FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID - CFR CLUJ 2-0

Gazeta vă prezintă profilul antrenorului care i-a făcut pe giuleşteni să spere la titlu » Profesorul Şumi

Articol de , - Publicat miercuri, 15 septembrie 2010 00:00

Tehnicianul din Grant are metode inedite de a-şi motiva elevii înaintea partidelor.

Marius Şumudică a readus Rapidul în fruntea clasamentul şi, după ani plini de incertitudini, suporterii alb-vişinii cred cu tărie că echipa favorită poate cuceri în acest sezon al patrulea titlu din istorie. Principala calitate a tehnicianului de 39 de ani e modul în care reuşeşte să îşi motivează fotbaliştii înaintea meciurilor.

La şedinţa tehnică, în vestiar, tabla e nelipsită şi pe ea stă mereu scris un mesaj cu creta, pe care apoi antrenorul îl explică elevilor săi. La partida cu CFR, antrenorul a scris: "Azi întîlniţi campioana. Bateţi şi demonstraţi că putem fi campioni!". În timp ce jucătorii citeau, Şumi li s-a adresat: "Vorbiţi prin presă că vreţi titlul. Voi chiar credeţi că putem să terminăm pe primul loc? Duceţi-vă pe teren şi arătaţi asta! E şansa voastră! Cîştigaţi azi şi arătaţi tuturor că Rapid e o forţă, o echipă de luat în seamă!".

Se inspiră de la Il Luce
Mesajul de pe tabla din vestiar nu lipseşte la nici un meci. "Principalul" din Grant a preluat această metodă de la Mircea Lucescu, pe care-l consideră cel mai bun antrenor din istoria fotbalului românesc. "Poate să se supere oricine, dar pentru mine dînsul e cel mai mare, e mentorul meu. Încer să-l copiez cît mai mult", spune Şumi.

"Nu vreau decît să dau totul pentru acest club. Îmi doresc ca la finalul mandatului să nu am nici un regret cînd voi privi înapoi"
Marius Şumudică, antrenor Rapid

"Domne', Şumudică ăsta e antrenor mare de tot. O să vedeţi ce carieră va avea! Rapid e favorită la titlu cu el pe bancă"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

Eliminaţi, dar încurajaţi
Chiar dacă au văzut cartonaşul roşu în partida de la Sibiu, cu Gaz Metan (1-0), Herea şi Sburlea nu au fost certaţi. Cei doi şi-au cerut scuze după meci, însă răspunsul lui Şumudică i-a lăsat cu gura căscată: "N-are nimic băieţi! Reveniţi pe teren la Craiova şi îmi cîştigaţi meciul". Aşa a procedat şi Mircea Lucescu cu el în sezonul '98-'99. Il Luce i-a spus atunci: "Bravo, Şumi! Odihneşte-te şi o baţi singur pe Dinamo". "Am dat un gol şi o pasă decisivă. Mi-am dat viaţa în acea partidă".

Doar româna
O măsură importantă pe care Şumudică a luat-o în Giuleşti a fost ca toată lumea să vorbească româneşte. "Şi eu cînd am fost în Portugalia a trebuit să învăţ limba. Faceţi şi voi la fel!", le-a transmis antrenorul. Prin această decizie, antrenorul a izbutit să elimine "bisericuţele" din lot. "Nu ştiu ce fac în cameră, în cantonament, şi în timpul lor liber, dar la meciuri, cînd ne antrenăm sau în vestiar trebuie să vorbească în română".

Sprijinit în continuare
Cu toate că a dezamăgit în partida cu CFR, cînd a fost înlocuit după 35 de minute, Lucian Răduţă va evolua şi în etapa viitoare, cu Ştiinţa. "Nu i-am reproşat nimic. L-am titularizat pentru că se pregătise. După meci nu l-am certat. Înaintea partidei îi spusesem: <Nu e nici o presiune pe umerii tăi. Indiferent cum vei juca azi, la Craiova te voi folosi din nou>. Mă voi ţine de cuvînt".

Iertat de Mitică
Şumudică e diplomat şi cînd vine vorba de relaţia cu LPF. După ce a scandat împotriva Stelei la partida cu CFR, antrenorul Rapidului era în pericol de a fi suspendat cel puţin o etapă, însă luni s-a dus la Dumitru Dragomir pentru a cere clemenţă. "A venit la mine, am discutat, a recunoscut că a greşit. E un antrenor tînăr şi nu trebuie să dăm exemple cu el. A promis că se va controla de acum încolo".

- Rapidiştii se vor duela în Cupă cu doi foşti colegi, care acum evoluează la Petrolul Ploieşti: Andrei Marinescu şi Cătălin Păun. Al doilea e doar împrumutat acolo, urmînd să revină în Grant la finalul sezonului.
- Meciul U Craiova - Rapid, de vineri, va fi arbitrat de Teo Crăciunescu.
- Memoriul depus de Maftei pentru a deveni jucător liber se va judeca abia săptămîna viitoare, astfel că fundaşul va evolua la Urziceni şi etapa aceasta, cu Oţelul. "Ne-am înţeles, e o chestiune de cîteva zile, va reveni acasă", susţin rapidiştii.
- Biletele pentru partida U Craiova - Rapid se pun în vînzare azi, la următoarele preţuri: 5 lei - peluze, 10 lei - tribuna a II-a, 15 lei - tribuna a II-a, 30 de lei - tribuna 0.
- Pe rapidisti.ro, fanii au decis că atacantul Cassio, cel care a marcat ambele goluri cu CFR, a fost omul meciului. Pe podium s-au mai clasat Bozovici şi Marius Constantin.

Citește și:

Gestul lui Jude Bellingham din Anglia - Slovacia l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă suspendarea
Euro 2024
Gestul lui Jude Bellingham din Anglia - Slovacia l-ar putea costa scump! Salvatorul Angliei riscă suspendarea
Aurelian Chițu a semnat în Superliga! Transferul anunțat acum două săptămâni de GSP, oficializat astăzi
Superliga
Aurelian Chițu a semnat în Superliga! Transferul anunțat acum două săptămâni de GSP, oficializat astăzi
Val de plecări la Universitatea Cluj! Șapte jucători, OUT
Superliga
Val de plecări la Universitatea Cluj! Șapte jucători, OUT

Postul TV de sport a devenit de astăzi indisponibil în România! Dispare după 18 ani » Două competiții importante rămân „în aer”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat


Comentarii (22)
libertate.financiara
libertate.financiara  •  17 Septembrie 2010, 16:38

Internetul iti ofera posibilitatea (nesperata in trecut ) de a castiga mai multi bani la domiciliu. Multi oameni deja castiga bani acum si te pot invata si pe tine exact cum sa procedezi.Investesti doar 9$ si poti castiga peste 504$ lunar. Detalii la email [email protected]

sfateugen
sfateugen  •  15 Septembrie 2010, 18:23

...mai ales acum cand omul a recunoscut ca nu s-a controlat atunci cand a scandat impreuna cu galeria...

sfateugen
sfateugen  •  15 Septembrie 2010, 18:20

Nu vreau sa-i jignesc pe rapidisti dar e bine sa ne pastram simtul realitatii...

Vezi toate comentariile (22)
Comentează