FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

FOTO Steaua e drama din muzeul Barcelonei! » Gruparea din Ghencea nu mai are un muzeu al ei, însă e la loc de cinste în cel al catalanilor

Articol de - Publicat marti, 23 octombrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 23 octombrie 2012 15:31

În vitrina de lux a catalanilor, finala pierdută în faţa roş-albaştrilor, din mai 1986, e considerată ca fiind "cea mai mare dezamăgire din istoria noastră" şi e singurul eveniment negativ din istoria clubului prezentat în muzeu.

Steaua şi-a închis de mai bine de un an muzeul. Noua generaţie de stelişti nu mai poate vedea nimic din istoria clubului, care a culminat ca performanţă cu cucerirea Cupei Campionilor Europeni.

Totuşi, fabulosul triumf al roş-albaştrilor de acum mai bine de 25 de ani poate fi regăsit în curtea Barcelonei! Mai precis în muzeul clubului catalan. Acolo, într-o sală de 100 de metri pătraţi, pe o masă digitală, e prezentată toată istoria Barcelonei, cu ajutorul fotografiilor, articolelor de presă şi filmuleţelor.

"Final lost in Sevilla"
Singurul eveniment negativ din cei 112 ani de existenţă ai clubului blaugrana este chiar finala pierdută de echipa lui Terry Venables în faţa Stelei lui Emeric Ienei, în seara zilei de 7 mai 1986. Totul este pe bază de touch screen, pe un ecran de 8 metri lungime. În momentul în care selectezi un eveniment care ţi se pare interesant, ţi se deschide o pagină separată cu detaliile meciului, dar şi un video foarte generos de mai bine de 5 minute.

Undeva la mijlocul panoului apare sezonul 1985-1986: "Final lost in Sevilla" şi poza lui Helmuth Duckadam. Cine atinge acest capitol dă drumul la un filmuleţ cu rezumatul acelei finale. Lipseşte doar comentariul lui Teoharie Coca Cozma, în rest reuşitele lui Lăcătuş şi Balint există! Există şi toate paradele lui Duckadam, dar şi poze cu fanii catalanilor dezolaţi de rezultatul final şi de pierderea trofeului.

"Cea mai mare dezamăgire"
Evenimentul e acompaniat de un comentariu realizat de cei care se ocupă de muzeu: "Aceasta este una dintre cele mai negre zile din istoria Barcelonei, poate chiar cea mai mare dezamăgire. Finala pe care am jucat-o la Sevilla contra Stelei Bucureşti este cu siguranţă o mare dezamăgire. Barcelona nu a putut înscrie nici un gol la penalty-uri în faţa echipei din România! La loviturile de departajare, portarul Duckadam a reuşit să apere patru lovituri, iar astfel pierdeam cea de-a doua finală a Cupei Campionilor Europeni chiar la noi acasă, în Spania" este textul scris în 3 limbi diferite: spaniolă, franceză şi engleză.

Hagi are un loc special
Cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, Gică Hagi are un loc aparte în muzeul catalanilor. Pe un ecran de dimensiuni mari sînt prezentate cele mai frumoase goluri din istoria echipei. Unul dintre cele reuşite de Hagi, care datează din decembrie 1994, într-un meci cu Celta Vigo (2-4), apare imediat după o reuşită a bulgarului Hristo Stoichikov.

"Aici sînt alese cele mai frumoase 20-25 de goluri din istoria clubului nostru. Vedeţi şi reuşita lui Hagi, care a înscris un gol fabulos de la mijlocul terenului", se aude în căştile cu prezentarea detaliată a muzeului.

23 de euro este preţul unui bilet de acces pe Camp Nou, dar şi în muzeul celor de la FC Barcelona

Citește și:

Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Nationala
Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Superliga
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!
Euro 2024
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (27)
sorineatzapuideratza
sorineatzapuideratza  •  23 Octombrie 2012, 19:46
Postat de miky198 pe 23 Octombrie 2012, 18:15

Prietene...te duci degeaba la Barcelona daca nu te duci si la un meci:)) Glumesc, dar oricum macar muzeul merita......tu il compari cu Luvru?!:))

Prietene, merita orice efort ca sa vizitezi Camp Nou cu sau fara meci. Eu am fost de curand, pe 12 oct. si a fost super!!!!

adrian84
adrian84  •  23 Octombrie 2012, 19:25
Postat de the_cezar pe 23 Octombrie 2012, 16:26

decat un muzeu cu istoria recenta plina de blaturi,valiza brichete mai bine lipsa....chiar e decent fara...

Te simti mandu cand te votezi?

adi_stelistul
adi_stelistul  •  23 Octombrie 2012, 18:41
Postat de adi_stelistul pe 23 Octombrie 2012, 18:37

E meci sambata pe Sarria, Espagnol-Malaga, dar nu-i acelasi lucru, totusi.

Sunt in urma rau. Sarria s-a daramat. :-)) Ma rog, unde o juca Espagnol.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează