FOTBAL  »  Superliga  »  FC VOLUNTARI - FCSB, AZI, ORA 21:00

FC VOLUNTARI - FCSB. Meciul Stat vs Privat! Gazda e Iordănescu!

foto: Raed Krishan/GSP
foto: Raed Krishan/GSP

Articol de , , - Publicat sambata, 12 septembrie 2020 09:00 / Actualizat sambata, 12 septembrie 2020 09:40

Meciul Voluntari - FCSB propune cea mai clară formă de concurență între o investiție exclusiv privată, care îi aparține lui Gigi Becali, și una aproape în întregime din bani publici, susținută de primarul Florentin Pandele, disputa urmând să aibă loc pe o arenă a Primăriei, care poartă numele lui Iordănescu.

Fotbalul românesc conține de ceva ani din ce în ce mai multe echipe susținute și din bani publici. Unele dintre acestea au ajuns chiar să-și acopere din bugetul pe un an mai mult de jumătate din banii proveniți de la autoritățile locale.

Implicit, s-a ajuns tot mai des la o concurență extrem de ciudată, în care o societate practic susținută din bani publici să se lupte cu una care e finanțată exclusiv din zona privată.

Probabil că meciul de astăzi, din etapa a 3-a a Ligii 1, FC Voluntari - FCSB, e oglinda perfectă a acestei anomalii care continuă să existe și chiar să se accentueze în fotbalul nostru. O echipă, Voluntari, e practic a statului, iar cealaltă, e vorba despre FCSB, e a unui om de afaceri.

FC VOLUNTARI

  • Echipa e, practic, cam ceea ce înseamnă CSM București pentru Primăria Capitalei. O echipă care încasează milioane de euro de la Primăria Voluntari, unde edil e Florentin Pandele, cel care a decis să susțină masiv echipa de fotbal, care a promovat pe prima scenă în urmă cu 5 ani.
  • Stadionul pe care evoluează echipa e construit din bani publici și aparține Primăriei. Tot fiindcă Pandele decide absolut totul în Voluntari, numele arenei e dat de unul dintre cei mai buni prieteni ai acestuia, Anghel Iordănescu. Cel care recent a anunțat că face parte din echipa Gabrielei Firea, pentru Consiliul General al Municipiului București la alegerile din 27 septembrie.
  • Baza de pregătire a Voluntariului, unde există și o Academie cu sute de copii, e și ea construită exclusiv din banii Primăriei și e și ea pusă la dispoziția primei echipe, antrenată astăzi de Mihai Teja.
  • Bugetul clubului e alimentat cu sume impresionante de către Pandele, prin intermediul Primăriei, adică bani publici. În decursul anului 2018, s-au virat peste 2 milioane de euro, în vreme ce în 2019, suma a crescut până aproape de 3 milioane.
FC VOLUNTARI - FCSB. Meciul Stat vs Privat! Gazda e Iordănescu!

FCSB

  • Echipa e privată 100%, nu are niciun fel de susținere din partea autorităților locale. Gigi Becali e cel care conduce clubul, care, practic, se autofinanțează din ceea ce produce sau beneficiază de sume pe care patronul le introduce în cadrul clubului și pe care ulterior le retrage fiindcă ele apar ca datorie pentru societate.
  • FCSB nu are un stadion al ei și în toți acești ani a fost nevoită să plătească sume mari și foarte mari pentru închirierea arenelor pe care a evoluat. De exemplu, pe Arena Națională, la un meci de Champions League, au fost cazuri în care a suportat chiar și peste 40.000 de euro, exclusiv pentru chirie.
  • Baza de pregătire din Berceni, care e una la standarde extrem de ridicate, e construită exclusiv cu investiție privată, iar întreținerea ei e realizată, la fel, doar din banii clubului FCSB
  • Bugetul clubului e incomparabil mai mare decât cel al Voluntariului, însă conturile FCSB n-au fost niciodată alimentate din bani publici. De exemplu, suma de bani pe care FCSB a încasat-o în 2018 de pe urma contractelor de sponsorizare și publicitate, în jur de 2,3 milioane de euro, e aceeași cu cea pe care Voluntari a primit-o de la Primărie, în decursul aceluiași an. Iar în 2019, FCSB a primit din drepturi TV 2,8 milioane de euro, mai puțin decât i-a cedat Pandele echipei sale de fotbal, din bani publici, aproape 3 milioane de euro. 

