Articol de Eduard Apostol, Remus Răureanu, Daniel Scorpie - Publicat vineri, 24 iulie 2020 02:44 / Actualizat vineri, 24 iulie 2020 15:59
Opava, penultima clasată din play-out în prima ligă din Cehia, a înregistrat un caz de coronavirus. Liga a fost oprită din cauza asta și nu mai retrogradează nicio echipă. Urcă două din eșalonul secund.
Sunt exact deciziile pentru care insistă Dinamo. Bălănescu, președintele lui Dinamo, crede că oprirea campionatului ar fi decizia cea mai corectă, din cauza situației disperate în care se găsește clubului lui, și a apărut și un model care arată exact așa cum argumentează șeful roș-albilor.
Pe placul lui Dinamo
Cehia și-a oprit campionatul după ce un fotbalist de la Opava, penultima din play-out, s-a îmbolnăvit de coronavirus. Tot lotul ar fi trebuit să petreacă două săptămâni în carantină din cauza infectării unui jucător. Pentru că n-ar mai fi încheiat competiția până pe 3 august, așa cum își propusese, liga cehă a înghețat-o.
Nu va retrograda nimeni, scapă și Opava, și Pribram, ultimele două clasate. Este exact scenariul pe care îl invocă Bălănescu. Dinamo e penultima, ca și Opava, doar că nu are un fotbalist infectat, are aproape tot lotul cu coronavirus. Cehii au hotărât să promoveze două formații din liga a doua și să crească numărul echipelor din primul eșalon la 18. Pardubice și Zbrojovka Brno sunt cluburile care urcă din "B".
LPF își asumase, oricum, că avea să încheie play-out-ul dincolo de 3 august, nu ține să respecte acest termen limită pe care l-au respectat cehii, însă nici nu poate să întindă foarte mult turneul pentru salvarea de la retrogradare, deoarece ar pune în pericol începutul campionatului următor.
"Lăsați-ne să ne și antrenăm vreo 21 de zile!"
Direcția de Sănătate Publică a plasat-o pe Dinamo în carantină după ce s-a ajuns la 21 de cazuri de coronavirus în cadrul clubului. Mulțescu nu poate să-i antreneze nici pe juniorii mari, U19, carantinați și ei. Sunt deja nouă zile de când "câinii" nu se antrenează. Persoane din staff spun că echipa ar necesita o perioadă de pregătire de trei săptămâni după pauza aceasta, înaintea următorului meci! Un fel de presezon înainte de finalul stagiunii.
Este, bineînțeles, exclus ca Mulțescu și oamenii lui să beneficieze de vreo perioadă de pregătire, ar însemna ca sezonul viitor să mai pornească la iarnă, dacă Dinamo s-ar antrena trei săptămâni înainte să dispute restanțele pe care le-a acumulat și apoi să mai joace și etapele normale, la zi. Ar mai fi și un baraj de salvare/promovare între antepenultima din prima ligă și a treia din eșalonul secund. Și mai e nevoie și de o pauză înainte să pornească următorul campionat.
"Nu vrem 18 echipe!"
Orlando Nicoară, directorul general EAD, societatea care deține drepturile TV pentru Liga 1, refuză modelul pe care l-a ales Cehia: "Oricare discuție despre un sistem cu 18 echipe, cu tur și cu retur, nu avantajează fotbalul, suporterii și televiziunile". Nicoară insistă și că firma va cere daune dacă liga va fi stopată acum: "Mă văd nevoit să reafirm că nu vom accepta oprirea campionatului fără să cerem penalizări semnificative și fără a rediscuta condițiile financiare valabile pentru sezoanele următoare". Pe 18 mai, când cluburile discutau dacă să continue sezonul sau nu după starea de urgență, EAD a trimis către LPF o notificare în care preciza și suma pe care o pretindea drept daune: 10 milioane de euro, mai mult de o treime din valoarea drepturilor pe un sezon întreg! 28 de milioane de euro încasează anual formațiile din primul eșalon.
Citește mai multe știri din Liga 1:
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor