Articol de Remus Răureanu - Publicat miercuri, 12 octombrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 11 octombrie 2011 20:18
♦ Mijlocaşul adus de la Universitatea Craiova e cel care i-a impresionat pe cei din staff prin faptul că înţelege imediat să pună în practică exact ceea ce i se cere ♦ Următorii în top sînt doi străini: Geraldo şi Tatu ♦ Codaşii sînt Tănase "Dodel" şi Costea jr. "Nilă"
În nici două săptămîni, atît cît a trecut de cînd cuplul Ilie Stan-Edi Iordănescu a preluat conducerea tehnică a Stelei, cei doi, ajutaţi şi de ceilalţi din staff, au reuşit să tragă o concluzie în privinţa calităţii intelectuale a jucătorilor din lot. Antrenorii şi colaboratorii lor au avut mai multe discuţii individuale, în preajma meciului cu Oţelul, dar şi după acesta, în stagiul de la Braşov, la finalul cărora au tras concluziile în privinţa " IQ-ului" echipei.
Discuţia care l-a plasat în vîrful topului
De departe, cel care a cîştigat această dispută a fost Andrei Prepeliţă. "Înţelege exact ce îi cerem, pune în practică pe teren exact ce i se solicită, poate să ducă o discuţie şi dincolo de a spune doar ««da»» sau ««nu»» şi indiferent cît de complex e exerciţiul pe care îl facem, îl pricepe şi nu are nevoie de dialoguri suplimentare" a fost concluzia celor din staff. Discuţia decisivă, care le-a oferit antrenorilor concluzia că Prepeliţă e liderul IQ-ului, a fost cea dinaintea meciului cu Oţelul, în care lui Andrei i s-a cerut să joace mijlocaş dreapta. Prepeliţă a acceptat, le-a explicat de cînd n-a mai jucat acolo, ce presupune un astfel de post, ce poate să facă, ce nu poate să facă, iar prestaţia lui a fost una perfectă.
Confirmare şi de la Craiova: "Era cel mai dezgheţat la minte!"
Faptul că Prepeliţă a ieşit pe primul loc în "clasamentul" neoficial întocmit de staff-ul Stelei în privinţa IQ-ului jucătorilor din lot nu e o surpriză pentru vicepreşedintele Universităţii Craiova, club la care Prepeliţă a evoluat 4 sezoane. "Era, de departe, cel mai dezgheţat. Chiar e unul dintre fotbaliştii care gîndesc şi cu care ai ce discuta. El şi Silviu Lung junior erau intelectualii acelei echipe şi ştiu ce vorbesc, pentru că eram zi de ci zu ei şi îi vedeam ce fac, cum se comportă, ce discută şi cum discută", a explicat ieri "vicele" oltenilor.
Surpriza Tatu
Următorii din lot cărora în dreptul numelui li s-a pus ştampila de "dezgheţaţi la minte" sînt doi străini: portughezul Geraldo şi brazilianul Tatu. Primul ştie perfect engleza şi, dincolo de faptul că poate comunica extrem de uşor cu staff-ul, înţelege imediat tot ce i se cere. Tatu e şi el pe placul antrenorilor, pentru că, deşi are nevoie de Geraldo sau de Brandan ca translatori, pricepe tot ce are de făcut şi nu e nevoie de mai multe indicaţii de pe bancă pentru a-i fi "retuşată" poziţia în teren
Topul IQ-ului la Steaua
1. Prepeliţă
2. Geraldo
3. Tatu
17 ani şi 5 luni avea Prepeliţă atunci cînd a debutat în Liga 1, pe 7 mai 2003: Gloria Bistriţa - FC Argeş 1-0
În afara terenului poartă ochelari
Cînd nu e pe teren, la antrenament sau la meci oficial, Prepeliţă chiar are alura unui intelectual în toată regula. Poartă ochelari de vedere, însă acest lucru nu-i afectează deloc activitatea sportivă, trecînd fără probleme testele bianuale de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă.
MM: "Un lider, un jucător determinant"
Şi Fostul manager al Stelei i-a făcut o caracterizare care îl plasa pe Prepeliţă peste toţi cei din lot. "Îl cunosc de mult timp pe acest copil. E exact ce avem noi nevoie la Steaua, un lider, un jucător determinant. Vom cîştiga enorm prin aducerea lui. Se pregăteşte senzaţional, se trezeşte de la ora 7:00 dimineaţa ca să fie cît mai în formă", a spus MM.