2003e anul în care Gigi Becali a devenit patron la FCSB, se întâmpla în luna ianuarie a acelui an

2000e anul în care Pandele a devenit prima dată primar al Voluntariului; a câștigat în total 5 mandate și candidează și acum

Statul nu doar că nu-l ajută pe Becali, dar i-a și afectat afacerea

FCSB e club privat, Becali nu a fost susținut niciodată de stat, cel puțin în privința echipei de fotbal, însă tocmai din cauza statului a avut de suferit. CSA Steaua i-a intentat proces în urmă cu aproape 10 ani, iar instanțele de judecată l-au deposedat pe Gigi Becali de brandul și sigla Stelei. Ruptura s-a produs în decembrie 2014, iar în acest moment se află pe rol un alt dosar, în care FCSB a pierdut, după prima decizie, palmaresul clubului Armatei, cel dintre 1947 și 2003. Tot din cauza conflictului cu MApN, Gigi Becali și FCSB au fost alungați din Ghencea, unde n-au mai avut voie să joace din martie 2015. 

Pandele a venit nu doar cu banii publici, ci și cu ancora😁

Emblema lui FC Voluntari conține o ancoră. De ce? Orașul nu are vreo tradiție în navigație, nici nu are ieșire la mare sau la Dunăre. Explicația este că primarul Florentin Pandele a absolvit în anul 1984 Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân" Constanta, Facultatea de Navigație, unde a obținut brevet de comandant de cursă lungă. Liverpool, Sampdoria Genova, Feyenoord Rotterdam, cluburi din porturi dintre cele mai mari ale lumii, nu s-au gândit să-și facă branduri asemănătoare, care să conțină și ancore. 

Citește și alte știri din Liga 1:

EXCLUSIV Încă o lovitură pregătită în culise! Claude Dielna ar putea reveni la Dinamo, însă cere un salariu uriaș

Toni Petrea schimbă tactica pentru următorul meci: „Avem în vedere să facem asta”

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (4)
ares321
ares321  •  12 Septembrie 2020, 13:13

Care privat ma, banii de la anrp sunt 100% de la stat ma nesimtitilor, platiti de noi toti.

108022913946097
Traian Pavelescu  •  12 Septembrie 2020, 13:42
Postat de ares321 pe 12 Septembrie 2020, 13:13

Care privat ma, banii de la anrp sunt 100% de la stat ma nesimtitilor, platiti de noi toti.

Personaj tot mai rar, pe cale de dispariție, cazarmist, militarist, uitat de armata roșie pe lângă cazanul popotei! Ultimii, unicii din Europa și din lume care mai susțin o făcătura amatoare oribila de unitate militară! Sa avem înțelegere și mila pentru astfel de personaje rare, pe cale de dispariție!

108022913946097
Traian Pavelescu  •  12 Septembrie 2020, 11:06

Trist, jenant, inadmisibil! Fotbalul românesc se întoarce in trecutul autoritar, in socialismul sovietic primitiv! Cu cazarmi sportive sinistre ale armatei și miliției, cu echipe de partid (primarii), cu echipe rezultate din alianța toxica dintre politicieni compromisi și afaceriști dubioși! Mediul concurențial compromis, investițiile private batjocurite, un fotbal muribund, călcat in picioare de bocancii de instrucție prăfuiți și roși ai trupetilor din și de pe lângă cazematele sportive staliniste !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează