FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

FOTO & VIDEO 40 de ani de la primul meci pe stadionul Ghencea » Repere istorice scrise de Cătălin Oprişan în cartea "Steaua, legenda unei echipe de fotbal"

Steaua Bucureşti – OFK Beograd, scor 2-2 +4   FOTO
Steaua Bucureşti – OFK Beograd, scor 2-2

Articol de - Publicat miercuri, 09 aprilie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 09 aprilie 2014 14:20

Astăzi, 9 aprilie, se împlinesc 40 de ani de la inaugurarea stadionului Ghencea. Cu o capacitate de 30.000 de locuri la inaugurare, acum baza sportivă a Stelei a ajuns un complex modernizat cu mai multe terenuri de iarbă, sală de forţă, dar şi camere unde jucătorii pot dormi în cantonament.

Cătălin Oprişan, autorul cărţii " Steaua, legenda unei echipe de fotbal", vă aduce informaţii neştiute despre casa Stelei din Bulevardul Ghencea.

În 1960, încep construcţiile la „Complexul Sportiv Steaua”, ce se vor termina un an mai tîrziu. Acesta cuprindeau terenuri de fotbal, volei, o pistă de atletism, poligon etc. "Planul de situaţie al complexului sportiv Steaua din Cartierul Drumul Taberei" aşa cum apărea pe biroul de lucru al căpitanului - inginer Gheorghe Marinca, şeful şantierului, în vara anului 1972 (luna iunie). Vă prezentăm, în continuare, cîteva date tehnice de la acea vreme, ce pot părea plicticoase, însă care ne ajută să ne facem o părere asupra întregului ansamblu.

612349-14a.jpg

Complexul urma să se întindă pe o suprafaţă de 36.000 mp; stadionul de fotbal era prevăzut pentru 25.000 – 30.000 spectatori; cinci terenuri de fotbal pentru antrenamente; un teren de rugby; un teren de atletism cu pistă olimpică; 10 terenuri de tenis; două terenuri de handbal; excavarea a 80.000 mc de pămînt pentru suprafaţa de joc; tribunele urmau să fie construite din 3.500 de gradene.

Puse cap la cap acestea însumînd 14 kilometri!!!; 70 de kilometri de şipci de stejar, necesari ridicării băncilor; constructorii militari: cpt. ing. Gh. Marinca, şeful şantierului, Gheorghe Radu, şeful lucrărilor de tasare; şeful complexului: Rudolf Conrad (celebrul „Rudi”, fost rugbist la „Rogifer”, omul care avea să faca minuni cu iarba stadionului, ca şi colonelul Radu Ionescu, ceva mai târziu).

„Maestro del gazone”
„Rudi” a fost, probabil, cel mai mare profesionist, un îndrăgostit de gazon. Se spunea că el aude „glasul ierbii”, că plînge cînd aceasta suferă. Super glumeţ, „nea Rudi” nu avea secrete. Cînd Sven Goran Eriksson, antrenorul celor de la AS Roma, a venit să inspecteze arena din „Ghencea”, rămînînd uimit de calitatea terenului, l-a numit „maestro del gazone” şi l-a întrebat prin ce mijloace face asta. „Nu am secrete. Sînt oameni care stau de ani de zile pe lîngă mine şi puteau să înţeleagă cum procedez”. În 1989 a emigrat în Germania, dar s-a întors, în 1991, să-şi viziteze fiica rămasa în România. Tot legenda spune că atunci cînd a văzut starea gazonului, a început să plîngă...

Stadionul Ghencea a fost inaugurat în primăvara lui 1974, cu prilejul meciului amical Steaua Bucureşti – OFK Beograd, scor 2-2, Gigi Tătaru fiind primul marcator pe noua arenă.

612351-1.jpg

Primul „11” al Stelei la acel meci istoric: Coman – Sătmăreanu, Sameş, Smărăndache, Cristache – „Liţă” Dumitru, Iovănescu – Pantea, Iordănescu, Năstase, Ion Ion. Rezerve: Haidu, N. Ionescu, Dumitriu IV, Tătaru şi Răducanu, antrenori „Titi” Teaşcă şi Gică Constantin).

Tătaru spărgea gheaţa în minutul 44 al primei reprize, cu un şut din surprindere de la marginea careului de 16 metri şi îl învingea pe Borota reuşind astfel ceea ce avea să rămînă în istorie drept primul gol pe noua arenă, a cincea la acel moment în Capitală. Înaintea acestei partide, pe gazon au intrat, de la ora 15.00, fostele mari glorii ale CCA-ului (şi nu numai), într-o partidă contra „foştilor” de la Dinamo. S-au dezechipat, din nou, Apolzan, Onisie, Constantin, V. Dumitrescu, Zavoda I şi II, Ienei, Tătăru I, Cacoveanu, Ivănescu, Hălmăgeanu.


Programul de pe stadionul „Steaua” în ziua de 9 aprilie 1974
14.45 – 15.00 Program de muzică susţinut de fanfara militară
15.00 – 15.20 Fotbal – repriza I Steaua – Dinamo (old-boys)
15.20 – 15.30 Demonstraţii ale cercurilor de aeromodelism din Capitală
15.30 – 15.50 Fotbal – repriza a II-a Steaua – Dinamo (old boys)
15.50 – 16.00 Muzică. Cuvînt de bun venit adresat spectatorilor
16.00 – 16.45 Fotbal – repriza I Steaua – O.F.K. Beograd
16.45 – 17.00 Program de muzică susţinut de fanfara militară
17.00 – 17.45 Fotbal – repriza a doua Steaua – O.F.K. Beograd

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (12)
cristid.
cristid.  •  09 Aprilie 2014, 14:52

Singurul loc pe care il poti numi "acasa", daca esti stelist. Nu mallul din cealalta parte a orasului.

wallachian
wallachian  •  09 Aprilie 2014, 14:30

un stadion superb la vremea lui

hawk
hawk  •  09 Aprilie 2014, 14:00

Templul fotbalulul romanesc ! A 2-a casa ! :X

Vezi toate comentariile (12)
Comentează