"Nu simt nici o presiune că fotbalişti fabuloşi ca Hagi, Balaci, Cămătaru şi Ţicleanu au vorbit laudativ despre mine. Nu mai am 19 ani să clachez psihic, acum sînt matur, trebuie să ştiu să gestionez astfel de lucruri"
Andrei Prepeliţă
Pe urmele lui Boloni
Poate cel mai bun exemplu din istoria all-time a Stelei de fotbalist extrem de dotat intelectual e Ladislau Boloni. A evoluat în Ghencea între 1984 şi 1987, timp în care şi-a cîştigat imediat respectul colegilor, mai ales că terminase Facultatea de medicină, specialitatea stomatologie. Mai mult, îşi deschisese un cabinet chiar la stadionul Steaua, unde aproape toţi colegii săi, în frunte cu Lăcătuş, erau trataţi de Boloni.
CINE E LA POLUL OPUS
Repetenţii: Tănase şi Costea cel mic
Ilie Stan şi ceilalţi oameni din staff s-au convins însă şi de faptul că au în lot cîţiva fotbalişti pentru care aproape orice indicaţie sau cerinţă tactică e extrem de dificil de înţeles, indiferent de modul în care le e transmisă. Primul la acest capitol e, de departe, Cristi Tănase, cel care i-a şocat şi pe antrenorii din precedentul mandat, pe care îi întreba aproape în fiecare săptămînă "eu de ce nu reuşesc să dau goluri?". La mare bătaie cu "Dodel" pentru primul loc în topul repetenţilor e Mihai Costea, a cărui poreclă e "Nilă". El nu înţelege multe dintre indicaţii şi are nevoie de discuţii suplimentare pentru a pricepe exact ce trebuie să facă.
Episoade în care Tănase şi Costea jr. s-au făcut de rîs la Steaua
1. N-a fost în stare să ia un "galben"
În toamna anului trecut, Lăcătuş i-a solicitat să încaseze în finalul unui meci încă un cartonaş galben, pentru a fi eliminat şi pentru a fi suspendat la un meci de Cupa României, şi nu la următorul de campionat. Au urmat 10 minute comice în care Dodel s-a chinuit să ia un avertisment, însă gesturile sale au produs disperare şi mult zîmbet pe banca Stelei, dar şi în tribune, iar partida s-a terminat fără să mai vadă "galben".
2. A fugit după fotoreporteri pe Anfield Road
În septembrie 2010, înaintea startului meciului Liverpool - Steaua 4-1, echipele s-au aşezat la pozele de dinaintea partidei, fiecare în terenul ei. Tănase, văzînd majoritatea fotoreporterilor în dreptul lui Liverpool, s-a îndreptat înspre acea zonă şi le-a făcut semn şi coechipierilor: "Haideţi, mă, acolo, că sînt mai mulţi fotografi". L-a oprit Răduţ.
3. Emergency ball şi gura căscată
Cînd Ilie Dumitrescu era antrenor la Steaua, le-a spus în vestiar jucătorilor: "Dacă intrăm în criză de timp, apelăm la emergency ball pe Kapetanos. Ok?". Tănase a rămas cu gura căscată, privindu-l.
4. "Ţin cu Barcelona?" De ce? "De mic!"
Mihai Costea a acordat un interviu pentru Pro TV în cantonamentul de vară al Stelei. A fost întrebat cu ce echipă simpatizează din străinătate şi a răspuns FC Barcelona. Reportul a continuat: "De ce cu Barcelona?", la care răspunsul lui Mihai Costea a fost: "De mic!"
Precedentul Claudiu Răducanu
Întîmplările comice care îl au în prim-plan pe Claudiu Răducanu pe vremea cînd era la Steaua susţin teoria că fostul atacant al roş-albaştrilor nu se afla pe lista intelectualilor echipei de la acea vreme. Două episoade:
1. După un meci de campionat Apulum Alba Iulia - Steaua 0-0, în septembrie 2003, în care Rădoi a luat cartonaş roşu, Răducanu a avut o "ieşire" în vestiar: "Va fi vai de noi în Cupa UEFA cu Southampton că ne va lipsi Mirel. A luat roşu şi va fi suspendat, va fi rău de tot". Colegii, dar şi antrenorii au izbucnit în rîs.
2. În vara lui 2002, televiziunile anunţau aproape în fiecare zi: "canicula continuă să facă victime în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din ţară". Claudiu Răducanu a venit în vestiarul din Ghencea şi şi-a întrebat colegii: "Băi, dar cine dracu' e canicula ăsta, de omoară atîţia oameni şi nu-l prinde nimeni?".