Articol de GSP - Publicat miercuri, 02 martie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 02 martie 2011 15:46
Clubul CFR a încheiat astăzi un contract de colaborare cu "Roşia Montană Gold Corporation".
"Este un parteneriat foarte important pentru noi. Chiar dacă sînt anumite reţineri vizavi de această corporaţie, eu n-am avut nici o reţinere să implic această societate printre sponsorii importanţi ai echipei", a spus preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan.
Clubul CFR a încheiat astăzi un contract de colaborare cu " Roşia Montană Gold Corporation".
"Este un parteneriat foarte important pentru noi. Chiar dacă sînt anumite reţineri vizavi de această corporaţie, eu n-am avut nici o reţinere să implic această societate printre sponsorii importanţi ai echipei", a spus preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan.
Miner în copilărie
Oficialul campioanei a dezvăluit amănunte interesante din copilăria sa. "Provin dintr-o familie de mineri. Tatăl meu a fost miner inginer şi mă lua cu el în mină cînd eram copil. Am lucrat două luni în mină să fac bani. Luam probe de monoxid de carbon. Am cunoscut procesul de exploatare al minereului. Poate unii se gîndesc că e un proiect controversat, dar nu e nimic controversat. Eu m-aş bucura ca peste 2-3 ani compania să poată să exploateze aurul de la Roşia Montană, iar noi să putem pune sigla CFR-ului pe un lingou de aur. Noi tindem spre aur întotdeauna", a precizat Mureşan.
"Roşia Montană Gold Corporation" va beneficia de publicitate în incinta stadionului urmînd ca pe viitor numele companiei să apară şi pe tricourile de joc ale feroviarilor.
Proiect controversat
Cei mai mulţi dintre suporterii CFR-ului nu văd compatibilă asocierea dintre clubul clujean şi compania care derulează controversatul proiect minier din Munţii Apuseni. Iuliu Mureşan a încercat să facă lumină. "Cianuri se găsesc în sîmburii de la toate fructele. În cafeaua pe care o bem se găseşte cianură, o doză de 6 miligrame. Substanţa periculoasă va fi deversată într-un loc special şi va fi o concentraţie mică. Aceste lucruri trebuie explicate. E o necunoaştere, iar dacă se explică în mod normal oamenii trebuie să înţeleagă", a spus Mureşan.
Fanii formaţiei clujene au lansat o petiţie online, pe site-ul www.petitieonline.ro, prin care îşi exprimă dezaprobarea faţă de parteneriatul cu RMGC. "Suporterii CFR protestează faţă de decizia clubului clujean de a intra în parteneriat cu compania Roşia Montană Gold Corporation, indiferent de forma sau de beneficiile materiale aduse clubului, din cauza gravelor nereguli ecologice dar şi social-economice pe care proiectul societăţii canadiene le va avea asupra României. Nu vrem sponsorizare cu preţul onoarei!", se arată în petiţia lansată de simpatizanţii lui CFR.
Suporteri de la Roşia Montană pentru CFR
RMGC va pune la dispoziţie mai multe autocare şi va asigura intrarea la meciurile CFR-ului de la Cluj locuitorilor din Roşia Montană şi împrejurimi. Conform parteneriatului încheiat între cele două societăţi, gruparea feroviară va organiza mai multe turnee în localităţile miniere din Munţii Apuseni pentru copii şi juniori.
RMGC este o companie înfiinţată în 1997, în judeţul Alba, ai cărei acţionari sînt Gabriel Resources, cu 80,46 la sută, Minvest Deva, cu 19,31 la sută şi alţi acţionari minoritari (0,23 la sută). Compania derulează în Apuseni un proiect minier extrem de controversat care a stîrnit reacţii dure din partea organizaţiilor ecologice şi non-guvernamentale care văd în exploatarea de la Roşia Montană riscul contaminării unei zone foarte populate cu cianură. Pînă în prezent, Gabriel Resources a investit în România aproximativ 400 de milioane de dolari prin RMCG, se arată pe site-ul oficial al companiei.