Articol de Dan Udrea - Publicat sambata, 16 aprilie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 15 aprilie 2011 19:27
Iordănescu junior spune că cea mai mare presiune e pe antrenor, şi nu pe jucători, iar fotbaliştii care au venit şi nu se adaptează istoriei echipei vor fi excluşi
Steaua e pe locul 5 după 5 ani în care n-a mai cîştigat nici un trofeu. Criza prin care trece trupa din Ghencea e argumentată şi explicată de unul dintre cei care au fost în interiorul echipei în acest sezon. Eduard Iordănescu, secund al lui Ilie Dumitrescu şi al lui Lăcătuş, dar şi "principal" timp de 10 zile, a acceptat pentru GSP să comenteze situaţia în care a ajuns gruparea roş-albastră, cea mai titrată din fotbalul românesc, cu 50 de trofee cîştigate în peste 60 de ani de istorie.
- Care a fost lucrul care te-a dezamăgit cel mai rău cît timp ai fost acolo?
- Lipsa continuităţii în exprimare şi a rezultatelor pozitive. Pentru a avea pretenţii la titlu trebuie să legi rezultate bune, nu să ai permanent fluctuaţii.
- Ca secund, apoi ca "principal" şi apoi, din nou, ca secund, te-ai simţit lăsat în pace să-ţi faci meseria?
- Am condus echipa în două jocuri ca "principal". Vă pot spune cu mîna pe inimă că patronul Becali nici măcar nu ştia echipa pe care voiam să o aliniez. Mai mult decît atît, am aflat că înaintea jocului de la Galaţi, într-o discuţie cu tatăl meu, îl întreba pe acesta dacă ştie cu ce echipă vreau să încep.
"Fără psihic puternic, la Steaua nu rezişti"
- La Steaua, există o presiune mai mare pe antrenor sau pe jucători?
- Fără îndoială, pe antrenor. Ca dovadă că atunci cînd echipa nu a performat, cel care a plecat a fost antrenorul şi nu jucătorii, avem exemplele lui Ilie Dumitrescu şi al lui Marius Lăcătuş. Cu toate astea, la Steaua există un spirit aparte şi cine nu îl înţelege e greu să reziste. Palmaresul şi tradiţia acestei echipe obligă, tocmai de aceea jucătorilor care nu au un psihic puternic le e greu să se integreze.
- A existat vreun moment înainte sau în timpul jocurilor în care să se solicite din afara băncii tehnice o înlocuire, atît timp cît ai fost la echipă?
- Noi nu ţineam telefon cu noi...hahahaha!
- E adevărat că Ilie Dumitrescu era sunat chiar şi la miezul nopţii de către Gigi Becali şi i se solicita ca un anumit jucător să joace sau să nu joace?
- E adevărat că era sunat foarte des, dar nu ştiu să i se fi impus vreun jucător. De multe ori eram şi eu lîngă Ilie la discuţiile telefonice pe care le avea cu patronul şi majoritatea telefoanelor erau tot din entuziasm date. Era permanent preocupat să ştie ce se întîmplă la echipă, care e starea, care e părerea noastră, dacă sîntem optimişti.
"Jucătorii mai vechi suportă mai uşor criticile lui Becali"
- Cum reacţionau jucătorii pe care Gigi Becali îi acuza violent?
- Sigur uşor nu le era, dar patronul, din dorinţa de a vedea echipa performînd, poate că la nervi spunea anumite lucruri care deranjau. Am constatat că jucătorii mai vechi din lotul Stelei digerau mai uşor aceste declaraţii. Ei păreau mai obişnuiţi.
- Care ţi se pare jucătorul cu cel mai mare progres în acest an?
- Tătăruşanu e cel care a devenit o certitudine în acest sezon, ca dovadă că a ajuns un constant şi al echipei naţionale. Dacă ne gîndim şi la saltul important pe care l-a făcut Gardoş, l-aş pune şi pe el la capitolul jucătorilor care au progresat mult şi care au perspective mari pentru viitor.
- Suporterii au vreo vină pentru situaţia echipei?
- Să fim serioşi! Fanii iubesc echipa şi aşteaptă mult de la ea an de an. Steaua e adevărat că are un public pretenţios, care e obişnuit cu rezultate, cu trofee, cu titluri, cu prezenţe şi performanţe europene. Din păcate, în ultimii ani, echipa a rămas datoare.
2 meciuri a strîns Edi Iordănescu ca principal la Steaua: 1-0 cu CFR Craiova, în Cupa României, şi 0-1 cu Oţelul, în campionat