiindcă unii dintre ei se pricep?
- Țiriac a zis "prefer un angajat hoț și bun decât un prost cinstit!". Lumea s-a revoltat, pentru că ne răstoarnă principiile. Dar cu un hoț deștept mai poți măcar să încerci să gestionezi relația, să cauți să-l schimbi. Cu prostul nu prea ai ce să faci, s-ar putea chiar să te coste mai mult decât hoțul. Ca să nu am probleme, eu am insistat să trecem clar în contract condițiile.
- Asta ce înseamnă?
- La Pandurii le-am zis "dacă aduc un jucător gratis și fără comisioane ale agenților și apoi îl vindem cu peste 200.000 de euro, e normal să iau un comision?". "Aaa, da! Ia-ți cât vrei!". "5 la sută!". L-am adus pe Hora, a ieșit golgeterul campionatului și a fost vândut. Și apoi auzeam discuții "Ia uitați-vă la ăsta! Vrea comision!". Le-am mai zis că vreau un bonus și pentru primele trei locuri. "Hai, mă Narcis, cum să terminăm noi pe podium?". "Dom'le, să am o motivație!". Și am terminat pe 3 după ce am schimbat 14 jucători iarna fără sume de transfer. Pe urmă, iar, "ne ia comision!". Dacă tu ai o afacere, mă angajezi pe mine și-ți zic că la anul îți cresc veniturile cu două milioane de euro, ți se pare mult să-mi dai mie o sută de mii?
- De ce a ajuns clubul în insolvență, dacă tu susții că ai crescut veniturile?
- Era un acord de finanțare, doar că principalul acționar, CEO, n-a mai avut aportul. Eu cum să fi cotrolat asta? Să le bag mâna în buzunare? Eu am redus fondul de salarii la toate cluburile, dar nu pot să mă duc la unul care are 10.000 de euro pe lună și să-i zic "de mâine ai 2.000!". Nici la marile companii nu se procedează așa, cu scăderi de 80 la sută!
"E zgârcit doar dacă-l compari cu Gigi"
- Ai schimbat multe cluburi, la Dinamo cum de n-ai ajuns?
- Au fost doar discuții, uneori amicale. La un moment dat, am și luat masa cu Negoiță. Mi se pare complicat.
- Din cauza suporterilor?
- Da, lumea mă vede stelist. La Rapid a fost altceva, însă la Dinamo e greu pentru mine... Deși e foarte tentant! Dinamo are un potențial grozav! Forța publicului e enormă!
- Chiar și cu un patron zgârcit ca Negoiță?
- E ca la Ianis. Dacă-l compari pe Ianis cu Gică, atunci e slab. Dacă-l compari pe Negoiță cu Becali, da, e zgârcit. Dar ia compară-l cu Valerii Moraru și cu alții!
- Și atunci, ce greșește Negoiță?
- De ani de zile eu puteam să pariez oricât că Dinamo nu va termina pe primele două locuri. Se vedea din avion! Poate ca salarii clubul e pe 3 sau pe 4 în România, doar că anturajul lui Negoiță nu i-a dat rețeta corectă. S-a văzut mereu că lotul nu era de top.
"De ce e contestat Negoiță? Suporterilor le place ca la PSG, cu bani tocați și cu rezultate, nu ca la Arsenal, unde finanțele sunt excelente, dar lumea plânge că nu mai câștigă nimic. A nimerit rețeta cu Rednic, trebuia să continue cu el! Cu Mircea, Dinamo ar fi fost pe primele 3 an de an!"
Narcis Răducan
S-a lansat în afaceri
De ceva timp, Narcis Răducan îşi ajută soţia într-un business care a început să-i producă şi profit. A închiriat un spaţiu la etajul 1 în Mall AFI Cotroceni, unde are un restaurant cu un concept original, denumit LaPiatza. "Toată investiţia m-a costat cam 150.000 de euro, aici incluzând şi aparatura bucătăriei care este foarte scumpă. Dar am început să avem şi peste 200 de clienţi pe zi. Oana, soţia mea, se ocupă de absolut tot. Avem 13 angajaţi, dintre care 4 bucătari, iar fostul bucătar al Oţelului e cel care ne-a iniţiat şi care ne ajută şi acum cu diverse reţete. Sunt zilnic cam 30 de feluri de mâncare, majoritatea cu specific românesc. Chiria pe lună e în jur de 9.000 de euro, destul de mare, însă tocmai ce ne-am prelungit contractul pe încă 5 ani. Media zilnică a vizitatorilor în tot mall-ul AFI e de 54.000 de oameni, la noi vin şi foarte mulţi sportivi, fiindcă peste stradă de mall e o sală unde se antrenează mulţi voleibalişti şi baschetbalişti", dezvăluie Narcis noua sa preocupare.